Login

00'ERNES LIVERPOOL - DEL 1: GÉRARD HOULLIER
  • Skrevet: 07 oktober 2016

Den 16. maj 2001. Onsdag er så småt ved at blive til torsdag, og jeg burde ligge i min seng, så jeg kan være frisk til en skoledag dagen efter. 3.g nærmer sig så småt sin afslutning med mig som den blinde passager, der kort forinden er blevet opdaget og truet med fuldt pensum.

Men selv som 19-årig gymnasieelev er der for en stund vigtigere ting i livet end oldtidskundskabskarakterer og damer. Liverpool spiller Uefa Cup-finale mod spanske Alavés.

Jeg får måske-snart-ekskæresten - der ringer for at tale om i det øjeblik uendeligt ligegyldige ting som et langdistanceforholds udfordringer - ud af røret, netop som Vladimir Smicer bliver sendt i dybden på venstrefløjen i 116. minut. Alaves-anfører Antonio Karmona har en times mere fodbold i stængerne, og han kan ikke følge med den vævre tjekke.

Den hærdebrede spanier hiver Smicer omkuld og pådrager sig sin advarsel nummer to og dermed Alavés’ anden udvisning i den forlængede spilletid. Gary McAllister sender det efterfølgende frispark ind i et område af feltet, der er fuldstændig blottet for røde trøjer, og jeg når at råbe et par mindre pæne gloser, indtil det går op for mig, at venstre wingback Delfi Geli fuldstændig upresset header bolden i en flot, blød bue bagover og op i bageste målhjørne.

5-4. Liverpool vinder på Golden Goal-regel. Tag dén, Dan Eggen. Jeg opfører en jubeldans med Robbie Fowler-plakaten som eneste tilskuer på teenageværelset.

 

LIVERPOOL IND I ET NYT ÅRTI

 

Sæsonen 2000/01-blev startskuddet til et årti i Liverpool FC, som ville komme til at byde på lige så mange op- og nedture som Uefa Cup-finalen.

Efter fem trofæløse sæsoner cirkelsparkede Liverpool døren ind til 00’erne med en cup-treble. Fire år senere blev der toppet op med det femte Champions League-trofæ efter en fodboldkamp, folk stadig vil snakke om, når vi rammer de næste 00’ere.

Men samtidig blev det årtiet, hvor to Premier League-andenpladser skulle vise sig som negative vendepunkter, og hvor Liverpool for alvor kom med på den moderne fodbold-vogn med salget af klubben fra lokale til amerikanske ejere.

Liverpool-journalisten Simon Hughes har kigget nærmere på årtiet i bogen Ring of Fire’, der er en efterfølger til hans to underholdende værker ’Red Machine’ om Liverpool i 80’erne og ’Men in White Suits’ om 90’erne.

 

Simon Hughes har valgt en åben interviewform i sine møder med 11 personligheder, der spillede større eller mindre roller i Liverpool i 00’erne.

Journalisten er ikke på jagt efter en rygende pistol, og der bliver ikke som sådan forfulgt temaer. I stedet bruges 3D-printermodellen, hvor han åbner mikrofonen for interviewpersonerne, så hvert kapitel i bogen – ud over at gøre os klogere på hver persons livshistorie og Albert Rieras tanker om at være spillende sportsdirektør i Slovenien – lægger et lag på fortællingen et skælsættende årti i klubhistorien.

Noget af det, der gør historien om Liverpool i 00’erne til en vanvittig god fortælling, er, at det er en historie om helte og skurke. Efter at have læst ’Ring of Fire’ er man ikke i tvivl om, at de helt store superhelte er de to loyale ’local lads’ og stjernespillere Jamie Carragher og Steven Gerrard.

Ærkeskurkene i fortællingen er de to amerikanske ejere Tom Hicks og George Gillett med de to halvdumme sidekicks El-Hadji Diouf og Damien Comolli. De to Judas-figurer fra perioden, Michael Owen og Fernando Torres, får et kapitel hver til at forsvare sig.

Ellers beskrives de personer, der berøres i flere af interviewsne, lag for lag som komplekse karakterer. Og få mere ambivalent end Gérard Houllier.

 

GÉRARD HOULLIER

 

På et af de ikoniske bannere, der har været luftet på The Kop, ser man Liverpool-managerenes Mount Rushmore. Bill Shankly, Bob Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish og Rafa Benitez side om side i profil spejder ud mod venstre side af banneret.

Fraværende på banneret er en af klubhistoriens mest succes- og betydningsfulde cheftrænere. Navnet er Gérard Houllier, og historien om Liverpool i 00’erne kan ikke fortælles uden ham i en af hovedrollerne.

I disse tider, hvor managers skiftes som underbukser og hvor blot syv ud af 20 managers (og kun tre klubejere) i Premier League er britiske, kan man godt lidt glemme, hvor skelsættende det var, da han i november 1998 overtog rorpinden alene, efter tre måneder som co-manager sammen med Roy Evans.

Siden Bill Shankly på 15 år havde taget Liverpool fra Second Division til tre mesterskaber, to FA Cups og en Uefa Cup, havde Liverpool - siden hans afgang i 1974 - holdt tronfølgen. Shanklys afløser var hans assistent Bob Paisley, dennes afløser var igen assistenten Joe Fagan, herefter fulgte to tidligere stjernespillere i Kenny Dalglish og Graeme Souness, der altså i 1994 blev afløst af Roy Evans, som havde været spiller og træner i klubben siden Shanklys dage.

Nu stod man pludselig to år før årtusindskiftet med klubhistoriens første manager fra kontinentet, der godt nok havde leveret fine resultater med Lens og et mesterskab med PSG i 1986 (klubbens første), men som alt i alt nok var bedst kendt som den franske landstræner, der missede kvalifikationen til VM i 1994.

Den intelligente fodboldtænker får her på behørig afstand af begivenhederne – rettelig – æren for at have hevet Liverpool ind i det 21. århundrede. En mand, der lykkedes med den mission, han blev hentet ind for at løse: At vinde trofæer. Men også en mand, hvis eftermæle af flere grunde ikke står mål med trofæhøsten.

 

VINDERMENTALITET, PROFESSIONALISME OG DISCIPLIN

 

Forud for hans ansættelse var den berømte og berygtede Spice Boys-generation gået gennem anden halvdel af 90’erne uden trofæer men med masser af optrædender – oftest af alle de forkerte årsager – i den kulørte presse.

Houllier med den notorisk temperamentsfulde Phil Thompson som assistent skulle rydde op, genskabe vinderkulturen og modernisere træningskuturen – og det blev gjort. Ud til højre røg løbende den gamle garde, der ikke kunne indordne sig under de nye tider som Steve Harkness, anfører Paul Ince og Robbie Fowler.

I stedet blev hentet en ny rygrad i form af Sami Hyypiä, Stephane Henchoz, Didi Hamann og Emile Heskey til at supplere Michael Owen på toppen. Og endelig fandt Houllier på reserveholdet to unge, lokale spillere, han med det samme så et lys i på grund af deres vinderattitude og – endnu vigtigere - vilje til at lære. Guess who.

 

Som det også bemærkes i bogen, revolutionerede Houllier ikke spillestilen. Da Liverpool vandt den famøse finale på Westfallenstadion over Alavés, var det med fire centerbacks i forsvaret (Carragher, Henchoz, Hyypiä, Babbel) og en flad firemandsmidtbane med Danny Murphy og Gary McAllister på kanterne, hvis primære opgave sammen med Hamann var at dække af bagtil, mens Steven Gerrard fik fri rolle frem i banen.

Houllier havde en tro på, at man med angribere som Heskey, Owen, Fowler og Litmanen havde så meget kvalitet på sidste tredjedel, at de kunne klare at score målene selv. Kodeordene for alle andre på banen var fysisk styrke, hårdt arbejde og defensiv disciplin.

 

FADERFIGUREN OG ANALYTIKEREN

 

På trods af sine høje krav til spillernes professionalisme og sin vilje til uden at blinke at skibe dem afsted, der ikke kunne indordne sig, beskrives Houllier i ’Ring of Fire’ i lige så høj grad som en faderfigur. Første gang af Steven Gerrard allerede i forordet.

”When you go out to play for him and you don’t perform, you feel like you are letting a family member down”, skriver Liverpool-legenden, som Houllier opdagede på andetholdet, da han egentlig var til en kamp for at kigge nærmere på den irske wing Ritchie Partridge, og senere gjorde til anfører.

Danny Murphy – en anden kompleks figur i 00’ernes Liverpool, som på trods af tre matchvindende mål på Old Trafford aldrig for alvor blev en yndling – beskriver, hvordan han havde lidt for svært ved at ændre adfærd væk fra fest, sprut og damer, da Houllier kom til. Han spillede ikke, fordi han ikke var fit nok. Ipswich kom i 1999 med et lejebud på ham, og han bad sin manager om at lade ham gå.

Houllier insisterede i stedet på, at Murphy tog tilbage til sin gamle klub Crewe, der lå i bunden af samme division som Ipswich. Han var ikke begejstret ved tanken. De fik smæk hver weekend, og han følte ligesom, at han havde været der.

 

 

 

Modvilligt tog Murphy tilbage til Crewe, og endte med at have meget stor andel i, at de overlevede. Da han vendte hjem til Liverpool, afslørede Houllier for den unge spiller, at han ville have solgt ham, hvis han havde insisteret på, at han ville til Ipswich. ”Du har talent, men jeg ville se, om du stadig havde passionen”, sagde ham.

Den alsidige midtbanemand blev sat på ekstra hård træning, droppede de usunde vaner og var fast mand på holdet derfra.

Tillige tog Gérard Houllier spillernes input seriøst. I 'Ring of Fire' beskrives en klassisk Houllier-situation, hvor spillerne brokker sig over at skulle blive en dag ekstra i udlandet, når de har spillet på udebane i europiske turneringer. Manageren lytter interesseret og viser så spillerne en statistik over, hvor mange point, Liverpool får i kampene lige efter europæiske midtugekampe sammenlignet med konkurrenterne fra Arsenal og Manchester United. Stilhed følger.

 

TROFÆHØST OG NEDTUR

 

Revolutionen under Houllier, der startede så lovende, varede desværre ikke ved. Den succesfulde 2000/01-sæson blev fulgt op af en sæson, hvor Liverpool vandt Community Shield (men come on – den har selv David Moyes vundet) og den europæiske Super Cup. Vigtigere endnu satte man sig for første gang siden 1990/91-sæsonen på en af de to øverste pladser i ligaen.

Meget af æren for 2001/02-resultaterne tilfalder dog assistenten Phil Thompson, der måtte overtage tøjlerne, da Houllier allerede seks kampe inde i sæsonen på dramatisk vis faldt om under en kamp mod Leeds United med hvad der viste sig at være et hjerteanfald, og måtte haste-bypass-opereres på hospitalet.

Han vendte tilbage på rekordtid efter fem måneder, og optimismen spirede. Med et par kvalitetstilføjelser kunne det Liverpool-hold, Houllier efterhånden havde formet, spille med om det forjættede mesterskab, som det var hans fornemmeste opgave at vinde efter 12 års tørke.

Og her når vi så til det, der i sidste ende er grunden til, at Gérard Houllier på trods af de mange pokaler i Liverpools trofæskab, der bærer hans signatur, aldrig for alvor kommer til at indtage en helterolle i Liverpool-historien.

Mens man på Merseyside med skepsis havde set transformationen i Liverpool koste navne som Paul Ince, Jamie Redknapp og i november 2001 selveste Gud pladsen i truppen, så måtte man jo indrømme, at det virkede. Gérard Houllier havde vist sig som en sand mester på transfermarkedet, men i sommeren 2002 gik det helt galt. For sammenlagt 18,4 millioner pund (det var mange penge dengang) landede frisk fra den franske liga Bruno Cheyrou, Salif Diao og ikke mindst en vis El-Hadji Diouf.

Hvor Gérard Houlliers tidligere indkøb – stort set, ingen manager rammer plet hver gang – havde virket gennemscoutede og perfekt castede i spillestil og især mentalitet til det Liverpool, manageren ville skabe, var indkøbene i denne sæson tilsyneladende hentet på baggrund af et semi-succesfuldt VM med Senegal, og hvad Houlliers kontakter i hjemlandet i øvrigt kunne meddele.

 

De ekstra tilføjelser, der skulle have været det sidste finish på mesterskabskagen, viste sig at være ananas på pizzaen i stedet.

2002/03 endte med en femteplads i ligaen (dermed ingen Champions League næste sæson), en vundet League Cup og et kvartfinalenederlag i Uefa Cuppen til Celtic, efter man havde måtte lade livet i den fornemmeste europæiske turnering allerede i gruppespillet efter to nederlag til Valencia – trænet af en vis Rafa Benitez.

Næste sæson blev det til en hæderlig fjerdeplads og femte runde i FA Cuppen som bedste pokalresultat. Den første trofæ-løse sæson for Liverpool under Gérard Houllier siden jubelsæsonen i 2000/01. På transferfronten blev truppen tilført den bundsolide højreback Steve Finnan, den flairy men – skulle det desværre vise sig – ofte skadede Harry Keweel og de to unge franskmænd Anthony Le Tallec og Florent Sinama-Pongolle.

Det er efter sigende de tre millioner pund, Liverpool betalte for de to unge franskmænd, der i sidste ende gjorde, at man ikke kunne lukke aftalen om at købe Cristiano Ronaldo, da han blev tilbudt til Liverpool for fire millioner pund - måneder inden han blev solgt til Manchester United for det tredobbelte.

Værst af alt var det dog, at udviklingen gik den forkerte vej. i 2001/02 var Liverpool med 80 point sluttet syv point bag mestrene fra Arsenal. I 2002/03 var der med 64 point hele 19 point op til Manchester United på førstepladsen, og i 2003/04 var der med 60 point ufattelige 30 point op til guldvinderne – som godt nok var Arsenals ubesejrede ’The Invincibles’-hold.

I foråret 2004 var utilfredsheden med Gerard Houllier udtalt blandt klubbens fans. Defensiv organisation er fin, når den bringer resultater med sig. Ellers var det trods alt sjovere at se Spice Boys tabe underholdende. Truppen var med afgangen af Gary McAllister og Jari Litmanen – bortset fra Gerrard og Kewell – stort set renset for kreativitet. Frem for klubbens egne talenter syntes der i stadigt højere grad at satses på unge franskmænd, der sjældent gav afkast.

 

I ’Ring of Fire’ beskriver Phil Thompson en stadigt mere presset Gérard Houllier, der til sidst skriver navnene på 22 tidligere Liverpool-spillere, der har udtalt sig i medierne om tilstanden i Liverpool, op på en tavle på sit kontor og bekendtgør, at de alle er imod ham. Den dobbelte Champions League-vinder Alan Kennedy får karantæne fra Anfield.

I interviewet med Houllier, der i dag er rådgiver og konsulent i fodboldverden, medgiver han, at han ”brugte for meget energi på ting, han ikke kunne kontrollere”.

Han siger også, at han på grund af sin hjerteoperation – som han returnerede fra efter fem måneder i stedet for det år, lægerne havde beordret ham – var nødt til at hvile mere, så han ikke selv kunne scoute så mange transfermål som førhen. Derfor var han nødt til at forlade sig for meget på andres vurderinger især i tilfældene Diouf, Diao og Cheyrou, som han ikke mener ”løftede holdet til de forventede højder”.

Efter sæsonen 2003/04 forlod Gérard Houllier – efter seks trofæer i lige så mange sæsoner – klubben efter gensidig aftale med ledelsen.

 

EFTERMÆLET

 

Historien om en mand, der på rekordtid vendte tilbage til klubben efter en nær-fatal hjertefejl, endte i stedet med at blive historien om en mand, der aldrig blev den samme igen. Liverpool stagnerede, efter 2001/02-sæsonen.

I sidste ende var det de andre topholds fremgang og Liverpools stagnation, der blev Houlliers endeligt og desværre også eftermæle i Liverpool.

Gérard Houllier kan nævne nok så mange gange, at Liverpool scorede sammenlagt 127 mål i 2000/01-sæsonen, og at Nicolas Anelkas repræsentanter forlangte alt for mange penge for at veksle lejeopholdet til en permanent aftale.Der manglede spræl på Liverpools hold. Både på banen og hos Houllier, der med sin analytiske og afmålte facon, aldrig for alvor vandt hjerterne i Liverpool.

Lige præcis den type kreative spillere, Liverpool manglede til sidst under Houllier, hentede hans landsmand Arséne Wenger i Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Frederik Ljungberg og Robert Pirés til Arsenals uovervindelige hold i hobetal. Tilsat noget så eksotisk for Premier League som offensive backs.

 

Da Liverpool havde scoret blot 55 mål i ligaen efter 2003/04-sæsonen – ringeste måltotal siden 1991/92, men ironisk nok undergået sæsonen efter – kan jeg huske, at bægeret for mit vedkommende var fuldt.

Premier League var under forandring, og manden, der havde bragt Liverpool ind i det nye årtusind, når det kommer til træningsmetoder og professionalisme, lignede bare tre år efter en dinosaur uden taktiske løsninger og løst krudt i transfer-kanonen.

2001-pokaltreblen vil uden tvivl leve videre i Liverpool-historien. Men den overskygges i dén grad af, at en vis Rafa Benitez – som næste afsnit i denne føljeton kommer til at handle om – allerede sæsonen efter Houlliers exit bragte pokalen med de store ører tilbage til Merseyside. To keep. Med ni ”Houllier-spillere” i startopstillingen i finalen – tilsat tiltrængt spansk spræl i form af Xabi Alonso og Luis Garcia.

Når alt kommer til alt, så bestod Gérard Houllier den test, enhver manager - og klubejer - i min optik i sidste ende skal bedømmes på. Han efterlod klubben i bedre stand, end han overtog den. Han efterlod et fundament at bygge på, men den sidste finish manglede, og han lignede ikke manden, der kunne levere den. Dårlige indkøb og manglende evne til at bygge ovenpå en andenplads i ligaen blev hans endeligt i Liverpool. Lyder det bekendt?

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere