Login

HVAD ER OP OG NED I VAN DIJK-SAGAEN?
  • Skrevet: 07 juni 2017

Internettet flyder i øjeblikket over med mere eller mindre tvivlsomme informationer, rygter og - uden tvivl - deciderede løgne om, hvad der sker i Liverpools jagt på et af sommerens absolutte top-transfermål: Den hollandske landsholdsspiller Virgil van Dijk.

Lad mig starte med at understrege, at jeg ingen insiderviden har om, hvad der reelt foregår på de indre linjer i Liverpool og Southampton og i kommunikationen klubberne imellem.

Følgende er udelukkende min tolkning af de informationer, der slipper ud via diverse kanaler, hvoraf nogle med garanti bliver vildledt og brugt i et spil om prisen på Southamptons anfører.

 

HVAD VED VI?

Det har længe stået rimelig klart, at Virgil van Dijk ville være et af Liverpools absolutte top targets i denne sommers transfervindue. Ifølge rimelig pålidelige kilder vandt Liverpool kampen om spilleren, da man matchede Manchester City og Chelseas løntilbud og dermed fik de to pengestærke klubber til at indstille budkrigen.

Hovedpersonen selv har efter sigende meddelt sin klub, at han ønsker et skifte til Liverpool, og dermed er det op til de to klubber at blive enige om en overgangssum. Her er det okay at tage en pause og - Liverpools nyere transferhistorie in mente - bare nyde de to sidste sætninger.

Efter sigende skulle Jürgen Klopp have spillet en meget aktiv rolle i forhandlingerne med Virgil van Dijk, og hans garantier til forsvarskrumtappen skal have været en af hovedårsagerne til, at han har valgt Liverpool som foretrukken destination.

Nu har Southampton så anklaget Liverpool for at have ulovlig kontakt med hollænderen, uden klubben havde givet tilladelse til det. Ifølge ikke alt for pålidelige Daily Mirror drejer det sig angiveligt om, at Klopp skulle have mødtes med van Dijk i Blackpool og siden have sendt flere sms'er til ham.

 

HAR DE EN SAG?

Pas. Der er præcedens fra en sag fra 2005, hvor Chelsea blev straffet for at have haft ulovlig kontakt med Ashley Cole uden Arsenals tilladelse. Her var tale om et møde på en restaurant i London, hvor spilleren selv, Chelseas daværende manager Jose Mourinho, to spilleragenter og klubbens CEO Peter Kenyon havde været til stede.

Cole, Mourinho og klubben fik en bødestraf, og Chelsea fik fratrukket tre point følgende sæson, da det blev godtgjort, at mødet handlede om Coles kontrakt, og at det var foregået uden Arsenals tilladelse.

Ifølge Premier Leagues regelsæt skal den sælgende klub have givet skriftlig tilladelse til, at man må forhandle kontrakt med spilleren, før det må ske.

 

 

Om den angivelige kontakt mellem Klopp og van Dijk er sket før eller efter, Southampton har givet tilladelse, er uvist. Tilladelsen er helt sikkert givet på et tidspunkt, da fire klubber efter sigende har forhandlet med hollænderen.

Desuden er der en mængde gråzoner. For må man gerne mødes, hvis man ikke forhandler kontrakt? Jürgen Klopp mødtes sidste januar med Granit Xhakas agent på en café.

Det havde Gladbach næppe givet tilladelse til, men med alle de agenter, managers, klubejere og alle mulige andre, der er involveret i spillerhandler nu til dags, kan man næppe forbyde, at de snakker sammen - og mon ikke snakken engang i mellem helt uformelt handler om en spillers fremtid?

Det er i øvrigt værd at hæfte sig ved, at det langt fra er første gang, Southampton anklager en klub for ulovlig kontakt med en af dens spillere. Det samme gjorde sig gældende i forbindelse med salget af Toby Alderweireld, Calum Chambers og Nathaniel Clyne.

Ingen af gangene fik de medhold, og i alle tilfælde endte spilleren i den klub, Southampton anklagede.

 

HVORFOR GØR SAINTS DET?

Hvorfor Saints har lagt anklagen mod Liverpool, ved de kun selv. Følgende bliver ren spekulation fra undertegnedes side.

Det kan være, at der rent faktisk er noget muggent ved den måde, Liverpool har taget kontakt til van Dijk på. Det kan også være, at de - helt principielt - som lille fisk i en stor transferdam vil have mere klare retningslinjer for gråzonen om, hvem der må mødes med hvem hvornår og tale om hvad.

Det ville være fuldt forståeligt. Det er alt andet sværere at holde på sine spillere, hvis de allerede har fået af vide, hvad de kan tjene i andre klubber. Eller hvis Neymar kontinuerligt i pressen har garanteret, at der er en plads på holdet i Barcelona til én.

Der er dog også flere, der peger på, at det ligner en taktik, der for det første skal drive prisen i vejret. Liverpool vil gerne have lukket købet hurtigt, og vil nok være interesseret i at betale lidt ekstra, for at få sagen til at forsvinde.

For det andet kan det være en mulighed for at dreje tilhængernes opmærksomhed væk fra, at klubben (igen) sælger en af sine bedste spillere. Og igen igen til Liverpool.

Ved at køre sagen giver de udtryk for, at de kæmper med næb og kløer for at beholde deres kaptajn, selvom der næppe er tvivl om, at de på et tidspunkt har givet Liverpool, Manchester City og så videre lov til at forhandle med ham.

For det tredje kan det være en reaktion på, at Manchester City så hurtigt trak sig fra budkrigen. Southampton havde uden tvivl et ønske om, at tre pengestærke klubber ville gå til hver deres smertegrænse, før den endelige pris var på plads.

Ved at trække transferen i langdrag, håber de muligvis, at Manchester City eller Chelsea genopliver interessen, hvis andre transfertargets skulle fejle. Hvis en af klubberne for eksempel lige nu regner med at kunne hente Koulibaly i Napoli eller Bonucci i Juventus, mener de sandsynligvis ikke, at van Dijk er £60m værd.

Skulle det mislykkes at hente førsteprioriteten, kan de hurtigt ændre mening. Og hvis de pludselig lægger £70m, trækker Liverpool nok følehornene til sig - og mon ikke van Dijk overlever at skulle skifte til en af de to pengestærke klubber, selvom Liverpool er hans førsteprioritet.

 

HVAD KOMMER DER TIL AT SKE NU?

Seneste udvikling er, at Southamptons ejer skal undersøges for skattesvindel i Tyskland, og at det kan komme til at betyde, at hun må sælge klubben. Kort sagt: Der er rigtig mange ubekendte.

Mit bedste bud er, at transferen kommer til at gå igennem inden for overskuelig fremtid, og at det ikke bliver til de £75m, Southampton angiveligt nu forlanger. Men dit gæt er ligeså godt som mit.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere