Login

HVAD KAN VI LÆRE AF KLOPPS TRANSFERHISTORIE?
  • Skrevet: 23 maj 2017

Da Klopp trådte til i Liverpool, var der bred enighed om, at han var en manager lige efter traditionsklubbens hoved: Frisk spillestil, karismatisk og med evne til at fyre op under Anfield. En mand, der forstår klubbens ethos. Og endelig: En manager, der tror på udvikling af egne talenter.

Nu står transferhøjsæsonen igen for døren. Liverpool har efter sigende £200m at gøre godt med og Champions League-fodbold at lokke med. Så hvad kan vi egentlig forvente os af Jürgen Klopp? Marqueesignings fra den sagnomspundne øverste hylde - eller røverkøbte talenter, der om føje tid vil springe ud som verdensstjerner i fuld flor?

Indtil videre har Klopps historik i Liverpool flugtet meget godt med det billede, de fleste har: Tyskeren er ikke en mand, der smider om sig med penge. Hans første transfervindue bød på et lån af Steven Caulker, indkøb af Marko Grujic til £5m (der dog spillede sæsonen færdig i Røde Stjerne) samt en forhåndskontrakt med Joël Matip, der tiltrådte på en fri transfer om sommeren.

Her fik han følgeskab af:

Alex Manninger - gratis

Loris Karius - £4,7m

Ragnar Klavan - £4,2m

Gini Wijnaldum - £23m

Sadio Mané - £30m

Januartransfervinduet i år skete der som bekendt ikke noget i.

POSITIVT NETSPEND

Dermed gik Liverpool ud af Klopps første hele sæson som manager med et overskud på transferkontoen på ikke mindre end £15m, da sommeren også blev brugt til at vinke farvel til en stor del af overskudslageret.

Der blev vist solidt købmandsskab ved blandt andet at få £15m for Jordon Ibe, £11m for Joe Allen, £27m for Christian Benteke og ikke mindst: Sammenlagt £17,5m for Sergi Canos, Jerome Sinclair, Luis Alberto, Brad Smith og Tiago Ilori. Godt lavet.

I januar gik man helhjertet efter Alex Teixeira, men da prisen til sidst ved kinesisk indblanden landede på 50 mio Euro, trak klubben følehornene til sig. Jürgen Klopp blev forudsigeligt nok sendt i pressen med det budskab, at han naturligvis aldrig ville smide den slags penge efter en spiller.

På én måde står første sæson som en bekræftelse af, at Liverpool har fået en manager, der har et vågent øje på bundlinjen, når han handler.

På den anden side maskerer et overordentligt vellykket brandudsalg af reserverne også, at Jürgen Klopp slog hele to personlige transferrekorder med købene af Wijnaldum og Mané for sammenlagt £53m. Det er vel også en slags penge.

DEN FØRSTE TID I DORTMUND

Grundlaget for managerens ry for at kunne spotte og udvikle talenter blev grundlagt i de første fire år, han var i Dortmund. Her overtog han i sommeren 2008 en traditionsklub fallittens rand.

De to bedste spillere var uden tvivl Mladen Petric og Sebastian Frei. Den første blev solgt stort set som Jürgen Klopps første gerning i klubben - den anden sommeren efter.

Tilsammen indbragte de to + salget af Steven Pienaar til Everton €14,25m, som de to første sommertransfervinduer blev reinvesteret i:

- Neven Subotic - €4,5m

- Mats Hummels - €4,2m

- Lucas Barrios - €4,2m

- Mohamed Zidan - €2,8m

- Patrick Owomoyela - €2,5m

- Felipe Santana - €2,1m

- Sven Bender - €1,5m

Sæsonen efter i 2010/11 fulgte Robert Lewandowski for €4,75m samt Shinyi Kagawa og Lucasz Piszczek på frie transfers. I 2011/12 blev €10m tjent på salget af Nuri Sahin til Real Madrid reinvesteret i Ilkay Gündogan og Ivan Perisic til hver €5,5m.

Det, der naturligvis springer i øjnene, er, at Subotic, Hummels, Bender, Piszczek, Gündogan, Kagawa, Perisic, Barrios og Lewandowski, der udgjorde en stor del af stammen på Klopps tyske mesterhold anno 2010/11 og 11/12, tilsammen blev erhvervet for omkring €30m.

DEN SENERE TID I DORTMUND

Med to mesterskaber i bagagen og deraf følgene Champions League-indtægter var Dortmund ved at være på fode igen. Samtidig var interessen fra rige Premier League i klubbens spillere vakt på grund af de imponerende præstationer.

I 2012/13 lagde Manchester United således €16m for Shinyi Kagawa, mens Lucas Barrios tog til Kina og Ivan Perisic til Wolfsburg for tilsammen et tilsvarende beløb.

Med masser af penge på lommen slog Jürgen Klopp Dortmunds transferrekord, da han hentede Marco Reus i Gladbach for €17m. Det blev startskudet til, at han henover de næste to sæsoner for første gang i sin managerkarriere havde markant underskud på transferkontoen, da han hentede:

- Henrikh Mhkitaryan - €27,5m

- Ciro Immobile - €18,5m

- Pierre Emerick Aubameyang - €13m

- Kevin Kampl - €12m

- Sokratis - €10m

- Mathias Ginter - €10m

- Adrian Ramos - €10m

Hvad han havde bygget sit oprindelige Dortmund-hold for, lagde han alene på de to kæmpeflop Immobile og Kampl.

Ovenstående er naturligvis ikke uhyrlige summer - slet ikke Reus, Mhkitaryan og Aubameyangs nuværende niveau og værdi taget i betragtning - men det er pænt i Bundesliga-regi. Måske blev de også lagt i erkendelse af, at man ikke har samme tid til at udvikle talenter på topplan.

Succes skulle gerne avle succes. Hvem har råd til at give spillere udviklingssæsoner, der kaster 5.- og 6. pladser af sig, som Klopps første to sæsoner i Dortmund endte med?

OG HVAD KAN VI SÅ LÆRE AF DET?

Det afhænger nok af øjnene, der ser. Klopps første tid i Liverpool afslører, at han slet ikke er færdig med at lede efter røverkøb på det østeuropæiske og andre oversete markeder (Grujic) og spillere på frie transfers (Matip). På den anden side ser jeg også i Jürgen Klopps transferhistorie en mand, der ikke nødvendigvis er bange for at bruge penge - og rigtig mange af dem - hvis han har dem.

Det havde han i udpræget grad ikke sine første fire-fem år i Dortmund, og det er nok især der, hans ry som sparsommelig talentspotter og -udvikler er grundlagt. Og måske stadig hænger en tand for meget ved, den senere eksponentielle stigning i betalte transferbeløb med Wijnaldum og Mané som hidtidige højdespringere taget i betragtning.

Til gengæld kan man argumentere for, at hans omskoling af James Milner til venstreback og at han ikke endte med at panikkøbe i januar, da førstevalget Teixeira glippede, kunne være udtryk for, at han gerne holder på pengene til han føler, at han kan få den rigtige spiller for dem.

Når nu sæsonen endte, som den endte, er jeg da personligt glad for, at vi ikke har £40m mindre på kontoen men til gengæld Quincy Promes og Patrick van Aanholt i truppen på nuværende tidspunkt. De penge tror jeg, man kan få væsentligt mere værdi for nu med Champions League-bold i udsigt.

Nu har Klopp for anden gang som Liverpool-manager oplevet, hvad mange flere hårde kampe uden vinterpause betyder for sliddet på truppen. Han har også oplevet, at gegenpres virker væsentligt dårligere, når de andre er ligeglade med at have bolden. Når modstanderne kommer til Anfield efter 0-0, kræver det offensiv kvalitet på bolden at nedbryde dem. Udsigten til Champions League var ved at blive ødelagt på grund af manglende bredde og kvalitet i truppen.

Det må og skal Jürgen Klopp lave om på i det nært forestående transfervindue, som Liverpool som sædvanligt kaster sig ud i som den femte rigeste klub i England - og et temmelig begrænset lønbudget i forhold til de fire i toppen af listen (hvoraf to dog ikke har Champions League at byde på).

HVAD KAN VI FORVENTE?

Jeg forventer helt klart, at Jürgen Klopp trækker en kanin eller to op af hatten. Der er ligesom hans stil. Det er også værd at hæfte sig ved, at mange af de talenter, han har fået ros for at udvikle i Dortmund, havde han selv håndplukket i andre klubber. Det var stort set kun Götze, Schmelzer og Grosskreutz, der var af klubbens egen avl. Så et par indkøb til fremtiden forventer jeg også.

Men jeg tror og håber også, at der bliver betalt artige summer for 'proven quality' i forhold til de egenskaber, Klopp mener, truppen mangler lige nu (ej at forveksle med 'øverste hylde' - hvad det så end betyder). Det er påkrævet, hvis pladsen i den sjove ende af et meget, meget tæt top 6-felt skal fastholdes.

Jeg finder ikke noget i Klopps transferhistorik, der taler imod det.

Og hvad kan vi i øvrigt læse ud af hans transferhistorie? Jeg har hæftet mig ved to pudsige ting:

(1) De store summer er altid blevet lagt i offensiven - han har aldrig betalt mere end 10 mio. Euro for en forsvarsspiller. Liverpools nedadgående målform men forbedrede defensiv den sidste halvdel af sæsonen taget i betragtning, bør man nok skrive sig det bag øret.

(2) Jürgen Klopp har ikke betalt penge for en back i snart 10 år.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere