Login

TÆT PÅ VIRGIL VAN DIJK: VERDENS DYRESTE FORSVARSSPILLER
  • Skrevet: 28 december 2017

Så kom han (sgu)!

 

Virgil van Dijk er pr. 1. januar Liverpool-spiller og vil i de næste 5 1/2 år optræde i trøje nummer 4.

 

TRANSFER-SAGAEN

Den 8. juni i år tweetede Virgil van Dijk sin store utilfredshed og frustration ud til hele fodboldverdenen siddende i et fly på vej til Hollands VM-kvalifikationskamp i Rotterdam mod Luxembourg, med en thought bubble-emoji som single tastaturbenyttelse.

 

Utilfredshed og frustration over sin arbejdsgiver fra Southampton Football Club, der ikke ønskede at sælge ham til Liverpool. Faktisk så utilfreds at han straks ændrede sit Saints-profilbillede og satte et Nederlandsk profilbillede af ham selv på i stedet for. Han fjernede også sin korte profiltekst der refererede til Southampton.

 

Altsammen med baggrund i at Southampton ikke ville sælge ham og i stedet truede med at melde Liverpool FC til FA, det engelske fodboldforbund, for den ulovlige henvendelse og tilnærmelse man havde gjort overfor Virgil van Dijk.

 

Hollænderen - der kom til sydengland fra den skotske mesterklub Celtic på transfervinduets sidste dag i august 2015 - forlængede i maj 2016 sin kontrakt med The Saints i hele 6 år, frem til 2022, hvilket dermed åbenlyst ikke gav Liverpool nogen lovlig anledning til at henvende sig direkte til spilleren selv.

 

Liverpool måtte derfor gå ud med en offentlig (og pinlig) undskyldning til Saints, for at undgå en indberetning og deraf en mulig transfer-ban til følge, der kunne ødelægge de kommende transfervinduer og indkøbspolitiken fuldstændig. Oveni undskyldningen måtte Liverpool-ledelsen love, at deres interesse i at skrive under med hollænderen var slut for denne gang.

 

Virgil van Dijk var knust og smed straks derefter en såkaldt transfer request afsted. Den samme anmodning som vi så Philippe Coutinho smide i august måned. En sådan, består egentlig mest i at gøre offentligheden opmærksom på, at man ønsker at skifte væk fra sin nuværende arbejdsgiver, typisk fordi man er ønsket af en anden.

 

Internt i Southampton var de ikke i tvivl om hvad van Dijk ønskede.

 

Her gik han ud i en decideret strejke, hvor han oplyste manager Mauricio Pellegrino, at han ikke var til rådighed og at han ønskede at gennemtvinge en transfer. Det betød også at han ikke var med 1. holdstruppen i hele pre-season. Her trænede han i stedet for sig selv og det gjorde han helt frem til starten af september, altså til transfervinduet lukkede i.

 

Siden starten af juni måned havde Southampton således stået ligeså stædig fast på at Virgil van Dijk ikke var til salg, uanset pris, som LFC stod fast på det samme omkring Coutinho.

 

Van Dijk håbede lige til det sidste på et skifte og var, modsat Coutinho, så desperat for at komme væk, at han tog de ovenstående ufine midler og metoder i brug for at få gennemtvunget et skifte. På Transfer deadline day var rygterne da også abnorme og massive, men da klokken rundede midnat, var han stadig at finde hos The Saints - og derfor havde han intet andet valg end at returnere til træningen og dermed igen blive en del af 1. holdstruppen.

 

Han gjorde medio september comeback for 1. holdet, da han sent i kampen mod Crystal Palace, blev indskiftet - og nåede derefter at starte 11 gange i træk, inden transfer-uroen og spekulationerne igen begyndte op til opgøret mod Chelsea den 16. december, hvorfor hjemmekampen mod Leicester 3 dage før, dermed blev den sidste.

 

Han nåede i alt 80 kampe for klubben på Sydkysten, for hvem han blev anfører for i starten af året og inden al balladen om et klubskifte startede.

 

SPIDSKOMPETENCER

Virgil van Dijk, der er 26 år gammel, startede sin ungdomsfodbold i Willem II, men det var først efter skiftet til Groningen i 2010, at den professionelle fodboldkarriere tog fart.

 

Her spillede han frem til sommeren 2013, hvor Celtic nappede ham og gav ham en 4 årig lang kontrakt. Han blev dog kun i 2 år, fordi Ronald Koeman kaldte på sin landsmand i sommeren 2015.

 

62 kampe for Groningen, 76 for Celtic og 80 for Southampton samt 16 A-landskampe for Holland, er ikke just overdrevet imponerende i en professionel karriere og man kan med rette tale om at han fortsat mangler den endegyldige rutine. Omvendt er han stadig blot 26 år gammel og har fortsat enormt mange fodboldår i sig endnu, til fortsat at udvikle det store naturtalent han besidder.

 

Virgil van Dijk er utvivlsomt alt det som Liverpool for nærværende har brug for:

 

Han har lige præcis de kompetencer som ingen af de øvrige Liverpool-forsvarer for alvor besidder.

 

Han er ikke bare stor, han er nærmest gigantisk - og ikke gigantisk på den der klodsede Peter Crouch-agtige måde vel at mærke. Nej han er brølhamrende stærk, men får samtidig fodboldspillet, både den defensive og den offensive part, til at se så ekstrem let ud. Han er trods sine 193 centimeter og 92 kilo, enormt god på bolden og er den moderne centerback der kan drive bolden fremad, ligesom han også er en ganske hurtig spiller. Både den gode boldomgang og hurtigheden, har han nok fra starten af karrieren, hvor han rent faktisk startede ud som angriber hos Groningen.

 

Endvidere er han stærk i luften og kan bidrage med en enorm giftighed på Liverpools offensive dødbolde.

 

På mange måder minder han om en hurtigere udgave af legendariske Sami Hyypiä, hvis trøjenummer han også arver, som den første topklasse forsvarsspiller i klubben, siden den stærke finne stoppede.

 

Han er på alle områder et fysisk pragteksemplar, der samtidig er teknisk stærk og elsker at have bolden.

 

Derudover har Virgil, som han blot foretrækker at have stående bagpå trøjen, med tiden udviklet sig til at blive en rigtig leder. De lederevner sukker Liverpool efter i kampe hvor det hele spidser til og hvor der skal tages ansvar.

 

Van Dijk er også og har altid været yderst vellidt blandt sine holdkammerater og managers. Selv efter sommerens negative udskejelser, var han af stor betydning for medspillere og manager Pellegrino, da han returnerede til 1. holdstruppen i september måned.

 

BAGGRUND OG FODBOLDOPVÆKST

Lederevner og modenhed var ikke det store tema i teenageårene, hvor han lagde fra land hos Willem II. Her så coach Alfons Groenendijk ikke det store lys i ham og skippede ham derfor videre til FC Groningen.

 

Daværende coach Pieter Huistra, var i starten af karrieren hos The Green-White Army, meget efter ham, for sin manglende indstilling til at arbejde hårdt. Ofte tog han alt for let på det, ganske enkelt fordi det hele var så nemt for ham. Hans talent ‘berettigede’ ham til ikke at arbejde så hårdt omkring sin egen udvikling og det var først da han udviklede sin modenhed og for alvor blev voksen, at det gik op for VvD, at han skulle arbejde hårdere for at få sin drøm opfyldt, om at havne i en af verdens største klubber.

 

I Celtic var han enehersker og var sine modstandere overlegen både på træningsbanen og i den skotske Premier League. Ret hurtigt gik den daværende manager, Neil Lennon til ham og sagde at han skulle nyde sit ophold i Glasgow, da han næppe ville være der kontraktperioden ud.

 

FAKTA OG STATS

Når van Dijk har været fit og helt parat, både fysisk og mentalt, har hans stats været meget højere end Liverpools tre nuværende centrale forsvarsspillere Joël Matip, Dejan Lovren og Ragnar Klavan i direkte sammenligninger:

 

Særligt hvad angår tacklinger, interceptions, clearinger, luftdueller og bolderobringer. Vigtigst af alt, når man kigger de forskellige stats igennem, er van Dijks evne til at undgå personlige fejl der koster mål. Her er han suverænt den forsvarsspiller der har begået færrest fejl, i sin tid i engelsk fodbold.

 

Det er også hvad Jürgen Klopp har set og forklarer egentlig meget godt, hvorfor der for ham, ikke har været andre emner til at styrke det centrale forsvar end netop van Dijk. Han passer som forsvarstype perfekt ind i Klopps filosofi og han er derfor gået på kompromis med defensiven i en periode, ud fra den overbevisning om at han VILLE have ham og troede på at han nok skulle komme. Ingen tvivl om at med Virgil van Dijk på holdet, havde Liverpool ikke indkasseret nær så mange mål på udebane, som det har været tilfælde i første halvdel af den igangværende sæson.

 

FORVENTNINGSPRES OG PRISSKILT

Der vil selvsagt være et helt andet forventningspres på ham i den røde trøje. Han er mentalt en typisk hollænder, der har stor tro på egne evner og faktisk til tider har ageret lidt for selvtilfreds med sine egne styrker og kompetencer, som et af få minuspunkter hos ham.

 

Attituden og sin ofte lidt for laid back-agtige holdning, kommer vi ikke til at se i Liverpool. Dertil er fansenes krav og forventninger til ham helt anderledes end hvad han hidtil har været vant til. The Liverpool Way tillader under ingen omstændigheder, at spillere udviser stjernenykker og en doven attitude. Det er van Dijk med stor sandsynlighed fuldt ud klar over og der hersker en generel overbevisning blandt eksperter og tidligere trænere om, at det ikke bliver et problem for den flyvende hollænder.

 

Det store prisskilt lyder angiveligt på £70 millioner - men kan potentielt stige til £75 millioner. Det gør ham til den suverænt dyreste forsvarsspiller nogensinde. Verdens dyreste, men (endnu) ikke verdens bedste. Skulle de 10-15 bedste forsvarsspillere i verden sælges lige nu og her, ville de nok være endnu dyrere.  

 

I sommer var der forlydender om ca. £60 millioner og dermed blev han en dyrere mand end først forventet. Southampton fik presset prisen godt og grundigt op, i og med at Manchester City også så ud til at ville spille med om hollænderens signatur. Virgil ønskede dog på ingen måde selv at tage til City. Han har hele tiden foretrukket Liverpool og det at komme til at spille under Klopp.

 

En anden årsag til og forklaring på at prisen steg yderligere, skal findes i at Saints skulle videresende 10 procent af salgsprisen til Celtic.

 

Endvidere havde Liverpool sat sig selv i en helt vild håbløs forhandlingssituation, grundet de mange tidligere så håbløse indkøb til de bagerste positioner og fremstod naturligvis som desperate, hvilket Southampton i den grad formåede at udnytte. Man kan med rette sige, at der er tale om overpris, men uanset hvilken Centerback der var blevet budt på, så havde prisen været ultrahøj. Det har ledelsen været klar over og har derfor hellere ville sprænge banken for Klopps 1. prioritet. 

 

Reaktionerne på den høje pris har da også fyldt på de sociale medier siden købet i går blev offentliggjort. Flere eksperter og pundits mener, at der er tale om et alt for stort beløb. Der er dog også en generel holdning til, at når det nu tilsyneladende skal være så dyrt på markedet, så er VvD det bedste valg af alle, til at styrke Liverpools defensiv og gøre op med de mange udfordringer.

 

Man kan altid diskutere om han så bliver de mange millioner værd. Det er alt for tidligt at konkludere noget som helst på. Det kan kun fremtiden og van Dijk selv bevise og dermed give svaret på.

 

Der hersker en generel opfattelse af, at det er en vanvittig sum for en forsvarsspiller. Det er det utvivlsomt, men omvendt kan man argumentere for at en (mere) solid defensiv tæller ligeså meget i kampen for trofæer, som offensive spillere med mål og assists i støvlerne. Kritikerne vil hævde, at købssummen er alt for stor og at man kunne få 2-3 andre kvalitetsspillere til samme pris og det er muligt, men vi bør efterhånden stole på Jürgen Klopp, der med undtagelse af målmandspositionen, efterhånden har bevist, at han har ganske rimelig forstand på hvem han skal hente til klubben.

 

De 630 millioner danske kroner, er efter sigende det samme som Manchester United i sommer smed efter Romelu Lukaku.

 

Hvem siger ikke at med en van Dijk på holdet, kunne det have dæmmet op for bare 10 af de 20 indkasserede udebanemål hidtil i denne sæson?!

 

10 PL-mål er hvad Lukaku indtil videre har nettet for United og selvom sammenligningen kan virke små-makaber, så er det vel samtidig et plausibelt og logisk regnestykke...

 

Igennem de seneste sæsoner har Liverpool-fans sat spørgsmålstegn ved Fenway Sports Group (FSG) og deres vilje til at investere. Man må sige at dette køb, samt rekordkøbene af først Mohamed Salah, derefter Alex Oxlade-Chamberlain og senest Naby Keita, beviser det modsatte. Derudover fastholdt man, trods det store pres fra alle vinkler, at Philippe Coutinho ikke var til salg.

 

Man ER interesseret i at bringe Liverpool FC helt tilbage til verdenstoppen og det virker som om at Jürgen Klopp får hvad han vil have. Det er et solidt tilsagn fra ejerne om at de ser Klopp som den rette mand til jobbet. Det er en stor tillidserklæring til tyskeren. Omvendt er Klopp om nogen også manden der har tiltrukket van Dijk.

 

Liverpool og Virgil van Dijk er et match made in heaven. En topspiller fra øverste hylde med et kæmpe potentiale, har valgt projektet i Liverpool, fremfor en guldmedalje i Manchester City. Alene det faktum kalder på stor respekt for van Dijk og det blev til verdens bedste (omend lidt forsinket) julegave, da nyheden blev breaket i går.

 

Han skal helt klart, og som så mange andre, vænne sig til livet i Liverpool. Det vil tage lidt tid, da LFC spiller på en anden måde end Southampton, men modsat fx. Joël Matip, vil han forholdsvis hurtigt få etableret sig og tilsammen vil de to kunne udgøre en solid bastion i defensiven, der med tiden går hen og bliver aldeles urokkelig.

 

Vi er ikke tilfredse endnu. Det bliver vi næppe helt, før Jürgen Klopp også investerer i en klassemålmand.

 

Van Dijk er ikke alene og i sig selv den endegyldige løsning. Men han er utvivlsomt et kæmpe skridt på vejen! Lad os bare være helt ‘over the moon’ omkring denne handel.

Seneste nyheder

BEN WOODBURN: NEXT STOP - UDLÅN

BEN WOODBURN: NEXT STOP - UDLÅN

Den unge waliser Ben Woodburn bragede ind på scenen i sidste sæson, hvor han efter at have imponeret stort i en meget ung alder på U23-holdet fik først uofficiel førsteholdsdebut i pre-season,...

Skrevet af Andreas Brøns Riise

Læs mere


#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

Så kan du godt kaste dig over weekendens opvask, rengøringen eller en anden aktivitet der tager dig næsten 2 timer. For i denne uge har vi både udvidet panelet, men også udvidet...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James
Flemming Rasmussen

Læs mere


KARAKTERER: VS. FC PORTO

KARAKTERER: VS. FC PORTO

Af Patrick Pilov   ’We’re back!’   Vi er tilbage i knockout-fasen i Champions League, efter ni års fravær… og hvilken genopstandelse det var! 0-5 på...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

  Happy Valentines Day, siger jeg bare! ❤️     Før kampen havde jeg et lille håb om en spinkel udesejr, hvis ellers det hele flaskede sig.      Jeg...

Skrevet af Martin Busk

Læs mere