Login

HVOR HØJT BØR EN NY VENSTREBACK VÆRE PÅ TRANSFER-ØNSKELISTEN?
  • Skrevet: 27 juni 2017

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men transfervinduet er faktisk ikke åbnet sådan rigtigt endnu. Der er godt to måneder, til klubberne i Premier League ikke længere må tilknytte spillere forud for 17/18-sæsonen, og rygterne vil kun blive flere som vi nærmer os sæsonstart.

 

Liverpool har allerede været aktive på markedet og tilknyttet den unge angriber Dominick Solanke og den vævre wing Mohamed Salah - mens bestræbelserne på at hente Virgil van Dijk til centerforsvaret indtil videre er endt i en farce. Samtidig fyger der rygter om, at Naby Keita fra Leipzig er på vej til midtbanen.

 

Men hov. Hvad blev der af rygterne om en ny venstreback, hvor den rutinerede vicekaptajn James Milner har ageret vikar i den forgangne sæson? Er det ikke en plads, der bør have absolut topprioritet i transfervinduet?

 

Flemming Linnebjerg Rasmussen og Andreas Brøns Riise er ikke enige om den sag. Læs her hvorfor.

 

EN RIGTIG VENSTREBACK ER ET MUST

Af Flemming Linnebjerg Rasmussen

 

Liverpools fjerdeplads var et flot resultat, som kun bliver endnu flottere hvis man tænker over, at det blev opnået uden en rigtig venstre back. Det er forbløffende, at det kan lade sig gøre i topfodbold anno 2017.

 

Det stod hurtigt klart, at Jürgen Klopps tiltro til Alberto Moreno var for lille til, at den spanske spradebasse kunne få en tilværelse som fast mand på pladsen, som i stedet blev vundet af den mere pålidelige James Milner. En mand, Klopp ikke rigtig kunne få plads til på spillerens egen foretrukne midtbaneplads, og som den tyske manager i stedet genopfandt som nødløsning på backen.

 

Ved første øjekast var det godt set af Klopp, idet Milner i sammenligning med den noget fejlbehæftede Moreno fremstod som driftssikkerheden selv. Det var der i høj grad brug for i bestræbelserne på at stabilisere et forsvar, der lukkede mål ind på personlige, og ind imellem ret besynderlige, fejl.

 

Som sæsonen skred frem stod en ting dog mere og mere klart: Milner er ikke er venstre back. Punktum.

 

Mit bud er, at samtlige Liverpool-modstandere i den sidste halvdel af sæsonen havde James Milner stående øverst på deres taktik-tavle med besked om at sende kuglen ned i bagrummet bag ham ved enhver given mulighed og så ellers sende fløjen afsted i løbeduel. På den måde blev det alt for nemt at spille sig til store chancer mod de røde. Det går simpelthen ikke en hel sæson mere.

 

Købet af en velskolet venstre back burde stå øverst på Klopps ønskeseddel og jeg er oprigtigt overrasket over, at potentielle folk til den plads har fyldt så relativt lidt i Silly Season. Og jeg begriber slet ikke, at Klopps førsteprioritet angiveligt var at løse problemet med en 17-årig, der har spillet en god sæson i Fulham. Det er simpelthen useriøst og i hvert fald et tegn på, at Klopp er parat til at spille en hel sæson mere med Milner på pladsen. Det mener jeg er at undervurdere problemets omfang.

 

Liverpool skal dog ikke ukritisk handle en venstre back ind. Niveauet på spilleren skal være i orden og flasker transferkabalen sig sådan, at det ikke kan lade sig gøre at skaffe den rette kvalitet, så må jeg give Andreas Brøns Riise ret: Så er det bedre at beholde Milner på pladsen end at gamble på en ny lottokupon i Moreno-klassen. Men skal Klopp-projektet fortsat tage skridt fremad, må jeg fastholde, at det er en gigantisk mangel, at der render en omskolet midtbanemand rundt på vores ene back.

 

To af de største mangler i Liverpools trup i den forgangne sæson var mangel på fart, når vi manglede Mané samt fraværet af en rigtig venstre back. Førstnævnte problem er adresseret med købet af Salah – nu må opmærksomheden rettes mod venstre back.

 

Et sidespring: I 2015 brækkede D-A-D’s bassist Stig Pedersen armen i et styrt på scenen i Aarhus. Guitarvirtuosen Søren Andersen trådte i al hast til og tog over, hvilket efterfølgende fik en anmelder til at udbryde, at det var en fornøjelse af høre D-A-D med ”en rigtig musiker” på bas. En lille stikpille til Stig, som man vel næppe fornærmer ret mange ved at kalde mere underholdende end teknisk dygtig.

 

På samme måde kunne jeg virkelig godt tænke mig at se, hvor godt Klopps Liverpool-orkester kunne spille med en rigtig venstre back på holdet fremfor Milner, der er mere sympatisk end dygtig, og Moreno, der er mere (ufrivilligt) underholdende end kompetent.

 

SALAH GIVER NYE MULIGHEDER

Af Andreas Brøns Riise

 

I godt og vel ti år har mine tre topprioriteter før hvert sommertransfervindue været uændret: Jeg har råbt og skreget på en driblestærk, venstrebenet fløjspiller med fart og mål i fødderne, en defensiv balancespiller på midtbanen og den venstreback, Liverpool mere eller mindre har manglet i 20 år.

 

Derfor kan det da også virke ironisk, at jeg nu kaster mig ud i et forsvar for, hvis Milner tager endnu en sæson som vikar på pladsen. Forsøg alligevel at følge min tankegang.

 

Når manglen på venstreback i Liverpool har været så tydelig de seneste år, har det blandt andet hængt sammen med, at Coutinho har siddet tungt på pladsen i venstresiden af angrebet. Han er ikke voldsomt alsidig i sit spil, til gengæld er han rigtig god, til det han gør:
 

Trække ind i banen, modtage bolden i fødderne og enten sætte en medspiller i scene eller afslutte selv på et af sine efterhånden ganske veludviklede langskud.

 

Det er meget sjældent man ser ham true modstandernes bagrum og endnu sjældnere går han venstre om sin direkte modstander og slår indlæg med den halvsløje venstreskøjte.

 

Derfor er han da også meget afhængig af at få et overlap fra sin venstreback, så modstanderne ikke bare kan forskyde hele forsvarskæden og dermed lukke de områder, brasilianeren og medspillerne skal bruge for at blive farlige.

 

Det overlap er i det store og hele udeblevet med Flanagan og Milner på backen – mens Moreno nok har bevist sig offensivt kompetent men med en høj pris at betale, når der skal forsvares.

 

Med tilgangen af Mohamed Salah har Liverpool mere eller mindre for første gang i min tid som fan et helt andet kort at spille på venstrekanten: En venstrebenet raket, der kan holde bredden i den side af banen, mens backen i højere grad kan koncentrere sig om sine defensive pligter.

 

Tag Manchester City i den netop overståede sæson som eksempel. Pep Guardiola startede sæsonen med ventrebenede Sané til højre og højrebenede Sterling til venstre. Efterhånden som det gik op for manageren, at Zabaleta, Sagna og Clichy er så over the hill, at hvis bakken er Valby Bakke, befinder de sig et sted i Mellemamerika, byttede han rundt og lod fløjene stå for bredden i stedet for backs.

 

Et andet eksempel er bundsolide Azpilicueta i Chelsea, der godt nok i denne sæson har huseret i midterforsvaret, men ellers har haft som eneste opgave at agere sikring bag hurtige, driblestærke og beggebenede Hazard, der nok bedst kan lide at trække ind i banen men bestemt også leverer sine indlæg i løbet af en sæson.

 

Forstå mig nu endelig ret: Jeg ville juble herfra og til verdens ende, hvis Liverpool i morgen præsenterede Benjamin Mendy eller en anden fantastisk offensiv venstreback. Ubetinget.

 

Men som det efterhånden er ved at gå op for de fleste er priserne på transfermarkedet voldsomt opskruede og præget af, at efterspørgslen på visse positioner er meget større end udbuddet.

 

Det gør sig ikke mindst gældende på venstrebacken, hvor Chelsea efter sigende er ude med snøren efter Alex Sandro fra Juventus (der i så fald skal erstattes), Manchester City skal ud at hente to styk, og hvor Mourinhos tålmodighed med Luke Shaw synes opbrugt.

 

For et år siden tog Frankrig til EM med aldrende Evra og Sagna som backs, mens Tyskland kløede sig kollektivt i hovedbunden i dyb undren over, hvordan man i løbet af Philip Lahms karriere kun havde formået at producere Höwedes og Hector som stærkt begrænsede arvtagere.

 

Den anden finalist Portugal stillede op med Cedric og talentet Guerreiro (der primært har spillet central midt for Dortmund), mens den sidste semifinalist, Wales, havde Watfords egen Neil Taylor på holdkortet som venstreback. Kun Spanien var tilnærmelsesvist ordentligt besat på backs.

 

Det siger alt om, hvor skrabet udvalget er. Det bliver et hundeslagsmål af den anden verden om de få venstrebacks, der huserer på de øverste hylder, og det vil også få indvirkning på priserne på hylderne under.

 

Kan Liverpool sikre sig Alex Sandro, Bejamin Mendy, Danny Rose, Ryan Bertrand, Juan Bernat, Jose Gaya eller en anden back af lignende kaliber, så skal der naturligvis slås til. Og det kan kun gå for langsomt.

 

Det vil også bevirke, at Salah kan rykke over på sin foretrukne højrekant (indlæg er ikke hans stærke side), og Jürgen Klopp dermed kan spille det smalle og meget flydende spil med de tre forreste, som i perioder har fungeret så fantastisk i den netop overståede sæson.

 

Samtidig med at Coutinho får den offensive støtte, han har brug for, i de kampe han skal spille venstrekant – for det kommer han også til.

 

Men ender transferkarrusellen med, at mulighederne i stedet hedder Andrew Robertson, Jonas Hector eller Ben Chillwell til 300 mio. kroner, så hold på pengene en postgang endnu (eller brug dem på at lande en centerforsvarer, en defensiv midt og en angriber, hvor markedet er mere favorabelt).

 

Og lad i stedet Milner - eller Clyne mens Trent Alexander-Arnold får sine kampe på højreback - agere defensiv sikring bag Salah i venstresiden en sæson endnu. Panikkøb i mangel af bedre har vi set alt for mange af de seneste år.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere