Login

EN FODBOLDROMANTIKERS BEKENDELSER - DEL 2
  • Skrevet: 01 marts 2017

Tak, Mirror, for den grundige analyse I bragte i går, og som spredte sig som en steppebrand på de sociale medier. En hurtig 5-trinsguide til hvordan Liverpool løser alle problemerne i sommerens transfervindue: Køb en naturlig ledertype, køb en målmand, køb en forsvarsstyrmand, køb en venstreback og køb en naturlig målscorer.

Pyha. Et øjeblik troede jeg, at det ville komme til at tage tid at fikse 25 års forfejlet ledelse og indkøbspolitik. At der ikke var noget quick fix. Og så kan det hele simpelthen løses bare ved at købe verdensklassespillere til de fem pladser, der er allersværest at besætte i international topfodbold?

Og så er der statistikkerne. 55 kampe inde i deres respektive Liverpool-karrierer havde Brendan Rodgers sat 97 point på kontoen – Jürgen Klopp 94. Som om det ikke gjorde nogen forskel, hvilke trupper de to hver især havde til rådighed. Som om statistikker kan stå alene.

Og overvejelserne om, om vi egentlig overhovedet har rykket os nogen vegne, hvis vi slutter uden for top 4. Om vi ikke lige så godt kunne have beholdt Brendan Rodgers. Om Jürgen Klopp nu også er så god en træner, som vi alle gik og troede. Og alle de vittige memes:

 

 

Og efterræsonnementerne. Hvorfor solgte vi egentlig Benteke, når vi tydeligvis mangler en Plan B? Som om det ikke gjorde nogen forskel, om spilleren ville være Plan A eller Plan B. Som om vi ikke har hamret hundredevis af indlæg hans vej uden at få det mindste ud af det.

Og jeg ser det hele på Facebook og Twitter, og jeg prøver i vildskab at styre udenom. Hvis jeg svarer, så bliver det - som netop demonstreret - ukonstruktivt og spidst, og det er hamrende unfair, for overvejelserne og diskussionerne har naturligvis sin berettigelse. Jeg er bare et helt andet sted lige nu.

 

ARVEN FRA SACCHI OG CRUYFF

 

Dengang før 5. oktober 1993, hvor Fowler scorede fem mål mod Fulham, og en Liverpool-fan blev født, var jeg altid Marco Simone, Demitreo Albertini eller Alessandro Costacurta i skolegården, alt efter position på banen.

I starten af 90’erne var AC Milan ’the shit’, og det skyldtes en træner ved navn Arrigo Sacchi, der 1988-90 skabte et hold, der scorede masser af mål og vandt et mesterskab og to European Cups. Han blev sammen med Johan Cruyff i Barcelona mine første træneridoler.

Formlen var tårnhøjt presspil, hvor man altid var to skridt foran modstanderen, når de havde bolden, og masser af individuel primært hollandsk offensiv kvalitet, som altid udfoldedes inden for rammerne af stram holddisciplin.

 

 

Historien går på, at individualisten Marco van Basten spurgte Sacchi, hvorfor der altid skulle være så meget fokus på taktik og struktur, og at træneren stillede ham en opgave. Hollænderen måtte vælge ni holdkammerater, og så fik de et kvarter til at score et mål mod fem mand: Målmand Giovanni Galli og den legendariske fireback-kæde Mauro Tassotti, Franco Baresi, Alessandro Costacurta og Paulo Maldini.

Blev en angriber trukket offside eller en af de fem erobrede bolden, skulle van Bastens hold starte forfra på egen banehalvdel. Skal man tro Arrigo Sacchi - og det er aldrig blevet modsagt af van Basten - lykkedes det trods gentagne forsøg aldrig det angribende hold at score. Forsvaret lavede interception på interception og trak den ene offside efter den anden.

Forsvar og angreb smeltede sammen i det høje presspil og i filosofien om, at individuel brilliance altid skulle udfoldes inden for rammerne af stram holddisciplin og taktisk overlegenhed. Jeg blev aldrig hverken Milan- eller Barcelona-fan, men jeg var solgt på filosofien.

 

A TALE OF TWO CITIES

 

Arrigo Sacchi og John Cruyff var fodbolddogmatikere og sikkert også -romantikere. Det var ikke nok at vinde. Man skulle vinde på en bestemt måde, og man skulle underholde samtidig.

Over for denne position står pragmatikerne, hvor tre point er tre point, og så ellers op hvor solen ikke skinner med, hvordan de kom i hus.

Kigger man på Nordvestengland udspiller sig i disse år en spændende duel i mellem de to positioner. Både Manchester United og Liverpool har desperat brug for at stoppe mesterskabstørken og har valgt hver deres væsensforskellige strategi.

Idealisten Jürgen Klopp og hans velkendte evne til at begejstre og udvikle versus pragmatikeren José Mourinho og hans velkendte evne til at vinde for enhver pris med dyrtindkøbte stjernespillere.

For at gøre det rigtig interessant, har hver klub nu også inden for egen by et modstykke: Idealisten Pep Guardiolas Manchester City og nyrige Everton med pragmatikeren Ronald Koeman i spidsen.

 

 

Lige nu peger pilen hver sin vej. Efter et fantastisk efterår er Klopp og Liverpool-kollektivet kommet horribelt ind i 2017, mens Manchester United, Mourinho og individualisten Zlatan Ibrahimovic startede sløjt men nu har vundet første trofæ, har mulighed for at vinde to mere og bedømt på formkurve ligner et bedre top 4-bud end The Reds.

Og hvor er det dog fristende i frustration at slå ind på en anden vej. At drømme om olierige ejere, milliardindkøb, kynisk vindermentalitet og få stoppet mesterskabstørken, koste hvad det vil.

Men jeg er der slet ikke (endnu). Tæller man trofæer op, har pragmatismen ganske givet et solidt forspring i fodboldhistorien. Men når Den Store Bog Om Fodbold skal skrives, så fylder Rinus Mitchels’ og Cruyffs totalfodbold, Arrigo Sacchis anti-catenaccio og Pep Guardiolas peak-tika taka altid mere end de succesfulde kynikere.

Jeg har i mine browser-bookmarks og kan stadig finde på at sætte mig og se:

(1) Milan lammetæve Real Madrid 5-0 på hjemmebane i Champions League semifinalen 1989 eller Barcelona med 4-0 i finalen i 1994.

(2) Rinus Mitchels’ Holland slå Brasilien ved VM i 1974.

(3) Pep Guardiolas Barcelona køre Manchester United ud på røv og albuer med 3-1 i Champions League-finalen i 2011.

(4) Eller Marcelo Bielsas Athletic Bilbao sende ærkerivalerne ud af Europa League i kvartfinalen året efter.

Hvem fanden sætter sig ned og genser Mourinhos Inter slå Bayern München i finalen 2010, med mindre man lider af søvnløshed?

Idealisme er højdepunkter. De der magiske momenter, hvor alt går op i en højere enhed, og der skrives fodboldhistorie. Hvor selv de neutrale tilskuere jubler med vinderne. Pragmatisme er de pokaler, der står i skabet, men hvor ingen kan huske kampen.

Han man et andet synspunkt, så er det helt fair. Vægter man sejre og trofæer på kontoen over alt andet, og derfor allerede nu har kastet lidt op i munden over at læse med her, er det i mine øjne helt legitimt.

 

INGEN GARANTIER FOR SUCCES

 

Der gives ingen garantier i denne verden, og det er slet ikke sikkert, at Jürgen Klopps idealistiske projekt i Liverpool lykkes. Arrigo Sacchi fik Italien i en VM-finale i 1994, men vil aldrig huskes som en succes som landstræner (især på grund af hans sammenstød med nationens kæledægge – individualisten Roberto Baggio), og derefter floppede han fælt ved sin tilbagevenden til Milan og senere som træner for Atleticó Madrid.

Jeg er blevet for gammel til at tro, at mine idoler er ufejlbarlige. Arrigo Sacchi og Johan Cruyff havde masser af fejl især senere i karrieren, og måske var de to mesterskaber og en CL-sølvmedalje i Dortmund Jürgen Klopps højdepunkt. Hvem ved?

Jeg ved dog med 100 % sikkerhed, at jeg slet ikke er færdig med Jürgen Klopp. Jeg har stadig ikke helt fået armene ned over, hvor højt han fik det mest profilforladte Liverpool-hold, jeg har set i min tid som fan, til at flyve i efteråret, og jeg er hamrende nysgerrig efter at finde ud af, hvor vidt han kan drive det, når han selv får lov at sammensætte holdet.

Spillede Liverpool kampen lige i hænderne på Leicester i mandags? Helt bestemt. At stå med så høj en bagkæde kræver både fysiske egenskaber og fodboldhjerne. Lucas Leiva er ingen Franco Baresi eller Mats Hummels, og James Milner er slet ingen Paolo Maldini.

Dejan Lovren og Ragnar Klavan har den fysiske styrke men mangler hjerne – Lucas har hjernen men mangler hurtighed. Joël Matip har til tider lignet den første Liverpool-centerforsvarer i meget lang tid, der har begge dele, men han ser stadig utrolig tung ud efter sin skadespause.

 

 

Lucas blev foretrukket mod Leicester på grund af sin fodboldhjerne, men blev udstillet på hurtigheden, fordi Liverpool blev ved med at tabe bolden på dumme tidspunkter. Wijnaldum serverer bolden for fødderne af Albrighton, ingen midtbanekollegaer er forudseende nok til at være tæt nok på ham, bagkæden er ikke klog og/eller hurtig nok til at trække offside, og så har vi balladen.

I angrebsfasen fungerede genpresset ikke godt nok til, at bolden blev vundet tilbage højt nok oppe på banen til, at det blev farligt. Leicester sparkede bare bolden henover det første pres, og vandt alle andenbolde.

Hjemmeholdet fik til gengæld sat nok pres på Liverpools opspil til, at vi gik i panik. Der var flaskehals på midtbanen, Coutinho blev mandsopdækket på sin fløj, og så blev det til lange bolde op imod Firmino og Mané, som forudsigeligt nok tabte dullerne til Huth og Morgan - bekymrende nok også når de fik bolden i fødderne eller på kroppen. Emre Can er ingen Albertini eller Gündogan og Firmino ingen Gullit eller Lewandowski.

Intet fungerede, og jeg hører alle argumenterne om, at man på pragmatisk vis kunne have reddet et resultat ved at stå dybt og sparke langt efter Benteke. Jeg hører dem, I har ret, men jeg er slet ikke der.

 

JORDEN KALDER FORGÆVES

 

Jeg har forlængst accepteret, at top 4-konkurrenterne maksimalt ville bytte spiller for spiller med Liverpool på to positioner. At der skal bygges op fra bunden, og at truppen, når vi spiller med om mesterskabet i 2018/19, er uigenkendelig fra den nuværende.

Og så glædes jeg ellers stadig i al stilhed over, at vi for første gang i min tid som fan har en idealistisk og autentisk træner, der insisterer på sin spillestil og lader spillerne drukne, hvis de ikke kan svømme, i stedet for at give dem pragmatiske 5-4-1-og-håb-på-en-tilfældig-Sterling-scoring-badevinger på.

Som allerede har givet prøver på, hvad han i perioder kan få ud af en god trup i Dortmund og en middelmådig en af slagsen i Liverpool, og som jeg - horribel start på 2017 eller ej - stadig glæder mig i vildskab til at se, hvad fremtiden bringer under.

At Jürgen Klopp ikke har taktisk snilde, er i mine øjne en fejlslutning. Kampen på Old Trafford og for så vidt også anden halvleg mod Leicester vidner om en træner, der ikke har nogen skrubler ved at flytte på brikkerne alt efter modstanderen - inden for konceptet. Men konceptet holdes der fast i, og det tror jeg stadig på vil komme Liverpool til gode på den lange bane. Som tophold skal man turde og evne at gøre banen lille, når de andre har bolden, og turde og evne selv at skabe kampen, når man selv har den. Lad os få fundet ud af, hvem i truppen, der kan det.

Nogle vil nok mene, at det er en forsvarsmekanisme, så jeg ikke behøver forholde mig til virkeligheden. De har sikkert ret. Jeg har tabt jordforbindelsen. Jeg er hoppet op på den høje hest og holder Verdensfjerne Fodboldpoeters Klub sammen med Klopp, Mitchels, Cruyff, Sacchi, Bielsa og Uffe Elbæk.

Sammen ser vi 30 år gamle fodboldkampe og drømmer om fremtidige fodboldhistoriske højdepunkter med Liverpool i hovedrollen, der måske aldrig kommer, og nægter at forholde os til noget så ligegyldigt som hvordan én fodboldkamp i februar 2017 kunne være vundet, hvis man var gået på kompromis.

Jeg lover, at jeg snart kommer ned herfra og forholder mig til nutiden og hvilken verdensklasse venstreback, centerforsvarsspiller, midtbanedynamo, målmand og topangriber, vi naturligvis skal hente i transfervinduet. Men ikke lige nu. Det er sgu' for deprimerende.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere