Login

NABY KEITA - FREMTIDENS OMDREJNINGSPUNKT
  • Skrevet: 02 september 2017

Liverpool sikrede sig i sidste uge inden transfervinduet lukkede, klubbens dyreste signing nogensinde. Naby Keita fra tyske RB Leipzig blev sikret i en handel, der koster klubben £51m, men spilleren tiltræder dog først 1. juli 2018. Undertegnede har kigget nærmere på vores fremtidige midtbanemand og hvorfor han i den grad er pengene værd og ligeledes er værd at vente et år på. 

 

BAGGRUNDEN

Naby Keita er født og opvokset i Guineas hovedstad Conakry. Efter at have lært at spille fodbold på gaden i den afrikanske storby, hvor man brugte parkerede biler som målstolper, imponerede Keita ganske tidligt i hjemlandet og fik muligheden for allerede som teenager, at komme på to prøveophold i fransk fodbold. Her blev han inviteret til både Lorient og Le Mans uden at blive tilbudt en kontrakt, hvorefter Istres - i den næstbedste franske række - tilbød ham en kontrakt som 18-årig.

 

Her spillede Keita i 2013, hvor holdet dog måtte lide en ærgerlig skæbne og ikke kunne se sig fri af nedrykning. Keita havde dog gjort rigeligt opmærksom på sig selv og sikrede sig et skifte til Red Bull Salzburg i den østrigske Bundesliga i slutningen af sæsonen. 

 

I Salzburg imponerede Keita stort og efter et indledende dilemma for trænerstaben om at finde den rette position for den unge afrikaner på østrigernes midtbane, blev Keitas specielle talent for alvor vist frem for omverdenen i hans anden sæson i klubben (2015/16). Her blev han den U21 midtbanespiller i Europa med det mest imponerende slutprodukt, da han i 29 ligakampe nettede 12 gange og lagde op til 8 mål - svarende til en direkte målinvolvering hvert 109. minut over en hel sæson. Intet mindre end fremragende. 

 

Naby Keitas bedste aktioner fra hans sidste sæson i Red Bull Salzburg. Man fristes til at sige legestue...

 

Efter den imponerende anden sæson i Salzburg, nappede samarbejdsklubben RB Leipzig så Keita for £12m (sidste sommer). Leipzig var på daværende tidspunkt oprykkere og skulle for første gang en tur i Bundesligaen - og det var med store armbevægelser og enorme ambitioner. Det lod dog ikke til at skræmme Keita, der blot fortsat hvor han slap og byggede på i en bedre liga. Keita endte med at have lavet 8 mål og 8 assists i 31 kampe og være drivkraften bag, at tyskerne sikrede sig en plads direkte i Champions Leagues gruppespil.

 

Grundet en frikøbsklausul, der kan aktiveres næste sommer, på £48m, var Leipzig i en situation, hvor de var presset til at sælge denne sommer. Det udnyttede Jürgen Klopp og Liverpool og sikrede sig allerede denne sommer spilleren fra næste sommer for næsen af en lang række bejlere, der utvivlsomt ville stå i kø for at hente Keita i 2018. 

 

HVAD KAN HAN?

Hvad kan han ikke, er nok nærmere spørgsmålet. Mange sammenligner den lille energiske midtbanespiller med Chelseas franske oprydder på midtbanen, N'Golo Kanté. Sammenligningen er til at få øje på - i og med, at de begge er suveræne til at bryde spillet. Det er så også sådan cirka der, at sammenligningen ophører. Naby Keita har nemlig meget mere at byde på, end Kanté i det offensive spil. 

 

Keita er indledt denne sæson med at gennemføre 10 driblinger i de første to runder i Bundesligaen - mere end nogen anden spiller. 

 

Både når det kommer til at drible, skabe chancer og offensive løb uden bolden, er Keita en helt anden spiller end Chelseas ødelægger Kanté og han er et klart og tydeligt omdrejningspunkt for Leipzig i offensiven.

 

Keita er en af de mest iøjnefaldende, dynamiske unge centrale midtbanespillere jeg er stødt på og han er ikke sammenlignelig med nogen anden spiller "like for like". Derfor er man nødt til at hive flere spillere ind i forklaringen af ham som spiller for at det giver et bedre billede af hvad han kan. Hans defensive arbejde minder tildels om N'Gole Kanté, mens hans fart og måden han glider forbi spillere på får mig til at tænke på Sadio Mané og Eden Hazard. Når det så er sagt, så er han ikke en superklon af disse spillere, men han har lidt fra dem alle - hvilket gør ham til en unik type, der uden tvivl kommer til at tage os fans og Premier League med storm. 

 

Han virker uimponeret og fyldte blot 22 år i februar. Alligevel blev han stemt ind som Bundesligaens næstbedste spiller - kun overgået af Bayerns polske superbomber, Robert Lewandowski i sidste sæson og altså hans debutsæson i den bedste tyske række. 

 

DET TAKTISKE ASPEKT: HVOR PASSER HAN IND?

Vi har på nuværende tidspunkt mange forskellige muligheder til vores centrale midtbane. Vi har alsidige, arbejdsomme typer som James Milner, Emre Can, Jordan Henderson og Gini Wijnaldum. Vi har også de kreative forcer i Phil Coutinho, Adam Lallana og deres "understudy" Ben Woodburn, mens store stærke Marko Grujic ligeledes er en mulighed. Ingen af dem besidder dog de samme kvaliteter som Naby Keita, der bringer noget friskt og helt nyt til vores centrale akse. 

 

Sådan ser vores fire primære midtbanefolk fra sidste sæsons statistikker ud sammenlignet med Naby Keita.

 

Ikke nok med, at han er en bedre boldbryder end samtlige af vores midtbanefolk, så er han også den klart bedste dribler (sammen med Phil Coutinho, måske). Nedenfor kan man se hvordan hans tal har været sammenlignet med vores foretrukne midtbanespillere i indeværende sæson:

 

 

Igen virker Keita altså overlegen og mere som "den komplette pakke" end nogen af vores andre midtbanespillere. Ovenstående bakker op om, at jeg tror han kommer til at gøre vores midtbane mere livlig, aggressiv og bedre til at bryde modstanderens opspil. Det skal i sidste ende gøre os stærkere defensivt, mens vi fremadbanen har en spiller, der kan sætte sig igennem, forbedre vores i forvejen fantastiske kontraspil, glide forbi spillere på næsten ingen plads og være med til at bryde modstandere, der står dybt, op med sine energiske og intelligente, offensive løb - både med og uden bold. 

 

Udover at besidde så mange kvaliteter i en så ung alder, er Keita også alsidig og kan gøre sig gældende overalt på midtbanen. Hans hurtighed og driblekundskaber gør, at han endda er komfortabel med at spille på siderne af midtbanen. 

 

I Liverpool bliver han dog formentlig enten brugt på en af de to fremskudte positioner på 3-mands midtbanen eller også gør Klopp det i nogle kampe, at han vender trekanten om, så Keita kan komme ned og ligge ved siden af Jordan Henderson - en position han har været allerbedst på gennem sin periode i RB Leipzig. Her har han ved flere lejligheder ligget ved siden af en defensivt indstillet midtbanespiller, hvilket har givet afrikaneren friheden til at bevæge sig længere frem og tage større ricisi i sit spil.

 

Keitas ankomst åbner dog i den grad også op for, at vi kan spille diamanten i højere grad, da han med sin arbejdsomhed og sit store løbepensum vil være en oplagt løsning som en af spillerne på siden af diamanten.

 

 

Jeg glæder mig helt ustyrligt meget til at byde Naby Keita velkommen til Liverpool næste sommer, da jeg er sikker på, at mange af de andre storklubber på rekordtid vil ærgre sig over, at det ikke var dem, der slog til denne sommer. Han kommer til at tage vores midtbane til et højere niveau, det er jeg sikker på.

 

Han bliver et hit! 

 

Seneste nyheder

#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

Så kan du godt kaste dig over weekendens opvask, rengøringen eller en anden aktivitet der tager dig næsten 2 timer. For i denne uge har vi både udvidet panelet, men også udvidet...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James
Flemming Rasmussen

Læs mere


KARAKTERER: VS. FC PORTO

KARAKTERER: VS. FC PORTO

Af Patrick Pilov   ’We’re back!’   Vi er tilbage i knockout-fasen i Champions League, efter ni års fravær… og hvilken genopstandelse det var! 0-5 på...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

  Happy Valentines Day, siger jeg bare! ❤️     Før kampen havde jeg et lille håb om en spinkel udesejr, hvis ellers det hele flaskede sig.      Jeg...

Skrevet af Martin Busk

Læs mereKARAKTERER: VS. SAINTS

KARAKTERER: VS. SAINTS

Af Frederik Fonnesbech-Wulff   ”That’s how an away game should be”.   Sådan sagde vores allesammens yndlings-Gaffer - Jürgen Klopp i post-match-pressekonferencen efter...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere