Login

ALL JUST A LITTLE BIT OF HISTORY REPEATING?
 • Skrevet: 07 februar 2017

Som mennesker har vi helt naturligt anlæg for at genkende systemer for at kunne skabe bare en smule sammenhæng i det kaotiske virvar, som det moderne liv er. Derfor har vi, kort sagt, en medfødt tendens til altid at se på udviklinger som enten noget helt nyt eller som samme lort i ny indpakning.

Det gør sig ikke mindst gældende som Liverpool-fan. Efter 27 års desperat jagt på det forjættede mesterskab føles den nuværende situation ubehageligt bekendt. Endnu engang har vi tilladt os at drømme. Og endnu engang bliver tæppet flået væk under os efter en rædselsperiode med bare én sejr i ti kampe.

Klopptimismen er forduftet. We’ve seen it all before. Vi var så sikre på, at motivatoren Klopp med sine verdenskendte evner til at vinde mesterskaber med selvudviklede verdensklassespillere ville gøre det hele anderledes.

Nu er det blevet hverdag, og dermed dukker den årlige analyse op igen: Liverpool vinder aldrig noget, med mindre vi begynder at købe ‘fra øverste hylde’. Hop på pengetoget eller bliv efterladt på fodboldhistoriens perron.

 

 

LONDON, ENGLAND - MAY 25: (L-R) Neven Subotic, Lukasz Piszczek and Nuri Sahin of Borussia Dortmund look on as Marco Reus is consoled by Head Coach Jurgen Klopp of Borussia Dortmund in defeat after the UEFA Champions League final match between Borussia Dortmund and FC Bayern Muenchen at Wembley Stadium on May 25, 2013 in London, United Kingdom. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Er der tid til at vente på, at Klopp opfinder en Subotic, Piszczek eller Reus i Liverpool (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

 

Personligt er jeg dybt splittet. På den ene side, så kan jeg sagtens genkende den ubehageligt bekendte bitre smag i munden. På den anden side, synes jeg, at det er vanvittig præmaturt at give op på Projekt Klopp. Det er hans første fulde sæson i Premier League, og han har endnu meget at lære.

At Antonio Conte kan gå direkte ind i Chelsea og vinde mesterskabet med et trup med flere etablerede verdensstjerner, der er opbygget til at skulle toppe i disse år, giver jeg ikke meget for i den forbindelse. Chelsea var mit med hjernen-bud på en mester inden sæsonen.

Klopp har aldrig skulle gennemføre en sæson med speederen i bund uden en vinterpause, og han har aldrig skulle spille mod Burnley og Swansea i Bundesligaen. Dyrtindkøbte bundhold af fysisk og taktisk velfunderede spillere, der er ligeglade med at have bolden, findes ikke i Tyskland.

Hvad den sene Gerard Houllier, Roy Hodgson og Brendan Rodgers havde af mangler skal ikke ligge Klopp til last. Man er og bliver bare ikke en dårlig træner, hvis man har vundet to tyske mesterskaber og stået i to Champions League-finaler.

Ikke siden Rafa Benitez har vi haft en manager med et så overbevisende CV, og selv om hans tid i Liverpool endte ‘on a sour note’ på grund af uoverensstemmelser med ejerne, så var Liverpool på vej i den rigtige retning.

At tre andenpladser har kunne veksles til ottendepladser sæsonen efter, skyldes i min optik, at Liverpools daværende ejere begik nogle gevaldige brølere, som de nuværende ejere – efter en svær start, hvor også de begik kæmpe brølere i 14/15 – efterhånden synes Premier League-kompetente nok til at kunne undgå at lave.

For FSG har begået brølere. Særligt på scouting-delen, som må og skal forbedres, hvis Klopp skal have optimale arbejdsbetingelser. Hvis det romantiske projekt skal lykkes, så skal der gå ti Manéer eller Firminoer per Benteke eller Moreno. Vi skal kunne genkende og udvikle verdensklassepotentiale – og også kunne overtale vores bedste spillere til at blive.

 

TIDSPLANEN HOLDER – NEDTUREN BEKYMRER

 

Med den monumentale nedtur, vi har set i Liverpool i de seneste år, ville jeg så inden sæsonen være klar til at afskrive den som en opbygningssæson? Helt klart. Jeg skød os før sæsonen til en femteplads med top 4 som målet næste sæson og at skulle spille med om mesterskabet som mål i 18/19, når Jürgen Klopp har fået lov til at sammensætte sin trup.

Det tog ham også to fulde sæsoner i Dortmund at skabe et slagkraftigt hold. Som jeg ser det, er vi ikke bagefter tidsplanen. Det er kun på grund af de monumentale højder, vi nåede i efteråret, at vi kan tillade os at være skuffede over at ligge fire point fra andenpladsen i starten af februar.

Meeeeeen… Så er der alligevel noget historie, der nager i baghovedet. Da Jürgen Klopp kom ind, var der i store dele af fanbasen et udtrykt håb om, at han kunne blive den nye Bill Shankly. At han skulle være her i 20 år. Skabe et dynasti. Jeg var og er skeptisk.

Hans tid i både Mainz og Dortmund er vidnesbyrd om en manager, der lever af højintense relationer med sine spillere, og at det slider i længden. Efter at have skabt historiske resultater med Mainz rykkede de ned. Og den nedtur var han i lang tid faretruende tæt på at gentage med sit fremragende Dortmund-hold i sin ottende sæson der.

 

 

DORTMUND, GERMANY - FEBRUARY 28: The MAN team bus and head coach Juergen Klopp of Dortmund arrive prior to the Bundesliga match between Borussia Dortmund and FC Schalke 04 at Signal Iduna Park on February 28, 2015 in Dortmund, Germany. (Photo by Sascha Steinbach/Getty Images for MAN)

Klopp ankommer til sit sidste Ruhr Derby mod Schalke 04 i februar 2015 (Photo by Sascha Steinbach/Getty Images for MAN)

 

Jeg havde og har forhåbninger om, at Klopp skal stå bag en fire-fem-årig energiudladning i Liverpool, og herefter viser historien, at der er brug for friske kræfter. Og så er vi tilbage til den nagende tanke i baghovedet. For viser historien ikke, at Klopp ikke kan stoppe en nedtur, hvis først den er begyndt?

Ser vi i virkeligheden, at energiudladningen i den mere intense Premier League kun varede et halvt år og herfra peger pilen nedad? At spøgelerne fra Liverpools senere historie punkterer den positivitet, Klopp mere end noget andet lever af?

Disse tanker har sloges i mit hoved en måned. Jeg kommer ikke videre selv, og det er naturligvis helt utænkeligt at lade det ligge og afvente, hvad fremtiden bringer. Jeg ringer til Dortmund-ekspert Nicolai Lisberg fra det fremragende Bundesliga-site bulibold.dk.

 

KLOPP HAR VENDT KRISER FØR

 

I første omgang kan han berolige mig med, at Klopp faktisk fik vendt ikke bare én men to nedture i Dortmund.

“Ret kort inde i Klopps anden sæson i Dortmund spiller de dårligt og taber 1-5 til Bayern München. Der går rygter om, at han er en fyringstruet mand. Herefter får han spillerne til at løbe mere, det velkendte gegenpres begynder at skabe resultater, og herefter er pilen kun opadgående. En sjetteplads fra første sæson bliver vekslet til en femteplads, og så kommer de to mesterskaber og en Champions League-finale. Og så så kommer vi til hans sidste sæson, hvor første halvsæson er en katastrofe, men hvor han i min optik skal have ros for at vende det ved at ændre på nogle små ting”, siger han.

Efter at have tabt ni ud af 14 kampe i første halvdel af sæsonen med masser af boldbesiddelse og kontramål indkasseret (lyder det bekendt?), vandt Dortmund ni ud af de næste 16 kampe og kravlede op på en syvendeplads i tabellen.

 

 

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 25: Jurgen Klopp manager of Borussia Dortmund laughs during a Borussia Dortmund press conference, ahead of the UEFA Champions League Group D match against Arsenal, at Emirates Stadium on November 25, 2014 in London, England. (Photo by Ian Walton/Getty Images)

Masser af smile af for Klopp inden Champions League-kampen mod Arsenal i 2014 (Photo by Ian Walton/Getty Images)

 

“Aubameyang laver mange mål nu, men han var ikke en succes på det tidspunkt. Ham flytter Klopp fra kanten og op på toppen, og pludselig scorer Dortmund masser af mål, hvilket ellers havde været deres store problem i den sæson. Han går også tilbage til det simple. Og det er også der, jeg ser, han står med Liverpool nu. Efter at have taget nogle meget hurtige skridt frem, skal han lige et skridt tilbage for at kunne tage to frem igen”.

Nicolai Lisberg kan da også berolige mig med, at han som udgangspunkt ikke ser nogen grund til ikke at tro på, at Jürgen Klopp trænermæssigt er rustet til at kunne håndtere den situation, han står i nu.

“Men det er en helt ny situation, han står i nu i England. Bortset fra de to kriser, er det overordnede billede, at Dortmund var var utrolig stabile i syv år under ham. Og det skyldes nok, at Bundesligaen ikke var særlig stærk på det tidspunkt. I den sæson, de går i Champions League-finalen, slutter de 25 point efter Bayern – og vinder stadig en sikker sølvmedalje. Der er situationen i Premier League noget anderledes”, siger han.

 

SKAL LÆRE AT ARBEJDE MED BREDDE

 

Jeg ser en manager, der har svært ved at skulle omstille sig til ikke at have vinterpause og at spille imod fysisk og taktisk dygtige hold, der parkerer bussen, og som virker utrolig stædig og uvillig til at ændre på tingene. Lyder det bekendt fra Dortmund-tiden?

“Det synes jeg. Han var meget hypet som en innovativ træner, lige da han kom frem, men efterhånden som modstanderne har indstillet sig på hans måde at spille på, har han ikke ændret på grundkonceptet. Det var også noget af det, jeg synes, gik galt i Dortmund. Da han ikke kunne dominere kampene, som man kunne tidligere, blev det sidste halvandet år en konstant sang om at skulle ‘back to basics’. Klopp er meget konceptfast, og du får ham ikke til at ændre spillestil. Når jeg ser Liverpool nu, så ser jeg Dortmund anno 2009”, siger Nicolai Lisberg.

Og så rammer han den rigtigt ømme tå:

“Det var også meget tydeligt, at han kørte derudaf med samme hold stort set uden rotation. ‘Never change a winning team’, jaja, men hvis de andre har luret, hvad man gerne vil, kan det måske være en ide at prøve noget nyt. Problemet var så, at når han endelig prøvede at rotere for at spare kræfter i de gode perioder, så kostede det stort set altid på resultaterne. Det gjorde, at han stolede rigtig meget på sine spillere, og at man derfor ikke havde en særlig bred trup at skyde med. Det er svært at holde 25 spillere glade, hvis man kun bruger 13-14 stykker”.

 

 

LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 17: Jurgen Klopp, Manager of Liverpool looks on from the bench during the Premier League match between Liverpool and Manchester United at Anfield on October 17, 2016 in Liverpool, England. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Der er langt fra bænken til banen under Klopp (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

 

“Han skal arbejde med at kunne håndtere en bredere trup. For det kræver det at vinde Premier League – det er ikke helt så nødvendigt i Bundesligaen. Det er værd at huske på, at Dortmund i de to sæsoner, de vandt Bundesligaen under Klopp, floppede totalt i Europa og var ude af henholdsvis Europa League og Champions League allerede efter gruppespillet. Han kunne slippe afsted med at opnå succes med en smal trup i Dortmund, og det rammer ham måske lidt i røven i Liverpool, at han har vænnet sig til det”.

Av, dén sad. Så 16 kampe på to måneder, som Liverpool rammer på lørdag, var dømt til at gå galt?

“Når han har valgt sine 13-14 spillere, så er det dem, der spiller. Måske er det Jürgen Klopps største udfordring ved skiftet til England, at der ikke er en vinterpause. Og så hjælper det selvfølgelig ikke, når man skal ud i omkampe i pokalen umiddelbart efter”.

Lærer Klopp af sine fejl?

“Jeg synes, det vil være hårdt at sige, at han ikke gør. Nu har han i sin første hele sæson i Premier League for alvor oplevet, hvor hård og lang sæsonen er, og hvor afgørende vinterprogrammet er, når man spiller med i toppen. Jeg tror, han er bedre forberedt til næste sæson. Men transfervinduet er lidt en advarselslampe for mig. Der burde han nok have tilføjet til bredden i truppen. I Dortmund købte han stort set kun ‘perspektiv-spillere’ i januar. En 18-19-årig, der skal sluses ind på holdet. Det var helt utænkeligt at købe en 27-årig alsidig spiller for at lappe nogle huller i bredden i truppen, og det ser ud til, at han fortsætter stilen i Liverpool”.

 

POSITIVE FORVENTNINGER – TRODS ALT

 

Lewandowski havde en forfærdelig første sæson under Klopp. Mhkita Mrikhita Ham armeneren var stort set også ubrugelig de første to sæsoner i Dortmund. To af de bedste spillere i Liverpool denne sæson, Matip og Mané, det er to spillere, han købte i sommer. Er Liverpool ikke et håndværkertilbud af karat, og har er der grund til at betvivle Klopps evner til at kunne spotte verdensklassepotentiale og udvikle det? Skiftede han ikke hele Dortmund-holdet ud, før det for alvor blev godt?

“Da han kom ind i Dortmund var Alexander Frei og Mladen Petric de to eneste lyspunkter på holdet, og dem sagde han hurtigt farvel til, og så bragte han sine egne folk ind. Hans spillere er nødt til 100 procent at købe konceptet. Ellers holder det ikke. Kan han se potentialet, er han til gengæld utrolig tålmodig med sine spillere”, siger Nicolai Lisberg til lyden af markante fald i odds på, at Daniel Sturridge er fortid i Liverpool til sommer – mens Emre Can til gengæld bliver.

 

 

PLYMOUTH, ENGLAND - JANUARY 18: Jurgen Klopp, manager of Liverpool shakes hands with Daniel Sturridge of Liverpool as he is substituted during The Emirates FA Cup Third Round Replay match between Plymouth Argyle and Liverpool at Home Park on January 18, 2017 in Plymouth, England. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Daniel Sturridge – en færdig mand i Liverpool? (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

 

“Det lyder banalt, men det er en holdindsats, han går efter. Det hold, han har i Liverpool, er klart under opbygning. Det tog ham helt rigtigt to sæsoner at bygge holdet i Dortmund op. Han skal helt klart have lov til at sætte sit præg endnu mere på holdet. Det er selvfølgelig alt for tidligt at afskrive ham. Han har klart brug for mere tid og få endnu flere at sine egne spillere ind. Liverpool-fans skal nok passe på med at gøre Liverpool-truppen spiller for spiller bedre, end de egentlig er”, siger Nicolai Lisberg, og slutter af:

“Med én kamp om ugen, Mané tilbage fra AFCON og Coutinho oppe i omdrejninger efter sin skade er jeg egentlig rimelig overbevist om, at Liverpool slutter sæsonen stærkt af”.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere