Login

JANUARVINDUET SKUFFER ALTID
  • Skrevet: 23 december 2016

På en eller anden måde er det meget passende, at nytårsaften udgør startskuddet til januartransfervinduet. For begge gør sig nemlig gældende, at man bruger måneder på at forberede sig og lade op – som regel for at blive skuffet.

Nytårsaften kommer til at stå på treretters menu, masser af dyr champagne og så er det ellers afsted til Rådhuspladsen og fyre raketter af og derefter finde den perfekte efterfest med de gode drinks og de sjove mennesker.

Hvad transfervinduet angår, er Liverpool helt sikkert på vej til at lande den beviste verdensklassemålmand, den stærkt savnede venstreback, den kontrollerende defensive midtbanespiller og den målfarlige kant/angriber, som er det eneste, der mangler, før holdet er komplet. Det burde være tydeligt for enhver – ikke mindst manageren – her halvvejs i sæsonen.

Tænker man tilbage, er fire ud af de sidste fem nytårsaftener dog endt med for tidlig og for voldsom brandert, fesne faldskærmsraketter og en evig overbevisning om, at den sjove fest helt sikkert er den næste, indtil man med halsbrand søger hjemad klokken kvart over kvalme efter fem timers frugtesløs festshopping i regnvejr.

Nogenlunde samme succesrate gør sig gældende, når det kommer til januartransfervinduet. Jaja, Liverpool hentede både Coutinho (fra bænken i Inter), Sturridge (fra bænken i Chelsea) og Suarez (fra altid upålidelige Holland) i et januarvindue, men som regel ender det med afskibning af en eller to marginalspillere, fastlåste forhandlinger i Ukraine og Steven Caulker på en lejeaftale.

Ikke desto mindre når forberedelserne og forventningerne nye højder hvert år. I år går vi fuld Noma med konfiterede brændenælder og havtornsirup til champagnen. Det var helt klart for lavt ambitionsniveau, der sidste år var skyld i den mærkeligt uforløste følelse, der varede fra 1. januar og til et godt stykke ind i april.

Og 2017 bliver helt sikkert året, hvor alle transferrekorder i januar bliver slået, og hvor en klub af en eller anden grund går med til at sælge sin førstemålmand, sin bedste forsvarsspiller eller sin topscorer til en fornuftig pris, midt i sæsonen og uden mulighed for kunne spille en erstatning ind på holdet i en pre-season.

 

KILDEKRITIK PÅ STAND BY

 

‘Silly Season’, som englænderne kalder transfervinduerne med henvisning til de skøre rygter, der følger med, er for længst startet. Den startede vel nærmest, så snart sidste transfervindue smækkede i.

Og forventningerne til det nært forestående transfervindue får solid benzin af, at der tilsyneladende gælder andre regler angående kildekritik for transferrygte-historier end for alt anden journalistik. Klik er gud i det nye mediebillede, og dem er transferhistorier særdeles velegnede til at generere. Især hvis man pynter sig lidt med lånt troværdighed.

Lad os tage et eksempel:

“Avis: Liverpool har kig på Kasper Schmeichel”, kunne man i denne uge læse på flere danske fodboldnyheds-sites. Åbnede man artiklerne, kunne man læse, at det var Liverpool Echo, der havde bragt historien.

Det gør pludselig det hele lidt mere interessant. På denne avis er nemlig journalisten James Pearce ansat, og han er mere end normalt ‘well connected’ i klubben, hvorfor transferhistorier fra hans hånd som regel bygger på noget så eksotisk som troværdige oplysninger fra folk i klubben.

Men, men, men. En hurtig Google-søgning på “Liverpool Echo Kasper Schmeichel” viser hen til, hvor historien stammer fra. Nemlig fra Liverpool Echos rygte-sektion, hvor de samler alle andre mediers rygter om hvilke spillere, der nu er sat i forbindelse med klubben – ganske ofte med en drivende syrlig-ironisk kommentar om, hvor gennemført urealistisk og fjollet det pågældende rygte er.

I dette tilfælde kan man læse, at rygtet om Kasper Schmeichel stammer fra Football Whispers. Tjek selv linket ud og dan din egen mening om sitet og historiens troværdighed.

Men det bliver altså i første omgang dansk-oversættelse til, at det er Liverpool Echo, der melder om det – og efterhånden som andre engelske avisers tilsvarende rygtebørser fanger rygtet, bliver det i løbet af dagen til “flere engelske medier”, der melder om interessen.

Altså vel at mærke flere engelske medier, der allesammen refererer samme kilde. Som er Football Whispers.

 

 

HVAD KAN VI FORVENTE?

 

Rygtet om Kasper Schmeichel er skåret over den klassiske transfernyheds-skabelon: (1) Der er uro om målmandspositionen i Liverpool. (2) En mindre klub har en spiller på positionen, der er klar til at tage næste skridt, eller også har et stort navn på positionen svært ved at komme på hold, hvor han befinder sig nu. (3) Perfect match.

I går var det heller ikke overraskende Joe Hart, der meldtes til Liverpool, når hans lejeophold hos Torino slutter til sommer.

Og hey. Hvad gør det egentlig, at kilden er utroværdig? For giver det ikke mening? Klopp må da være opmærksom på, at situationen på målmandsposten er uholdbar, og mon ikke klubben holder et vågent øje med både Schmeichel og Hart? Og er rygterne om ikke andet indikationer på, at der kan komme til at ske noget på målmandsposten?

Jo, det virker usandsynligt, at chefspejderen i Liverpool ikke har en fil på de to keepere. Men hvor meget mening giver det, at Klopp skulle hente en ny keeper allerede i januar, efter han har været ude og forsvare Karius – som er håndplukket af ham selv for bare et halvt år siden – med næb og klør i pressen.

Den verdensklassekeeper, vi alle sukker efter, hænger ikke på træerne, og bliver meget dyr at hente i januar. Langt de fleste klassespillere er involveret i en kamp om topplaceringer, en Champions League-kampagne eller andet, der gør, at deres klubber vil have meget store betænkeligheder ved at slippe dem.

Det er dog slet ikke umuligt, at en klub der allerede på nuværende tidspunkt mere eller mindre har misset eller indfriet forventningerne til sæsonen, skulle være villige til at sælge nøglespillere for at kapitalisere på de højere priser, januartransfervinduet som regel byder på – ej heller er det sjældent, at storklubber sælger ud af overskudslageret.

Og det bliver i Liverpools situation interessant på en enkelt position: Den ekstra offensivspiller, der er blevet nødvendig med Danny Ings’ skade og Sadio Manés deltagelse i AFCON, der kan ende med at koste ham deltagelsen i op til seks Liverpool-kampe i januar og februar.

Her tyder det på, at man sigter efter at købe ind. Navne som de to unge tyske landsholdsspillere Julian Draxler fra Wolfsburg og Julian Brandt fra Leverkusen cirkulerer. Wolfsburg er i krise på 13. pladsen, mens Leverkusen ligger på en skuffende niendeplads. Bortset fra et Champions League-eventyr, der skal overstås for Leverkusens vedkommende, ser begge klubber nok allerede frem mod næste sæson.

De vil således ikke være umulige at hente – dog bliver det ikke billigt og ganske givet heller ikke uden konkurrence. I Tyskland tror man for eksempel mest på, at Draxlers fremtidige arbejdsgiver kommer til at hedde PSG.

Viser prisen sig for høj eller konkurrencen for stor, er det slet ikke umuligt, at der – ligesom i tilfældene Konoplyanka og Alex Teixeira – kigges mod øst og en spiller som Quincy Promes fra Spartak Moskva eller Sardar Azmoun i Rostov. Jeg kan allerede høre ramaskriget på Twitter.

På alle andre pladser på holdet er behovet for forstærkning ikke akut nok til, at jeg kan se Liverpool købe markant ind i januartransfervinduet. Hellere vente til sommer, hvor priserne er lavere, flere spillere er tilgængelige, og nyindkøbene kan spilles ind på holdet i løbet af pre-season. En situation, der i øvrigt også er at foretrække for spilleren, der skifter klub.

Det er klart, at løsningen med Milner på venstreback ikke er langtidsholdbar, men den er heller ikke mere kritisk, end at den fint holder indtil næste transfervindue, hvor Alberto Moreno enten skal have spillet sig tilbage på holdet eller finde nye græsgange.

Det er så godt som 100 procent sikkert, at Mamadou Sakho forlader Liverpool, men med Matip, Lovren, Klavan, Lucas og Gomez til to pladser i midterforsvaret tror jeg ikke, han bliver erstattet.

 

SCREW DOWN THE EXPECTATIONS

 

Det ændrer dog ikke på, at diverse medier de næste seks uger vil kæde alt fra Jordan Pickford over ukendte hollandske talenter til James Rodriguez til Liverpool

Og måske kommer der mod forventning gang i en eller anden transferkarrussel, der sender en overraskende signing til Liverpool. Så hvordan finder man hoved og hale i transferjunglen?

Find dig et par troværdige medier, der samler op på transferrygter. Sky Sports plejer at sætte en meget høj standard. James Pearce fra Liverpool Echo, Tony Barrett fra Joe, Melissa Reddy fra Goal og Paul Joyce fra The Times har gode forbindelser i klubben. Følg dem på Twitter – de kommenterer som regel på verserende transferrygter, og det er ofte dem, der er først med de rygter, der reelt er hold i.

Falder du over et interessant rygte andersteds, så spor det tilbage til primærkilden. Alt for meget går ofte tabt i oversættelsen. Google er din ven. Er der tale om udenlandske spillere, kan et serbisk medie pludselig være bedste kilde til historien. Besøg deres side, også selvom du ikke kan sproget. Når et medie – som jeg oplevede et transfervindue – bliver beskrevet i en artikel som “et troværdigt schweiziske medie”, og deres forside ligner En Skør Skør Verdens, så tag det med i dine overvejelser.

Mit allerbedste råd er dog at holde forventningerne realistiske. Det kan godt være, at det bliver sådan et nytår, hvor branderten holdes på det perfekte niveau, maden lykkes til UG med kryds og slange, vejret er godt, og festen rammer plet. Og det efterfølgende transfervindue byder på Liverpool i rollen som klubben, der tager røven på hele fodboldverden og lander en uventet marquee signing.

Historien taler dog for større sandsynlighed for, at du vågner iført fugtig jakke og våde sko i et s-tog – med cigarsmag i munden men uden nøgler – og at de næste 31 dage byder på to marginalspilleres afgang, mens et hidtil ukendt talent og en spiller fra et par hylder under den øverste tager deres pladser i truppen.

Same procedure as every year, James.

 

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere