Login

DE MANGE COUTINHO-DILEMMAER
  • Skrevet: 06 januar 2018

Jeg orker det næsten ikke. For anden gang i denne sæson går vi nu ind i en måned, hvor transfervinduet er åbent, og der samtidig bliver spillet fodbold. Den vil dog komme til at handle meget mere om det første og alt for lidt om det sidste.

 

Coutinho vil til Barcelona. Liverpool vil gerne beholde ham. Twitter går amok.

 

Jeg er selv meget glad for sidstnævnte og bruger det (alt for) meget. Engang i mellem er 280 tegn bare ikke nok til at få alle nuancerne med i en sag, hvor der ikke umiddelbart findes en god løsning, men hvor øvelsen tværtimod bliver at finde den mindst ringe.

 

Derfor dette indlæg, hvor jeg vil forsøge at kigge nærmere på de forskellige løsninger og komme med mit bud på, hvorfor Barcelona, Coutinho og Liverpool agerer, som de gør.

 

Løsning 1: Et salg i januar

 

Denne løsning er den, Coutinho og Barcelona drømmer om. Nej, han kan ikke spille med i Champions League, men han kan aflaste en aldrende Andres Iniesta, så han kan være på fuld kraft i mesterholdsturneringen.

 

Coutinho får sit drømmeskifte, efter al sandsynlighed en mesterskabsmedalje og bliver en del af et hold, der vil være blandt favoritterne til at tage CL-trofæet – også selvom han ikke kommer til at spille. Han undgår desuden uforudsete hændelser, for eksempel en skade, der vil kunne blokere for skiftet senere.

 

For Liverpool er det til gengæld den værste løsning overhovedet. Alene signalværdien i, at man er nødt til at sælge sin bedste spiller halvvejs igennem en sæson, hvor man både spiller Champions League og ligger lunt i svinget i et intenst kapløb om at kvalificere sig til næste års turnering, er ikke til at holde ud at tænke på.

 

Ad tre omgange stod man stålsat fast på, at man ikke ville sælge, fordi timingen ikke var rigtig. Det er den slet ikke nu, så hvordan vil det se ud, hvis man skifter mening?

 

Desuden er man nok bevidst om, at Coutinho trods alt ikke kan strejke resten af sæsonen uden at bringe sin VM-plads i fare, og mon ikke man gerne vil se, hvad han er værd til sommer efter et VM i et marked, hvor priserne synes at fordobles hvert halve år?

 

En præsentation af en afløser til Coutinho, så de to nærmest kan trykke hænder i svingdøren på vej hver sin vej, vil dog nok gøre løsningen til at leve med for Liverpool.

 

Løsning 2: Et salg til sommer

 

Denne løsning er Liverpools drømmeløsning, men den er uholdbar for Barcelona og Coutinho af den ene grund, at man ikke aner, hvordan markedet ser ud til sommer, og at man kan ende i en situation, hvor Barcelona ikke har råd til ham.

 

Et tænkt men (i en fodboldverden gone mad) ikke utænkeligt eksempel: Den kulørte presse melder, at Neymar gerne vil Real Madrid til sommer. Lad os sige, at det sker, og PSG udser sig Coutinho som afløser. Hvis de lægger et bud på £180m, så er der stor sandsynlighed for, at Barcelona ikke kan matche det.

 

Ja, de fik mange penge for Neymar, men en del af dem er allerede reinvesteret i Dembele. Pengetanken er ikke uudtømmelig.

 

I den situation står Barcelona med håret i postkassen, og Coutinho står med valget mellem at blive i Liverpool, hvor han nok har fået brændt nogle broer efterhånden, eller at rykke til PSG, hvilket næppe er drømmen for hverken ham eller konen.

 

Løsning 3: Salg nu – overgang til sommer

 

Dette er vel den løsning, som de fleste Liverpool-fans ser som det bedste kompromis – især fordi man lige har indgået det samme med RB Leipzig om Naby Keita. Forskellen er bare, at Naby Keita havde ét år tilbage af kontrakten, før en frikøbsklausul på £48m trådte i kraft, mens Coutinho har fire - uden frikøbsklausul.

 

Jeg kan ikke forestille mig, at forretningsmenneskerne i FSG på nogen måde vil kunne se ideen i at fastsætte prisen på en vare et halvt år i forvejen, når man er så godt som sikker på, at markedet kun kommer til at gå én vej: Opad. Hvorfor i alverden skulle man gøre det?

 

Den situation, der er Coutinho og Barcelonas mareridt - at nogen kommer med så stort et bud til sommer, at katalanerne ikke har råd til ham - er vel Liverpools ønskesituation. Man får flere penge, og man vil efter denne saga nok nyde i fulde drag, hvis Barcelona ikke får sin vilje.

 

Endelig vil denne løsning sende signalet til hele fodboldverden, at man om lidt får en masse penge, man skal ud og bruge på en afløser til sommer. Prisen på en afløser af den rette karat, vil dermed nok blive skruet 20% højere op, når vi rammer juni.

 

Og igen: Vi sælger til januar 2018-priser og køber til juni 2018-priser. Og hvem ved, hvordan de ser ud?

 

Løsning 4: Intet salg hverken i januar eller til sommer

 

Det virker usandsynligt, men på den anden side, så forlyder det sig, at de benhårde businessmænd i FSG ser det som en personlig fornærmelse, at Barcelona tror, de uden videre kan købe Coutinho.

 

Det er også dem, der står fadder til politikken om ikke at indskrive frikøbsklausuler i spillernes kontrakter. Man vil selv bestemme sin trupudvikling, og hvem der forlader klubben hvornår.

 

Efter sigende var det John W. Henry, der mere eller mindre sagde ”nej, og dermed basta i sommer”, så hvem ved?

 

Menneskefaktoren

 

Men så er der lige den lille detalje, at den vare, vi snakker om, trods alt er et menneske med følelser og ikke mindst: Evnen til at påvirke andre mennesker. Jürgen Klopp lever af positiv energi, og hvad vil det gøre ved både hans og resten af truppens humør resten af sæsonen, hvis der ikke findes en løsning?

 

Coutinho slår mig ikke umiddelbart som en spiller, der laver ballade, og han har præsteret fint indtil videre i denne sæson, selvom han ville afsted i sommer, men kan man ikke alligevel forestille sig en situation, hvor han enten går linen ud og strejker eller spiller sæsonen færdig på 70% af frygt for skader eller på grund af, at han mentalt har forladt klubben?

 

Det forlyder sig, at Klopp faktisk var tilhænger af at sælge i sommer, så der kunne være fuld fokus på de spillere, der var dedikerede til projektet og på fodbolden. Coutinho er næppe blevet en mindre energisugende distraktion for manageren.

 

Men hvad vil du så have, Andreas?

 

Jeg er dybt splittet. Der er meget svært at få et indtryk af, hvad der reelt foregår bag scenen. I bund og grund kommer det hele ned til, om man tror på, at virakken ikke vil gå ud over Coutinhos spil, og i hvilken grad hans tilstedeværelse og humør vil påvirke manageren og resten af truppen, hvis man holder på ham. #PlayerPower

 

Og selvom jeg normalt absolut ikke holder mig for god til at komme med analyser af ting, jeg i bund og grund ikke ved en skid om, så rækker jeg denne gang hænderne i vejret og siger, at det må være op til folk, der er tæt på spilleren og truppen til hverdag at vurdere.

 

Jeg vil i denne efterhånden virkelig irriterende sag gøre mit bedste for at vente med at vurdere, om den løsning, det ender med, var den rigtige, til efter sæsonen – eller alternativt til kortene bliver lagt på bordet i selvbiografier om 10 års tid.

 

Og så i øvrigt finde en smule glæde i, at skulle det ende med et salg nu, så vil det helt korrekt være et forfærdeligt signal, men trods alt ikke et, der totalt kan overskygge det signal, at Ox, van Dijk, Keita (og snart Lemar?) har valgt andre klubber fra for at vælge Klopps Liverpool-projekt til, på trods af at brasilianerens afgang var ventet senest til sommer.

 

Det må trods alt betyde, at fodboldverden vurderer, at det er på rette vej – med eller uden Coutinho.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere