Login

GINI WIJNALDUM - DEN RIGTIGE 8'ER FOR KLOPP & LFC
  • Skrevet: 22 juli 2016

I begyndelsen af ugen bekræftede manager Jürgen Klopp, at man forsøgte at tilknytte 1-2 spillere til truppen inden man for alvor går ind i den mere alvorlige fase af pre-season, nemlig på turen til USA. Derfor kunne man onsdag præsentere esteren Ragnar Klavan fra FC Augsburg, som blev hentet til for sølle £4.2m for at give bredde i en skadesramt bagkæde. Det indkøb der stjæler overskrifterne, er dog købet af den hollandske landsholdsspiller, Georginio (eller 'Gini') Wijnaldum, som blev offentliggjort fredag.

 

Den 25-årige hollænder er tiltrådt på en 5-årig aftale til en værdi af £75.000/pr. uge. Han gennemgik fredag lægetjekket på Melwood og forventes at teame up med sine holdkammerater inden udgangen af weekenden.

 

Men hvem er Wijnaldum? Hvor er han bedst og hvad bringer han til Liverpool? Og har vi overhovedet plads til ham nogle steder med de mange offensive kort vi har til rådighed? Det er alle sammen spørgsmål, som forsøges besvaret efter bedste evne i dette indlæg.

 

BAGGRUNDEN

Født i Rotterdam og med rødder i Surinam, startede Wijnaldums fodboldkarriere i den lokale klub, Sparta Rotterdam. Her spillede han fra han var 6 til han var 13, hvorefter turen gik videre til den større klub i samme by, nemlig Feyenoord.

Som ung var han bedre kendt som en finurlig kantspiller, der godt kunne have fælles træk med en spiller, som på daværende tidspunkt netop havde toppet hitlisterne, nemlig brasilianske Ronaldinho.

 

Med sine lange, flagrende fletninger, sit hurtige antrit og sine finurlige driblinger, gjorde Wijnaldum allerede indtryk i en meget ung alder. Han blev nemlig klubbens yngste debutant nogensinde, da han i en alder af 16 år og 148 dage startede inde og blev man of the match i en ligakamp mod Groningen i april 2007.

Med udgangspunkt primært fra venstrefløjen og en sjælden gang i mellem fra den offensive midtbane, var det hurtigt tydeligt, at Wijnaldum havde sans for at lave mål. Hans evne til at dukke op på det rette sted på de rette tidspunkter var ikke til at overse. Dette gjorde samtidig, at PSV Eindhoven i sommeren 2011 (da Wijnaldum var 20 år) valgte at lægge €5m (£3.5m) for den talentfulde offensivspillers signatur. Han sluttede tiden i Feyenoord af med 135 kampe, 25 mål og 11 assist. En ganske udmærket rekord for en spiller, der sjældent spillede fuld tid og repræsenterede klubben fra han var 16 til han var 20 år gammel.

I Eindhoven byggede Wijnaldum videre på en lovende karriereindledning og blev stille og roligt en anden type spiller. Han virkede som en der tog mere ansvar på banen som sæsonerne skred frem og han involverede sig mere og mere i kampene. I hans første sæson leverede han imponerende 14 mål og 9 assists - primært fra positionen som central midtbanespiller (der spillede han i 26/50 kampe i den sæson). Han gjorde det endnu bedre året efter, hvor han i 45 kampe scorede 20 gange og assisterede ved 8 lejligheder. Her var hans udgangspunkt mere fremskudt og nærmere i en rolle som regulær 10'er lige bagved angriberen.

Herefter rendte en dengang 22-årig Wijnaldum ind i en turbulent sæson, der bød på op- & nedture. Efter Mark van Bommel var trukket sig tilbage og Kevin Strootman var skiftet væk fra klubben, blev han udnævnt som anfører for den hollandske storklub. Glæden varede dog ikke længe, da han herefter blev temmelig alvorligt rygskadet - noget der gjorde at han blot fik 15 kampe i sæsonen 2013/14 (han scorede 4 gange og fik en enkelt assist).

Han kæmpede sig dog stærkt tilbage og genfandt rytmen allerede i 2014/15-sæsonens indledning. Herfra var han skarp fra sin position som en af to fremskudte midtbanespillere på en tremandsmidtbane i PSVs drømmesæson, hvor anføreren blev årets spiller i Eresdivisionen, mens han ligeledes lavede 18 mål og 6 oplæg i sine 44 kampe i alle turneringer. Dette gjorde interessen fra Wijnaldum stor og det var nok til at overtale Newcastle til at lægge £14.5m på bordet i sommeren 2015.

 

Her gik det som bekendt meget fint på nogle punkter og knap så fint på andre. Wijnaldum indledte rigtig fint og scorede i sin debut, samt nettede fire gange i hjemmekampen mod Norwich. Han havde i det hele taget et rigtig fint efterår med 9 scoringer - blandt andet den ene i 2-0-sejren hjemme mod Liverpool (han var også involveret i den anden, som blev takseret til selvmål).

 

Herefter gik det ned ad bakke. Newcastles supportere var i foråret meget efter hollænderen og mange kalder ham for 'Mr. 50 %', eftersom alle hans 11 mål i hele sæsonen faldt på hjemmebane. Han har dermed ry for kun at være mødt op og levere en præstation, når The Magpies spillede hjemme. (Det skal dog tilføjes, at han i sin sidste sæson i PSV scorede 9 mål på udebane, næstflest af alle spillere i Eresdivisionen).

Efter nedrykningen i maj, har det kun været et spørgsmål om tid før et skifte væk fra Newcastle blev en realitet. Everton, Roma og Tottenham var inde i billedet, men ingen af klubberne var villige til at betale de £25m som Newcastle forlangte. Det gjorde Liverpool så kort før weekenden og nu indleder Wijnaldum så sin Liverpool-karriere.

 

STYRKER & SPIDSKOMPETENCER

Vi får en spiller til klubben med god skoling fra den hollandske talentfabrik, som er kendt for at producere spillere med god spilforståelse og gode tekniske færdigheder. Det er prædikater man sagtens kan sætte på Gini Wijnaldum, som bestemt er en spiller med en imponerende teknik og god taktisk forståelse.

Han er dog anderledes end den klassiske hollænder. Med et stort løbepensum og en evne til at dukke op på det rette sted på det rigtige tidspunkt er han en fremragende kontraspiller, men samtidig med egenskaber a la en Frank Lampard, da han var på toppen. Hans løb uden bolden er ekstraordinært og han er konstant i bevægelse og tilbyder sig for sine holdkammerater. Modsat Lampard, har Wijnaldum dog en masse speed.

Det er ikke kun uden bolden han bevæger sig godt. Med bolden i fødderne har Wijnaldum gennemsnitligt fuldført 2 driblinger pr. kamp over de seneste to sæsoner og hans hurtige fødder er ikke til at tage fejl af.

Hollænderen scorer masser af mål fra midtbanen, noget vi i den grad har manglet siden Steven Gerrard ikke længere magtede rollen som boks-til-boks midtbanespiller. Wijnaldum har lavet imponerende 34 mål i de seneste to sæsoner for klub- og landshold (18 for PSV, 11 for Newcastle & 5 for Holland). Han scorer mange forskellige slags mål og er - trods sine blot 175 cm - en utrolig farlig spiller i luften med præcise hovedstød i sit arsenal. 7 mål på hovedet er det blev til i de sidste to sæsoner.

 

Wijnaldums fire mål mod Norwich i sidste sæson opsummerer fint mange af hans kompetencer. Bevægelighed, timing i sine løb, teknik, træfsikkerhed & hovedstødsstyrke.

 

Wijnaldum er desuden en glimrende pasningsspiller og er meget sikker i sin distribuering. Han har ofte fået ry for at løbe mere med bolden end den klassiske midtbanemand, men han kan faktisk begge dele. Hans afleveringsprocent ligger ligeledes højere end nogle af vores midtbanespilleres over de seneste to sæsoner.

 

Med 3169 spilleminutter (svarende til mere end 35 hele kampe) i sin debutsæson i Premier League, er Wijnaldum ligeledes en mand man kan regne med. Han deltog i alle Newcastles 38 ligakampe uden at få nogle slag eller småskader, der holdt ham på sidelinien undervejs. Det gør ham til en stabil figur for Jürgen Klopp og trænerstaben og forhåbentlig kan han fortsætte med at holde sig fri af skaderne i den røde trøje.

 

HVOR SKAL HAN SPILLE?

Det er her undertegnede oplever den største forvirring blandt folket vedrørende købet af Wijnaldum. Mange fans og eksperter gør Wijnaldum til en udpræget 10'er (offensiv midtbanespiller) og ser ham ikke have kompetencer til at spille andet end positionen lige bag angriberen. Det mener jeg er helt forkert.

Kigger man på Wijnaldums PSV-karriere for eksempel (hvor han har haft størst succes) og hans tid på landsholdet, så har han blot spillet lidt over halvdelen af kampene (52 %) som offensiv midtbanespiller, mens han både har optrådt som central midtbanespiller (30 %), højre wing (11 %) og defensiv midtbanespiller (4 %). Han har både optrådt på hold, der spiller 3-5-2, 4-3-3 og 4-2-3-1 igennem sin karriere og han slår mig som en meget alsidig spiller med taktisk intelligens nok til at omstille sig forskellige roller på banen uden problemer.

Netop derfor bliver han brugbar for Jürgen Klopp. Tyskeren er ved at bygge en trup op, der er fleksibel nok til at spille flere systemer, hvorfor Wijnaldums evne til at omstille sig både imellem og under kampe kan blive vigtig. Nedenfor ses forskellige måder jeg ser os bruge Wijnaldum på og sammensætte vores offensiv under Klopp:

 

4-3-3

 

Denne opstilling minder meget om den Wijnaldum og PSV spillede i 2014-15-sæsonen. Her lå han oftest som en af to fremskudte midtbanespillere (dog primært til venstre) og havde meget frihed til at bevæge sig omkring på banen med en klassisk ankermand bag sig og en offensiv midtbanespiller ved siden af (oftest Adam Maher). Ideen er her, at de tre forreste skal ligge og bytte plads, mens Coutinho skal orkestrere spillet og Wijnaldum har 'license to run' fra sin position som moderne 8'er (eller 8,5'er vil jeg nærmere kalde denne position. En form for hollandsk boks-til-boks midtbanespiller).

I denne formation ser jeg os få rigtig mange af de ting ud af Wijnaldum, som vores hold skriger på. Han får muligheden for at gøre brug af sit pasningsspil og sin bevægelighed ved at komme i boksen og få gjort brug af sine skarpe afslutninger.

 

4-2-3-1

 

4-2-3-1-opstillingen er den foretrukne blandt mange LFC-fans på Twitter blandt andet og det er her mange ser os få mest muligt ud af vores offensive kort. Det er samtidig også her hvor mange tvivler på at der er plads til Wijnaldum.

Mange tvivler på, at han kan byde ind med nok defensivt til at være en del af LFCs centrale midtbane - en bekymring jeg godt forstår. Kigger man nærmere på hans defensive stats for Newcastle, så har han blot 1.9 tacklinger og interceptions pr. kamp, overfor Firminos 3.0 og Lallanas 2.5 (og det er endda kun tacklinger alene). Han er dog en spiller, der har en god attitude og som bliver væsentligt bedre med gode spillere omkring sig. Under Klopp ser jeg Wijnaldums enorme løbe pensum, taktiske forståelse og disciplin komme ham til gode og gøre ham til en mere komplet spiller.

 

Skærmbillede 2016-07-22 kl. 11.29.18

 

En spiller der får sådan et kompliment af Mr. Duracell himself, er en spiller med en stor arbejdsradius.

 

Jeg mener at han har evnerne til at spille en 8'er i dette system - det kommer bare meget an på hvem hans makker(e) er på midtbanen, samt hvilke instrukser der gives til denne/disse. For eksempel ser jeg - som illustreret ovenfor - at han ved siden af Emre Can (med en rolle a la den han havde i vores europæiske eventyr i foråret) og bagved en hårdtarbejdende offensiv midtbanemand som Roberto Firmino, sagtens kan gøre sig gældende. Han vil nemlig på den måde være godt beskyttet og fortsat have mulighed for at ligge og bevæge sig fra sin position.

 

4-3-2-1

 

Denne opstilling benyttede Klopp sig meget af i indledningen af sin Liverpool-karriere. Her vil Wijnaldum være godt beskyttet af mange midtbanefolk med løbevilje og den midterste akse vil være mere kompakt. På den måde vil der være gode muligheder for Wijnaldum til at spille i de små rum, hvilket hans teknik gør ham yderst god til. Hans udgangspunkt i venstre side gør, at han igen læner sig meget op af den rolle han havde i PSV, men her benyttes der dog ikke traditionelle kantspillere.

Den kompakte formation kan dog også begrænse Wijnaldum fremad banen, da hans evner i kontraspillet formentlig vil blive knap så fremhævede i dette system med lidt plads at løbe på op gennem midten.

 

4-4-2 - Diamanten

 

En opstilling som diamanten får muligvis det bedste ud af det materiale vi har spiller for spiller. Jeg er dog ikke sikker på, at vi vil se en mand som Henderson ofte nok til at dette kan lade sig gøre. Milner kan selvfølgelig også ligge på højre side af diamanten, men hvorvidt Jürgen Klopp vil ofre en Sadio Mané eller en Roberto Firmino og andre spillere ved jeg ikke.

Wijnaldums rolle i denne lineup er dog spændende, da han har frihed samt nogle dybdeløbere (Sturridge og/eller Mané/Origi) foran sig og dermed både har plads til at løbe og spille dybt.

 

4-1-4-1

 

Den udprægede kontraopstilling, hvor Wijnaldum og Henderson skal fungere som støtte til den hårdtarbejdende falske 9'er på toppen med deres løb fra dybe positioner. En opstilling, som sagtens kunne blive praktiseret i udekampe mod nogle af de store hold og hvor jeg har fidus til, at Wijnaldum godt kunne gå hen og blive en yderst afgørende brik.

Hans knivskarpe løb mellem kæderne, samt hans pace og kølighed foran kassen kan gå hen og blive rigtig giftige egenskaber i kampe af denne type og jeg glæder mig til at se ham indgå i Klopps kontramaskine på de svære udebaner.

 

OPSUMMERING

Vi har hungret efter mål fra midtbanen i adskillige sæsoner, hvorfor en mand med 34 mål i de seneste to sæsoner, der kan agere i flere forskellige taktiske setups, lave mange forskellige slags mål og optræde på flere midtbanepositioner uden tvivl er interessant for os. Til £25m mener jeg Wijnaldum er en glimrende signing og en kommende nøglespiller for Klopp i kampe hvor der skal ske taktiske ændringer undervejs.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at undertegnede på forhånd var stor fan af Wijnaldum, som i en artikel i marts 2015 blev beskrevet som 'den perfekte' erstatning for Steven Gerrard. Dog er der også ting at arbejde på og det er stadig et godt spørgsmål om Wijnaldum kan bygge på sine defensive egenskaber og indgå på en tomands-midtbane for eksempel.

Men jeg er ikke bekymret. Jeg tror at hollænderen hurtigt erobrer en startplads og oftest vil indgå som den ene af to fremskudte midtbanespillere - altså som det jeg vil kalde en moderne 8'er eller 8,5'er - i en 4-3-3. Her ser jeg os være giftigst med de spillere vi har til rådighed lige nu, ligesom jeg ser os få mest muligt ud af vores offensiv, samt har den bedste midtbanekonstellation. Wijnaldum får i min optik også gjort bedst brug af sine færdigheder på denne position, som primært er hans evner i kontrafasen.

Jeg forventer at vi kommer til at gøre brug af alle ovenstående formationer på et eller andet tidspunkt i sæsonen og at Wijnaldum kommer til at blive brugt på forskellige positioner, da hans alsidighed er en af årsagerne til at vi har valgt at punge ud.

Spændende bliver det at følge Gini, som jeg spår at nå 'double figures' når det kommer til mål i sin debutsæson på Anfield.

 

VELKOMMEN TIL ANFIELD, GINI!

Seneste nyheder

#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

Så kan du godt kaste dig over weekendens opvask, rengøringen eller en anden aktivitet der tager dig næsten 2 timer. For i denne uge har vi både udvidet panelet, men også udvidet...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James
Flemming Rasmussen

Læs mere


KARAKTERER: VS. FC PORTO

KARAKTERER: VS. FC PORTO

Af Patrick Pilov   ’We’re back!’   Vi er tilbage i knockout-fasen i Champions League, efter ni års fravær… og hvilken genopstandelse det var! 0-5 på...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

  Happy Valentines Day, siger jeg bare! ❤️     Før kampen havde jeg et lille håb om en spinkel udesejr, hvis ellers det hele flaskede sig.      Jeg...

Skrevet af Martin Busk

Læs mereKARAKTERER: VS. SAINTS

KARAKTERER: VS. SAINTS

Af Frederik Fonnesbech-Wulff   ”That’s how an away game should be”.   Sådan sagde vores allesammens yndlings-Gaffer - Jürgen Klopp i post-match-pressekonferencen efter...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere