Login

HVAD ER OP OG NED I #MATIPGATE?
  • Skrevet: 19 januar 2017

Liverpool overvejede ifølge flere medier at smide centerforsvareren Jöel Matip i kamp i FA Cup-kampen mod Plymouth i går for at tvinge FIFA til at tage stilling til en sag, der efterhånden er voldsomt speget. LFC Denmark Family kigger nærmere på, hvad der er op og ned.

 

HVAD FANDEN ER DET, DER FOREGÅR?

25-årige Jöel Matip spillede sidst for Cameroun i september 2015. Herefter meddelte han, at han på grund af uenigheder med den daværende landstræner foreløbig ikke ville være tilgængelig for landsholdet. Camerouns nye landstræner Hugo Broos har mødtes med Matip nogle gange, og der syntes at være en opblødning på vej i forholdet mellem den tyskfødte forsvarsspiller og det afrikanske landshold.

Derfor forhørte Broos sig om, hvorvidt han ikke havde lyst til at være med til African Nations Cup 2017. Matip takkede pænt nej med henvisning til, at der stadig er for meget rod i det camerounske fodboldforbund, og at turneringen ligger på et skidt tidspunkt i forhold til klubholdets sæson.

Og her bliver det så rigtig speget. Ifølge Fifas regler skal man nemlig i god tid skriftligt meddele, at man ikke er tilgængelig i forhold til en slutrunde, hvis man vil spille for sit klubhold samtidig. Det har Matip aldrig gjort. Som Klopp siger: Hvornår har du sidst hørt om en spiller, der skriftligt meddeler fodboldforbundet om, at han stopper på landsholdet?

Derfor har Cameroun teknisk set retten på sin side, hvis de anmoder Fifa om, at Matip får karantæne for klubholdet i den periode, de er med i AFCON, plus fem dage. Går Cameroun i finalen må Matip således først spille for Liverpool igen den 10. februar.

 

HVILKEN INTERESSE HAR CAMEROUN I DET?

Se nu bliver det rigtig speget. Ifølge det camerouanske fodboldforbund har de nemlig slet ikke bedt om at få Matip i karantæne. Men de har heller ikke givet grønt lys for, at han kan spille for Liverpool. De peger nu på, at Fifa må tage beslutningen.

Det har skabt ramaskrig i Cameroun, at Matip og syv andre spillere har meldt fra til slutrunden. Det camerouanske landshold har derfor en interesse i at straffe spillerne for at have meldt afbud, og vil bestemt ikke være kede af, hvis det danner præcedens, at man ikke må spille for klubhold, mens der er AFCON.

På den anden side har de ikke nogen interesse i at pisse otte landsholdsspillere så meget af, at de helt opgiver landsholdet. Derfor har de skubbet ansvaret over på Fifa, og Matip og de andre syv landsholdsspillere er dermed i limbo, indtil de har taget en beslutning.

 

HVORFOR GØR FIFA SÅ IKKE DET?

Politik. Fifa har meddelt, at man har rådgivet Liverpool ved at henvise til regelsættet, der altså siger, at man ikke må spille for klubben, hvis man har sagt nej til at spille for sit land i samme periode. Dermed er aben smidt videre til Liverpool.

Gianni Infantino sidder – ligesom sin forgænger Sepp Blatter – på posten som Fifa-præsident grundet et godt forhold til de afrikanske, asiatiske og caribiske lande, som føler, de bliver forbigået i forhold til de europæiske lande.

Fifa har derfor ingen interesse i at meddele, at det er helt fint, at spillere dropper Afrikas største turnering for at koncentrere sig om deres europæiske klubhold.

 

HVAD SÅ NU?

Ja, nu ligger aben så hos Liverpool og Matip. Grunden til, at man overvejede at spille ham i FA Cuppen, var, at man derved kunne tvinge Fifa til at tage stilling. Det kunne koste deltagelsen i turneringen, da man muligvis ville blive dømt for at have benyttet en ulovlig spiller, men det er trods alt en turnering, man ser som expendable.

Interessant nok brugte Ajax søndag målmanden Andre Onana, der også har meldt afbud til turneringen. Det kan måske tvinge Fifa til at tage stilling, men de kan også henholde sig til, at de skal bruge en anmeldelse fra Camerouns fodboldforbund – en anmeldelse, de nok holder i baghånden til turneringen er slut.

Dermed står Liverpool i en meget poker-agtig situation. Kunne det camerounske fodboldforbund finde på at tage sagen til Fifa? I så fald mister man sandsynligvis de point, man har fået med Matip på banen, mens der er AFCON.

På den ene side ville det nok være dråben, der fik Matip til at melde fra til landsholdet ‘for good’. På den anden side ville det være en populær beslutning hos fansne, og der er i forvejen ikke meget, der tyder på, at han har tænkt sig at stille op i rød, grøn og gul igen.

Alt i alt en gennemført åndssvag situation, hvis mest sandsynlige udgang er, at Matip først er på banen for Liverpool igen tidligst fem dage efter, Cameroun er røget ud af AFCON.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere