Login

HVEM ER LIVERPOOLS NYE SPORTSDIREKTØR?
  • Skrevet: 04 november 2016

Det har længe stået klart, at Liverpools ‘chief executive’ Ian Ayre forlader klubben, når hans kontrakt udløber til maj. Han og motorcyclen rykker teltpælene op og tager til 1860 München. Derfra er der også kortere til Ukraine.

I dag løftede Liverpoool så noget af sløret for, hvilke ændringer i ledelsesstrukturen, Ian Ayres afgang kommer til at betyde. Den nuværende ‘technical chief’ Michael Edwards er blevet forfremmet til ‘sporting director’.

37-årige Michael Edwards har haft lidt af en kometkarriere i Liverpool. Han blev hentet ind fra en rolle som dataanalytiker i Tottenham i 2011 for at være den daværende ‘director of football’ Damien Comollis højre hånd. Inden tiden i Tottenham var han fra 2003 til 2009 dataanalytiker i Portsmouth.

Comolli var en monumental fiasko i klubben, men da han blev fyret i 2012, valgte FSG at holde fast i Michael Edwards, sandsynligvis fordi hans evner som dataanalytiker blev anset for brugbare i forbindelse med ejernes meget omtalte Moneyball-strategi, der går ud på, at man gennem dataanalyse kan identificere spillere, der er værdisat under deres reelle pris.

Under FSG’s ledelse er Michael Edwards’ indflydelse i Liverpool FC vokset. Han har blandt andet fået en magtfuld position i den sagnomspundne transferkomité, og han (mere end Ian Ayre) bliver ofte beskrevet som FSG’s mand i Liverpool, mens ejerne som regel opholder sig i Boston.

Da Brendan Rodgers blev fyret i Liverpool blev det i dele af pressen udlagt som, at det i sidste ende var ‘laptop-guruen’ Michael Edwards, der trykkede på knappen. Han har uden tvivl et tæt forhold til Liverpools ejere, men mere præcist hvad hans rolle indebærer, er det meget svært at få et indblik i. Edwards har – så vidt jeg ved – aldrig givet et interview, og det er svært så meget som at finde et billede af ham. Da Liverpool Echo breakede nyheden om hans forfremmelse i Liverpool var det med et grynet billede tydeligvis klippet ud af et gruppebillede af en art.

På trods af hans stigende indflydelse i Liverpool FC har der meget sjældent været fokus på ham og hvilken rolle, han mere præcist udfylder i klubben. Hvor stor hans magt egentlig er. Han er lidt af et enigma. Og det har også været med til at give benzin til spekulationerne om ham som en talknusende skyggebaron.

 

DEN NYE ROLLE

 

Michael Edwards bliver fra den nye sæson Liverpools første ‘sporting director’. Det kommer samtidig til at betyde en nedlæggelse af den meget omdiskuterede transfer-komité, der består af manageren, Ian Ayre, Michael Edwards, chefspejderen Barry Hunter og ‘head of recruitment’ Dave Fallows.

Transferkomiteen blev indført, efter Brendan Rodgers i sin tid ikke ønskede at arbejde med en sportsdirektør, hvilket ellers var FSG’s ønskemodel. Pålidelige rygter går på, at ejerne gerne så en rutineret fodboldfigur (nærmere bestemt Louis van Gaal) indtage pladsen som ‘director of football’ som et bindeled mellem manager og ledelse og en mentorfigur for den unge Rodgers, der dog fik overbevist amerikanerne om, at han fungerer bedre, når han har mere kontrol.

Transferkomiteen var FSG’s måde at sørge for, at så mange fagligheder som muligt var inde over transfers, så både klubben og managerens interesser blev varetaget. Nedlæggelsen af komitéen tyder altså på, at Michael Edwards skal indtage en anden – og mere magtfuld – rolle end den, Ian Ayre har udfyldt i Liverpool. Man må gå ud fra, at klubbens affærer fremover bliver afstemt i parløb mellem ham og Jürgen Klopp. Hvordan transferkomitéen hidtil har fungeret under Klopp, og hvad ‘sidste ord’ på transfers betyder, har jeg tidligere beskrevet her.

I England skelner man mellem en ‘sporting director’, som Edwards’ nye titel bliver, og en ‘director of football’. Hvad rollerne indebærer varierer meget fra klub til klub og er ofte genstand for megen spekulation. Ganske kort kan man dog sige, at begge roller fungerer som et mellemled mellem direktionen og manageren og giver sidstnævnte mulighed for at koncentrere sig om de ting, der relaterer sig direkte til træningen af spillerne og spillet på banen.

En director of football har typisk et bredt netværk i fodboldverden og står derfor ofte for at forhandle transfers (en handel bliver sjældent indgået mellem to managers) og sørge for ‘en rød tråd’ i klubbens samlede fodboldforretning. Han står til ansvar over for bestyrelsen, men han er samtidig ansvarlig for, at managerens interesser varetages på direktionsgangen.

Den tidligere director of football i Leicester Dave Bassett har beskrevet rollen som “en buffer”:

“En director of football står til ansvar over for bestyrelsen men er der for at hjælpe manageren. Han har erfaring inden for fodbolden, og han hjælper bestyrelsen, der ikke har den erfaring”.

Jürgen Klopp arbejdede i Dortmund sammen med Michael Zorc, der havde en titel svarende til director of football. Modsat Michael Edwards havde Michael Zorc masser af erfaring med fodbold efter 463 kampe som en ‘one club man’-spiller for klubben. Han og Klopp (og klubbens ejer) var alle fodboldmænd, og dermed kunne Zorc formidle Klopps fodboldvisioner til bestyrelsen.

Den erfaring har Michael Edwards ikke – hverken som spiller eller som træner. Derfor er det nærliggende at tro, at hans rolle bliver en anden – og at titlen derfor bliver ‘sporting director’.

De første meldinger går på, at han skal forhandle transfers og kontrakter – både med nye spillere og forlængelser på både førsteholds- og akademiniveau. Desuden skal han stå for at udvikle og omstrukturere klubbens træningsforhold og gøre klubben “førende i forhold til at udvikle og bruge egne talenter“. Hvad rollen derudover kommer til at indebære, får vi nok ikke meget mere klarhed over før til sommer, når Ian Ayre forlader Liverpool – hvis nogensinde.

 

EDWARDS OG KLOPP

 

Kort og godt kan man sige, at der er en række opgaver i en fodboldklub, der skal løses, og hvilke titler, som påklistres personerne, der løser dem, er sekundært – det vigtige er, at de bliver løst. Samtidig er det dog også en fordel, at der er nogenlunde klarhed over, hvem der i sidste ende står til ansvar for hvad og over for hvem. Managerens ansvar er i sidste ende resultaterne og spillet på banen. I langt de fleste fodboldklubber i Premier League er forretningen så udviklet, at tiden, hvor en manager stod for udviklingen af hele fodboldklubben (som en Shankly, en Ferguson eller en Wenger), er forbi.

Ansvaret for klubbens økonomi, talentudvikling, faciliteter og så videre er i højere og højere grad uddelegeret til funktioner som sportsdirektører, ‘head of youth development’s og andre. I sidste ende med en eller anden ‘director’-funktion (i Liverpool på papiret i dag Ian Ayre) som den ansvarlige for hele baduljen over for bestyrelsen.

Fodboldmanagers i Premier League bliver i dag ofte beskrevet som højt specialerede “fodboldkonsulenter”, der kommer for at tage sig af (for nogles vedkommende) træningen og spillet på banen, mens alt det andet varetages af andre. Det siger dog sig selv, at tingene ikke er 100 procent adskilt. Klubbens økonomiske udvikling dikterer for eksempel transferbudgettet og dermed muligheden for at hente de spillere, der i sidste ende skal skaffe resultaterne og virkeliggøre managerens fodboldvisioner.

Nogle managers har dog ønske om og mulighed for at være dybere involveret i klubbens bredere udvikling end andre. I hver sin ende af spektret i Premier League har man for eksempel Southampton, hvor skiftende managers lader til at være varetagere af klubbens røde tråd og ikke voldsomt involveret i spillerindkøb, og så en klub som Tottenham, hvor Pochettino efter sigende har været involveret i planerne for klubbens nye stadion.

Klopp virker umiddelbart til at befinde sig i sidste ende af spektret. Det forlyder sig for eksempel, at klubbens planer om at nedlægge Melwood og samle førsteholdet og akademiet kommer som følge af et direkte ønske fra manageren.

På den måde kan det give god mening at ansætte en administrativ mere end en sportslig leder i Michael Edwards. Men i bund og grund aner vi for nuværende ikke, hvad vi får. Jürgen Klopp har i forbindelse med ansættelsen – måske ikke så overraskende – udtalt, at han har fuld tiltro til Michael Edwards og glæder sig til samarbejdet.

De to har efter sigende arbejdet tæt sammen, siden Klopp tiltrådte, og det kan være, at ‘laptop-guruen’ og fodboldfanatikeren har fundet ud af, at de deler syn på, hvordan en holistisk fodboldforretning skal køres fra taktisk træning af U9-holdet til hvilke sponsoraftaler, der styrker klubbens brand mest. Det kan være, at vi i 37-årige Michael Edwards har et supertalent af en sportsdirektør, der, på trods af sin manglende direkte erfaring med spillet, i forskellige jobs i forskellige klubber har suget fodboldviden til sig.

Hvis han – som man må formode – har haft en afgørende rolle i i sidste ende at præsentere Brendan Rodgers for valget mellem Mario Balotelli eller Samuel Eto’o som afløser for Luis Suarez, vil jeg tillade mig at sætte et lille spørgsmåltegn ved hans fodboldviden (i hvert fald på daværende tidspunkt).

Det kan også være – og det virker mere sandsynligt – at Jürgen Klopp og han deler syn på, hvem af de to, der er ansvarlige for hvad, og vi dermed kommer til at se Jürgen Klopp få mere ansvar for fodboldudviklingen i klubben og Edwards som statistikknusende administrativ leder. Det vigtigste er i sidste ende, at samarbejdet er afstemt og kemien mellem de to er god – hvilket den aldrig var mellem Brendan Rodgers og Edwards.

Personligt så jeg meget gerne, at der med Boston-baserede ejere, der i bund og grund går mere op i baseball og penge end fodbold, blev placeret en solid fodboldmand i laget mellem dem om manageren. Der melder sig en nagende mistanke om, at Michael Edwards er steget så hurtigt i graderne under FSG’s ejerskab, fordi han helt og holdent er på deres vogn – mere end han, som en sportsdirektør bør gøre, kommer til at udgøre “en buffer” mellem dem og manageren, så økonomien og fodbolden taler sammen.

Det er meget svært at finde ud af, hvad man skal have af forventinger til enigmaet Michael Edwards i en ny og endnu ikke særlig fast defineret rolle. Jeg vil dog gøre mit bedste for ikke at male fanden på væggen for tidligt og for nuværende bare glæde mig over, at der sker stærkt tiltrængte ændringer i den sportslige ledelse. Jeg har aldrig været overbevist om hverken Ian Ayre eller transferkomitéens fortræffeligheder.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere