Login

HER ER DIN GUIDE TIL SILLY SEASON
  • Skrevet: 01 juni 2017

Så er det blevet den tid på året igen. Silly Season er skudt i gang, og man bliver på daglig basis begejstret, forvirret og frustreret over de mange, mange rygter, der tonser rundt som en Lallana i topform på de sociale medier.

Fodboldtransfer-journalistik har sit helt eget regelsæt. Her er tilsyneladende glemt alt om kildekritik - ja, om kilder i det hele taget. Langt de fleste rygter bygger på ikke så meget andet, end at en "journalist" mener, at en klub mangler en spiller på en position, og at en spiller på den plads nok står over for et klubskifte.

Now kiss.

Men det er muligt at sortere det værste skidt fra kanelen. Følgende er min personlige guide til at holde styr på rygtekværnen.

 

DE TROVÆRDIGE

Det første, du skal gøre, er at følge journalisterne James Pearce, (Echo), Paul Joyce (The Times), Chris Bascombe (Telegraph) og Melissa Reddy (Goal) på Twitter. De løber ikke med halve vinde og kommenterer ofte på andres transferhistorier. I dette lag lå også tidligere Tony Barrett (tidl. The Times & Joe), der nu har fået job i klubben, og nogle vil også inkludere Dominic King og Simon Jones (Daily Mail).

Hvis de siger, der er en brand, så er der som minimum røgudvikling. Hvis de lægger et transferrygte ned, så er det som regel til at stole på. De er dine bedste venner de næste to måneder.

Hvad medier angår, så ligger Liverpool Echo, BBC og Sky Sports i den høje ende af troværdighedsskalaen. Men læg altid mærke til, om det er deres egen historie, eller om de citerer andre.

I andet lag finder man traditionelt troværdige medier som The Telegraph og The Guardian. Her er der som udgangspunkt også grund til at tro på, at de ikke bare finder deres transferrygter ved at spå i kaffegrums.

 

UNDGÅ TABLOIDMEDIERNE OG KLIKKONGERNE

England har en lang og stolt tradition for en kulørt presse med et meget anstrengt forhold til kildekritik. Salget af den trykte udgave er voldsomt for nedadgående, og de lever derfor af reklamepenge på deres websites. Og jo flere klik - jo flere penge.

De har derfor ingen skrubler ved at viderebringe selv de tyndeste rygter - eller helt at opfinde dem selv. For hvert klik og deling på de sociale medier, man giver dem, jo mere opfordrer man dem til at blive ved.

Her vil jeg især fremhæve Daily Star, Express, Daily Mirror, Metro og håbløse fodboldsider som 90min.com - men listen er nærmest uudtømmelig.

 

DE UDENLANDSKE

Fodbold bliver en mere og mere globaliseret sport, og rigtig mange af de spillere, Liverpool bliver sat i forbindelse med, vil være udenlandske navne. Og her bliver junglen virkelig tyk. For hvis en serbisk lokalavis melder at ukendte Marko Grujic er på vej til Liverpool - hvad så?

For ikke så forfærdelig længe siden tog Liverpool alle på sengen med købet af Ousama Assaidi fra Heerenveen, som der ingen rygter havde været om, før det pludselig stod på klubbens officielle hjemmeside. Men mon ikke der sad en lokalavis eller to i Holland med insiderviden?

Her er det lidt sværere at give gode råd andet end: Brug din sunde fornuft. Besøg mediets hjemmeside. Ligner det En Skør Skør Verden eller et seriøst medie? Vent eventuelt til nogle af førnævnte troværdige journalister kommenterer på rygterne. Er navnet stort nok, sker det som regel rimelig hurtigt.

For franske rygter plejer Mohamed Bouhafsi (RMC Sport) at være fin. Italien og Spanien er et mareridt. Gianluca di Marzio har et godt rygte i støvlelandet men rammer af en eller anden grund ofte helt skævt på Liverpool-relaterede transfers.

Guillem Balague er som regel rimelig til at stole på i det spanske - især på Barcelona-relaterede rygter. Der findes derudover enkelte medier og journalister, der har adgang til enkelte klubber, men generelt: Don't bother.

I Tyskland er Raphael Honigstein din mand. Bild plejer at være rimelig spot on på Bayern München-historier, men er ellers ikke for fine til at løbe med en halv vind. Kicker er hit'n'miss.

 

TJEK ALTID PRIMÆRKILDEN

For nylig kunne man læse på diverse rygtesider, at Douglas Costa af Bild blev linket til Liverpool. Se, det var rimelig interessant, da Bild som sagt har fingeren nogenlunde på Bayern-pulsen.

Men ak. En hurtig Google-søgning afslørede, at rygtet var hentet på Bilds rygtebørs-side, og at originalkilden var "italienske medier". En hurtig Google-søgning mere afslørede, at kilden var lidet troværdige Tuttosport.

Selv de mest troværdige medier har en rygtebørs - vær helt sikker på, at historien ikke stammer derfra, hvis du ser deres navn nævnt af andenhåndskilde. Især Echo bliver ofte citeret som kilde, selv hvis de kun skriver om interessen i deres bidende ironiske rygtesektion med henvisning til et utroværdigt medie.

For et par uger siden var det så Iker Casillas, der ifølge danske og engelse medier ifølge en spansk avis havde skrevet under med Liverpool. Man kunne ydermere læse, at Klopp så ham som en perfekt læremester for Loris Karius.

Men hov. Hvad skrev AS egentlig? Overskriften var "could join Liverpool". Artiklen nævner, at han har mange tilbud, men at "andre kilder melder", at han muligvis har underskrevet med Liverpool. Ikke et ord om Karius (som det ville overraske mig, man kendte i Spanien).

Den del er sikkert skrevet til artiklen i de engelske rygtebørser og derefter oversat til dansk af diverse hurtige medier, der ikke har tjekket primærkilden. Der går virkelig meget tabt i oversættelsen, når en historie ryger igennem rygtemøllen i flere lande.

Søg på spillerens navn + Liverpool + mediets navn på Google, så dukker den originale historie som regel op.

Google Translate er langt fra perfekt, men smider man en artikel på portugisisk/spansk/serbisk igennem den, får man som regel et okay billede af, om en spiller, agent eller klub selv har udtalt sig - og hvor løst rygtet egentlig er.

 

HUSK: INTET ER SIKKERT

Det er rigtig, rigtig store summer, der ryger rundt mellem klubberne i transfervinduet. Ufattelig mange mennesker her derfor en interesse i at sprede diverse rygter - måske især de sælgende klubber og spilleragenter, der forsøger at presse priserne op.

Omvendt vil købende klubber forsøge at give udtryk for kølnet interesse for at presse priserne den anden vej. Selv de mest troværdige journalister bliver fra tid til anden brugt som brikker i det spil. Derfor: Intet er sikkert - brug din egen sunde fornuft.

Til sidst er kun at sige rigtig glædelig Silly Season. Husk i øvrigt at følge med på vores Facebook-side og vores Transfer Centre, hvor vi sommeren igennem vil opdatere om Liverpool-relaterede rygter - naturligvis med de kildekritiske briller skruet rigtig godt på.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere