Login

STEVEN GERRARDS VEJ TIL DET VARME SÆDE I LIVERPOOL FC
  • Skrevet: 06 februar 2018

Af Patrick Pilov

 

Steven George Gerrard … en større introduktion er vel næppe nødvendig, men en lille opfrisker gavner vel altid. Vores tidligere anfører, og en af de største koryfæer til at have trukket den røde trøje over hovedet, har haft en utrolig fodboldkarriere, der tæller 504 kampe på Liverpools førstehold og 120 mål.

 

Han har på nuværende tidspunkt rekorden for flest gange at have været på ”PFA Players’ Team of the Year” og er senest, i november 2017, blevet indlemmet i UEFA’s ”Team of The Century”, hvor han bl.a. har fået en plads på holdet foran spillere som Kaká, Ronaldinho og Zidane. Han annoncerede sin pension fra professionel fodbold i slutningen af 2016, men det er dog de færreste Liverpoolfans der har fået nok af den tidligere kaptajn.

 

Da hans karriere som spiller i Liverpool lakkede mod enden i 2015 udtalte han, at han havde overvejet det de fleste af os nok håber på sker en dag, nemlig at blive manager for Liverpool: ”(…) it is something I have thought about so maybe one day”. Og for lige godt et år siden tog han det første skridt imod at blive netop det.

 

Gerrards foreløbige trænerkarriere

 

Efter en mindre afstikker til MLS, har vores højtelskede kaptajn nemlig kastet sig over managerfaget, og det er vel næppe gået nogens næse forbi, at han i januar 2017 blev udnævnt som ungdomstræner i Liverpool, og i denne sæson har fået ansvaret for U-18 holdet.  

 

Gerrard har indtil videre vist sig som en yderst solid manager, og har pr. dags dato været ansvarlig for 19 officielle kampe. Af de 19 kampe har Gerrard kun tabt to, delt fem og vundet de 12 af dem.

 

Foruden den tidlige succes, så har Jürgen Klopp været ude og sige, at han vil gøre sit til, at Gerrard bliver den bedste manager han kan blive ”From my side I said everything I can do to help him on his way to be the best manager he can be (…)”.

 

Så hvilken vej skal Gerrard gå?

 

Pep Lijnders har for nyligt forladt en rolle som udviklingstræner på førsteholdet, hvor han har fremstået som bindeledet mellem ungdomsrækkerne og førsteholdet. En rolle skabt til ham, før Klopp trådte til som manager, og af samme årsag måske en rolle Klopp ikke tænker at udfylde igen, men som kan blive ideel til Gerrard, når tid er.

 

Dette betyder at der muligvis er banet vej for Gerrard helt op til førsteholdet. Det næste skridt på hans vej vil dog sandsynligvis blive som U-23 manager, og derefter er det ikke utænkeligt at hans rolle kunne blive som udviklingstræner. Så er alt bare fryd og gammen for Gerrards fremtid i Liverpool? – det vil jeg vove at påstå at det ikke er.

 

Der er nemlig to herrer der muligvis kan stoppe Gerrards videreudvikling internt i Liverpool, når han når så langt, og det er dem Klopp betragter som holdets ”hjerne” og ”øjne”, nemlig henholdsvis Zeljko Buvac og Peter Krawietz.

 

Buvac er 1st assistant coach, og dermed Klopps højre hånd, og er blevet beskrevet af den tidligere Dortmund og Liverpool spiller, Nuri Sahin, som Klopps tvilling. Krawietz er 2nd assistant coach, og er principielt på lige fod med Buvac.

 

De har begge to stiftet bekendtskab med Klopp i Mainz, og har været en del af hans team lige siden, og det er derfor svært at se hvordan der skal blive plads til Gerrard, såfremt Klopp stadig er træner når hans udvikling kræver et konkret og dybdegående arbejde med førsteholdet.

 

Hvad er Gerrards muligheder så?

 

Når man kigger på netop det team som Klopp har taget med sig til Liverpool, så vil jeg vurdere at der kan ske en af tre ting:

 

1.     Klopp vælger at rotere i sin stab, hvilket sandsynligvis vil betyde at Buvac og Krawietz vil blive degraderet for at skabe plads til Gerrard, eller de hver især finder sig et sted at være førsteholdsmanagere.

 

Personligt ser jeg det som værende meget usandsynligt at Klopp roterer i sin stab, og udadtil virker det som om, at der er en treenighed mellem Klopp, Buvac og Krawietz, hvor de alle er enige om, at den ene ikke vil kunne præstere uden den anden, og at de styrker hinandens svagheder.

 

2.     Gerrard bliver indlemmet i Klopps team, som Lijnders gjorde det, og kommer principielt ikke videre før Klopp, Buvac eller Krawietz bliver trætte af at gøre det de gør.

 

Denne mulighed vil med alt sandsynlighed ske. Spørgsmålet er bare hvor længe Gerrard vil ”sidde fast” i den rolle han nu får, og om ikke det kræver mere erfaring at skulle være Liverpool manager, end at have arbejdet med førsteholdet uden reelt ansvar. Som jeg nævner i den første mulighed ser jeg det dog usandsynligt at de tre managers’ veje skilles, hvilket betyder at Gerrard nok ikke kommer videre end hertil.

 

3.     Gerrard søger førsteholdserfaring andetsteds, og bliver sandsynligvis manager i en klub i Championship.

 

Tager man i betragtning at Gerrard nok får en rolle som udviklingstræner, vil det virke meget sandsynligt at Gerrard vil følge direkte i fodsporerne på Pep Lijnders, som efter en periode som udviklingstræner er draget til NEC Nijmegen, for at få noget konkret erfaring som førsteholdsmanager. Det virker altså som den klart mest oplagte løsning, at Gerrard tager til en mindre klub for at skabe sit eget navn, og bevise at han er den rigtige mand for Liverpool på sigt.

 

Hvornår kan Gerrard så blive Liverpool manager?

 

Det korte svar er egentlig når Klopp ikke er Liverpool manager mere, men der er selvfølgelig mange variabler der spiller ind. Lige nu har Klopp en kontrakt der løber indtil sommeren 2022, og der er ingen tvivl om at ejerne stoler 100% på Klopp på nuværende tidspunkt.

 

Tager man den proces klubben er i til overvejelse, så er det sandsynligt at Klopp ikke vil forlade Liverpool efter den nuværende kontrakt, da det sandsynligvis er der hvor Klopps Liverpool kommer til at være på toppen, og mon ikke han gerne vil vinde nogle store trofæer med klubben inden han tager afsked med os igen, hvilket betyder at der er rigeligt med tid for Gerrard.

 

Det er derfor meget sandsynligt at Gerrard får endnu en sæson som U-18 manager, inden han bliver rykket op som U-23 manager. En position han med alt sandsynlighed vil sidde på i yderligere to år, inden han bliver indlemmet direkte i førsteholdsstaben. Når, og hvis han bliver indlemmet i trænerstaben omkring førsteholdet, vil han formodentlig være en del af den i et til to år, før han kommer ud og får sig noget erfaring som førsteholdsmanager.

 

En potentiel treårig kontraktforlængelse med Klopp, vil altså give Gerrard muligheden for at få to til tre års reel manager erfaring, inden han kommer op til overvejelse til det varme sæde i Liverpool. Får Klopp dog en endnu længere kontrakt vil det, i mine øjne, forbedre Gerrards muligheder for at blive manager i Liverpool, da han så vil have haft længere tid at bevise sit værd.

 

Har han det der skal til?

 

Hans lederegenskaber kan der vel næppe sættes spørgsmålstegn ved, og jeg kunne forestille mig, at han stadig havde en enorm autoritet i omklædningsrummet – han er den type person man gerne vil høre på, allerede inden man møder ham.

 

Det lader også til, at han har en rigtig god modningsproces, og er klar til at tilpasse sig livet som manager, og lære fra det. Endvidere tager han det ligeså seriøst som da han var spiller, og befinder sig derfor på akademiet seks dage om ugen, for at være et forbillede for de unge spillere.

 

Foruden dette, så vil Klopp, som tidligere nævnt, gøre hvad han kan for at Gerrard kan blive en god manager, og er derfor klar til at give ham ansvar, så han kan lære og forstå de forskellige processer der hører til faget. En proces som Gerrard er i gang med at få den fulde forståelse af:

 

”I’ve aged about two years in six months. Jürgen’s advice when I came back was: ‘I only want you to shadow for a short time because you need to have a couple of years of making mistakes, of picking your own team, of deciding tactics. You need to find your philosophy, a way of playing, you need to deal with individual problems, you need to praise individuals, help individuals, you need to feel disappointment and setbacks and then after a couple of years you’ll know if this gig is for you”.

 

Så det endelige svar må blive ja. Det virker som om, Gerrard selv er klar på den opgave, han står over for, og at han selv er bevidst omkring, hvad det kræver af ham.

 

Så bliver Gerrard Liverpool manager?

 

Det kan siges meget kort og kontant – ja, det gør han. Det er sandsynligvis også ønsketænkning fra min side, men jeg mener helt bestemt Gerrard har alle forudsætninger der skal til for at blive manager for hans barndomsklub.

 

Han virker som om han er bevidst om, at han skal igennem en lang læringsproces, og at han er klar til at være det bedste forbillede for sine spillere han overhovedet kan være, og meget få kan vel være i tvivl om, at Gerrard har viljen til at blive god, og er klar til at gå forrest og sætte klubben over egne ambitioner.

 

Desuden virker det som om både Liverpool og Klopp er klar til at give ham de bedste forudsætninger han kan få, indtil han sandsynligvis skal ud og arbejde med sin egen trup, og skabe sig sit eget navn.

 

Endeligt passer timingen i forhold til den proces klubben er i, og det arbejde Klopp, lige nu, ligger i klubben, og vi vil efter min vurdering se Gerrard udnævnt som Liverpool manager mellem 2025-2027, alt efter hvilken type kontrakt tyskeren vil få ved udgangen af den nuværende.

 

Såfremt Gerrard bliver Liverpool manager, vil han blive en af ni managers som også har spillet for Liverpool, og vil blive den bare tredje indfødte Scouser til at blive manager for holdet, efter Joe Fagan og Roy Evans.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WEST HAM

KARAKTERER: WEST HAM

Januar og februar 2017 var nogle sjældent trælse måneder som Liverpool-fan efter et ellers fremragende efterår i 2016. Jeg havde frygtet, at det samme ville ske i denne omgang - især efter...

Skrevet af Christian Nordenskjold

Læs mere


BUSKELYSEN: FODBOLD MED FORMAT

BUSKELYSEN: FODBOLD MED FORMAT

Endnu en sejr!    28 kampe spillet. Sæsonsejr nummer 16 i PL. 9 ‘irriterende’ uafgjorte kampe og blot 3 nederlag. Det smækker os - ihvertfald midlertidigt - direkte ind på 2....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


BEN WOODBURN: NEXT STOP - UDLÅN

BEN WOODBURN: NEXT STOP - UDLÅN

Den unge waliser Ben Woodburn bragede ind på scenen i sidste sæson, hvor han efter at have imponeret stort i en meget ung alder på U23-holdet fik først uofficiel førsteholdsdebut i pre-season,...

Skrevet af Andreas Brøns Riise

Læs mere


#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

Så kan du godt kaste dig over weekendens opvask, rengøringen eller en anden aktivitet der tager dig næsten 2 timer. For i denne uge har vi både udvidet panelet, men også udvidet...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James
Flemming Rasmussen

Læs mere


KARAKTERER: VS. FC PORTO

KARAKTERER: VS. FC PORTO

Af Patrick Pilov   ’We’re back!’   Vi er tilbage i knockout-fasen i Champions League, efter ni års fravær… og hvilken genopstandelse det var! 0-5 på...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere