Login

OVERPRIS? JA. DÅRLIGT KØB? NEJ.
  • Skrevet: 29 december 2017

Hvis jeg skal sælge en mand en cola, så er det ikke helt ligegyldigt, om jeg ved:

 

(1)    Hvor mange penge han har.

(2)    Hvor tæt han er på at dø af tørst.

(3)    Hvor han ellers kan købe sin cola.

 

Hvis man overfører samme logik til centerforsvarsspillere, så vidste Southampton følgende om Liverpool:

 

(1)    De var villige til at bruge rigtig mange penge.

(2)    De var meget, meget tørstige.

(3)    Der var ingen Plan B til van Dijk – gjort endnu tydeligere af, at man ikke købte en anden CB, da købet faldt på gulvet i sommer.

 

Kort sagt stod Liverpool, som Martin Busk med andre ord var inde på i sit spillerportræt, dehydrerede i Saharas eneste kiosk og pegede insisterende på butikkens eneste Coca Cola, selvom der stod Jolly Cola og Harboe Cola (fy føj) på hylden ovenover, mens man viftede med en velspækket tegnedreng.

 

Selvfølgelig har det indvirkning på prisen, og derfor har jeg egentlig intet problem med de analyser, der konkluderer, at Liverpool har betalt overpris for Virgil van Dijk sammenlignet med, hvad han ville koste under andre omstændigheder.

 

Hvad var alternativet?

 

Men gør det købet af hollænderen til et dårligt køb? Ikke hvis alternativet var at dø af tørst. Og heller ikke hvis alternativet var at købe en dårligere cola til samme overpris.

 

Jeg har igen og igen hørt argumentet, at der må være andre brugbare forsvarsspillere tilgængelige for billigere penge. Billigere? Ja. Til indkøbspris? Nej. For mig at se stod valget mellem at betale £20m overpris for førstevalget eller £15m overpris for andet- eller tredjevalget, med mindre man skulle ud og tage en chance af de helt store på en uprøvet spiller.

 

Liverpools økonomiske situation og mangler i midterforsvaret var så bredt kendte i fodboldverden, at de to forhold, sammen med den generelle mangel på gode centerbacks, havde gjort, at der var blevet lagt 20% oven i ”normalprisen”, ligegyldig hvilken midterforsvarer man havde udset sig. Alternativet at spille videre, med det man havde, var blevet åbenlyst uholdbart for enhver. Og det betaler man dyrt for.

 

Flop er dyrere end succeser

 

Når Tottenhamfans lige nu gør sig lystige over, at de har sammensat et tremandsforsvar bestående af Vertongen, Alderweireld og Sanchez til færre penge, end van Dijk kostede, så glemmer de behændigt et par navne: Kevin Wimmer (£5,5m), Frederico Fazio (£9m), Benjamin Stambouli (£5,5m), Étienne Capoue (£10m) og Vlad Chiriches (£8,5m).

 

Jeg har stor respekt for det projekt, Spurs har gang i, men med til historien hører, at man har måtte en del lottokuponer og skuffende sæsoner igennem, inden man ramte den nuværende stabile, defensive base.

 

En anden Premier League-rival det giver mening at skele til, er – med forbehold for den voldsomme forskel i de to klubbers købekraft - suveræne Manchester City. De sagde før sæsonen farvel til samtlige backs i truppen, hvorfor man skulle på jagt efter nye.

 

Er £53m for Kyle Walker overpris? Åh ja. Det er uundgåeligt, når man i en forhandlingssituation ikke har andre sanktioner end at sige, ”hvis ikke I sælger, så spiller vi bare sæsonen uden højreback!” Snakker man særlig meget om det mere? Ikke rigtig, vel?

 

Ganske enkelt fordi, han har vist sig at løse et presserende problem, og hvis en spiller præsterer kontinuerligt, så har indkøbsprisen det med at fortabe sig i tågerne. Han er ikke en perfekt højreback. Men det er han for City med den måde, de gerne vil spille fodbold på.

 

Vi elsker alle sammen, når vores klub finder en overset diamant i en ukendt liga, på bænken i en anden klub eller endnu bedre – på akademiet. Og selvfølgelig skriger min indre fodboldromantiker, når Liverpool betaler £75m for Virgil van Dijk i Southampton. #FuckModerneFodbold.

 

Men kigger man på holdets nuværende situation, så kan jeg godt få fodboldromantikeren til at holde nogenlunde kæft. For højere end ham skriger mit elskede Liverpool på 2-3 helt rigtige puslespilsbrikker, hvis momentum i Projekt Klopp skal holdes. Offensiven er mere eller mindre på plads. Men skal den fastholdes, så skal de defensive problemer løses.

 

Bedste bud på den rigtige løsning

 

Og jeg kan sagtens følge, hvorfor Klopp har udset sig Virgil van Dijk som det bedst tilgængelige bud på den helt rigtige puslespilsbrik til midterforsvaret. Han er en uhyre sjælden type. Jeg har ved flere lejligheder sammenlignet ham med Klopp-yndlingen Mats Hummels: Duelstærk, tårnhøj, lynende hurtig og ikke mindst: Rolig – grænsende til arrogant – med bolden i fødderne.

 

Hvis vi igen skal have fuld tryk på gegenpresset og have bagkæden de 20 meter længere frem på banen, som den er blevet rykket tilbage i denne sæson, så har vi brug for lige præcis hans type.

 

Hans evne til at bære bolden ud af bagkæden og slå lange afleveringer vil både være guld værd i kontraspillet, og når vi møder vores nemesis de sidste par sæsoner: Hold, der står dybt og velorganiseret i 4-4-2 eller 4-5-1 og skal rykkes rundt på med hurtige sideskift. Læg dertil, at han er en kommunikerende ledertype, kender både sprog og liga samt er på vej ind i sine bedste 3-5 år som fodboldspiller.

 

Selvfølgelig er der spørgsmålstegn. Primært selvfølgelig at han ikke har præsteret på sit topniveau siden sin fodskade, hvilket forhåbentlig skyldes, at han var utilfreds i Southampton. Dertil kommer, at han trods alt er uprøvet på længere stræk på højeste niveau.

 

Og så har han tidligere haft tendens til 3-4 monumentale koncentrationskiks per sæson, som der forhåbentlig er blevet luget ud i i takt med, at han har fået mere rutine.

 

Men for mig at se har man forsøgt at minimere - ikke at forveskle med at fjerne - risici ved at betale det, som den spiller, der ticker flest af de rigtige bokse af, nu engang koster - i stedet for at satse på en yngre eller en ikke-PL-prøvet spiller eller at gå på kompromis med nogle af kvaliteterne. I samme proces har man naturligvis også afsløret sin hånd fuldstændig (og måske også unødvendigt meget), så man intet havde at forhandle med.

 

Ved at smide kassen for en spiller i sin bedste alder sender man et signal til andre klubber, egne spillere og kommende transfertargets (i første omgang forhåbentlig en målmand og en defensiv midtbane) om, at man erkender sine problemer og vil gå langt for at løse dem i jagten på succes.

 

Og løser Virgil van Dijk et presserende, langvarigt og – nuvel – selvskabt problem i midterforsvaret, så kan det godt være, han ikke ”objektivt” (hvad det så end betyder) er £75m værd, når Leonardo Bonucci bliver solgt for det halve. Men det kan han, omstændighederne taget i betragtning, sagtens være for Liverpool.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere