Login

THE OX: PÅ JAGT EFTER KARRIEREGENSTART I LIVERPOOL
  • Skrevet: 13 oktober 2017

"Normalt kommenterer jeg ikke på transferrygter, men i dette tilfælde gør jeg en undtagelse. Det er nonsens".

 

Sådan svarede Jürgen Klopp i januar på et spørgsmål fra en journalist, der gik på, om Liverpool var interesserede i Arsenal-spilleren Alex Oxlade-Chamberlain - også kendt som 'The Ox'.

 

Her godt trekvart år efter kan man vist med sindsro konstatere, at helt nonsens var det nok ikke alligevel. Selvfølgelig var det ikke det. The Ox' kompetencer sætter flueben i mange af de bokse, Jürgen Klopp kigger efter ved en fodboldspiller. Starten i Liverpool har været svær. Med Mané sat ud af spillet i de næste ni kampe har der dog åbnet sig en mulighed, han formentlig vil give sin højre arm for at gribe.

 

Et stortalent får det første gennembrud

 

Alex Oxlade-Chamberlain blev født i Portsmouth på sydkysten den 15. august 1993. Fodboldopvæksten fik han dog hos rivalerne i Southampton fra han var syv år gammel. Det på trods af, at faderen Mark Chamberlain faktisk spillede for Portsmouth i den periode af en imponerende karriere, der også medførte otte landskampe.

 

Onklen Neville Chamberlain (ikke dén Neville Chamberlain) var ligeledes professionel fodboldspiller, dog på noget lavere niveau, og The Ox' bror Christian på 19 år er også så småt ved at få gang i den professionelle karriere i Portsmouth.

 

Man skal dog ikke forvente at se farmand råbe og skrige fra tilskuerpladserne på Anfield. Det er tilsyneladende ikke meget, Mark Chamberlain har coachet eller pacet sønnike. Han scorede selv for England mod Brasilien på Maracana i 1984, og da Alex gentog bedriften i 2013, i en fremragende kamp som indskifter, var reaktionen ifølge junior:

 

"He just said well done. He was asleep for the game. When I don’t play, even if you catch him at the Emirates, if I’m not on he’ll 100% be asleep. He’s only awake if I’m on, otherwise he drifts off".

 

Han fik debut for Southampton bare 16 år og 199 dage gammel i marts 2010 i en League 1-kamp for Southampton mod Huddersfield, hvor han blev skiftet ind i stedet for en vis Rickie Lambert i 86. minut. Med på So'ton-holdet var også Adam Lallana, Morgan Schneiderlin, José Fonte, Jason Puncheon og det tidligere Liverpool-talent Jon Otsemobor. Michail Antonio sad hele kampen på bænken. Southampton vandt 5-0.

 

2010/11-sæsonen bød på gennembruddet for Alex-Oxlade Chamberlain i Southampton. Den 20. august - ugen efter sin 17 års fødselsdag - satte han sin underskrift på den første professionelle kontrakt og blev fast mand i en sæson, der bød på ni mål i 34 kampe, oprykning til Championship, en plads på Årets Hold i League 1 og et skifte til Arsenal, så snart sæsonen var slut.

 

Debutten blev en kedelig en af slagsen, det famøse 2-8 nederlag til Manchester United, og første sæson bød på en rolle som andenviolin på højrekanten bag den fire år ældre Theo Walcott, der havde taget samme tur fra Southampton til Arsenal fem år forinden. I anden halvdel af sæsonen blev det dog til en fin serie af kampe som starter - blandt andet mod Milan i Champions League, hvor 18-årige Oxlade-Chamberlain imponerede så stort, at selveste Marco van Basten kaldte ham for "a gem of a player".

 

I 2012/13 forlængede ham sammen med de unge holdkammerater Aaron Ramsey, Kieran Gibbs, Jack Wilshere og Carl Jenkinson kontrakten med fem år, og Arséne Wenger udråbte de fem til den fremtidige britiske stamme hos Arsenal, og sæsonen efter var der lagt i ovnen til det endelige gennembrud, da et desværre tilbagevendende tema meldte sig for første gang.

 

Det endelige gennembrud udebliver

 

The Ox lagde op til et Olivier Giroud-mål i 3-1 sejren over Aston Villa på åbningsdagen af 2013/14-sæsonen, der skulle være sæsonen, hvor han endelig gjorde højrekanten i Arsenal til sin, men måtte udgå med en knæskade, som holdt ham ude indtil januar.

 

Herefter fulgte en lyskenskade i april 2014, en knæskade i juni 2014, en lyskenskade i januar 2015, en baglårsskade i i marts 2015, en lyskenskade i april 2015, en muskelskade i oktober 2015, en knæskade i februar 2016, en knæskade i i maj 2016, indtil han holdt sig skadesfri i næsten hele 2016/17-sæsonen, før en baglårsskade igen satte ham ud af spillet i maj 2017.

 

I alt har Alex Oxlade-Chamberlain været ude af truppen til 77 Arsenal-kampe på grund af skader siden knæskaden i 2013, og det har gjort det stort set umuligt for ham at sætte sig fast på en af de traditionelt set velbesatte pladser i Arsenal-offensiven. Når han har været skadesfri og i form har han ikke formået for alvor at gribe chancen og rykke sig selv op i hierarkiet. Præstationerne har været for ustabile.

 

Temaet har ofte været 'manglende end product'. Som min medvært på podcasten De Falske 9'ere og Arsenal-fan Aidin Sarfaraz, som i øvrigt var ærgerlig over at se The Ox gå, opsummerede, da jeg spurgte, hvad vi kunne forvente fra ham:

 

”The Ox er og har alle dage været en fremragende fodboldatlet, men hvor han i de tidligste faser viste mere målrettethed og skarphed - ikke mindst i opfattelsesevne - har man de seneste par år ikke med rette kunnet forvente noget konstruktivt fra hans fødder (eller fodboldhjerne), efter han har sat sin første modstander. Det har han aldrig haft problemer med".

 

Derfor endte Arsenal-karrieren også med en noget mere ukompliceret plads som højre wingback i modefænomenet 3-4-3, der har genoplivet flere af den uddøende race 'klassiske fløjspilleres' karriere. *host* Victor Moses *host*. Opgaven er enkel: Løb, løb, løb, sæt en mand, gå til baglinjen og slå indlæg. For det kan han godt.

 

Tydeligvis er det dog ikke der, Alex Oxlade-Chamberlain ser sin fremtid. Derfor fravalgte han også et skifte til en højere løn til samme system i Chelsea for i stedet som 24-årig med en karriere på afveje at komme under Jürgen Klopps vinger nordpå i Liverpool.

 

Bedst i klart definerede rammer

 

The Ox har nu været Liverpool-spiller i halvanden måned, og præstationerne har indtil videre ikke været overbevisende. Især præstationen mod Leicester i (Don't) Carabao(t It) Cup sendte de sociale medier i voksenmobningsmode.

 

Efter en fornuftig første halvleg på højrekanten bød anden halvleg på en del fejl, der selektivt klippet gav indtrykket af en spiller, der var ude på meget dybt vand. Tilsvarende kan man dog finde videoer af Andrea Pirlo i Oxlade-Chamberlain-kostume fra da Arsenal slog Southampton i FA Cuppen i januar i år.

 

Det kan han altså også, når han rammer dagen, og bliver sat i en rolle – i dette tilfælde som central midtbanespiller – med meget stramt definerede arbejdsopgaver, hvor han skal spille direkte.

 

Og her er vi fremme ved noget meget centralt: Den klart definerede rolle og den direkte spillestil. Det er næppe nogen hemmelighed, at Arsene Wenger som Arsenal-manager har gjort det til sit varemærke at spille et meget flydende short-passing-system, hvor bolden skal spilles helt ind over stregen, og lægger stor vægt på, at spillerne kan tænke selv og på egen hånd lære af deres fejl.

 

Han har til tider fundet plads til The Ox og Theo Walcott som direkte spillende og udfordrende højrefløje, og de har hver især også ramt en serie fine kampe, men ved den midste smule modgang er han altid gået tilbage til udgangspunktet:

 

Ind med de pasningssikre playmakertyper, der kan spille i små rum og sætte 1-2'ere sammen centralt i banen, indtil man i 392. forsøg laver et mål, der ødelægger internettet. Det er og bliver ikke The Ox' spidskompetence.

 

Klopp skal genoplive karrieren

 

Og så er vi tilbage til de bokse, Oxlade-Chamberlain tjekker af hos Klopp, men som står meget langt nede på Arsene Wengers ønskeliste.

 

The Ox er først og fremmest atlet. Hurtig, kropsstærk og udfordrende i sin spillestil, men med mangler når det kommer til spilopfattelse. Væsentligt bedre egnet til én-mod-én-løbedueller i en direkte, kontrabaseret, 'heavy metal'-, 'in your face'- og 'high risk, high return'-spillestil end et symfoniorkester uden dirigent, hvor en misset pasning i små områder ikke desto mindre betyder en plads på bænken.

 

Jeg kan således sagtens se, hvad Alex Oxlade-Chamberlain ser i Klopp – og omvendt. Han har i mine øjne i årevis skreget på coaching og skæld ud. På temperament. På at få at vide, hvad han skal gøre andet end ”go out there and expres yourself”. Med skiftet til Liverpool har han valgt grundig, germansk gegenpressing til frem for flyvsk, fransk fodboldfilosofi.

 

Med fare for at blive lommepsykologisk har han brug for en markant anden fodboldautoritet end endnu én, der kan svinge sig op til et "well done", når det går godt, og et søvnigt "bedre held næste gang", når tingene glipper. Som han selv sagde i sit første interview som Liverpool-spiller: "Jeg skal ud af min comfort zone og have et spark i røven".

 

Betyder det, at han bliver en succes i Liverpool? Det er der ingen garantier for. Det manglende slutprodukt er sammen med skadeshistorikken så absolut røde flag. Det er to faktorer, der må og skal forbedres. Og 'high risk' betyder ikke, at det er okay at tage hovedløse risici, hvis der kontinuerligt ikke er noget 'return' på det. Bare spørg Alberto Moreno.

 

Endnu en spiller med tendens til 'brain freezes' resulterende i en misset aflevering i fødderne på en modstander på tværs af banen på sidste tredjedel, når Liverpool har mange mand med fremme, mangler Klopp lige nu mindre end blodtryksforhøjende medicin.

 

Desuden vil han lide den skæbne, der er overgået så mange fodboldspillere før ham, at han resten af sin karriere på Merseyside skal spille op imod sit prisskilt. På trods af hyperinflationen på transfermarkedet er og bliver £40m mange penge for en spiller med et år tilbage af kontrakten. Endelig har han allerede nu et skidt førstehåndsindtryk, han skal spille sig af med.

 

Havde Liverpool haft en flyvende start på sæsonen, var der næppe mange, der havde hæftet sig ved, hvis The Ox havde fået en anonym start på Liverpool-karrieren. Sådan skulle det ikke gå, og derfor er spotlightet på en ny spiller, der skal finde sine fødder i en ny klub med en markant anden spillestil, end han er vant til, skruet op på lysstyrke 11. Nuvel, sådan er fodbold på topniveau nu engang.

 

En sløj start på Liverpool-karrieren får dog ikke mig til at afskrive ham. Er der noget, Klopp tidligere har formået, så er det at få maksimalt fodboldudbytte ud af arbejdsomme fodboldatleter, der leverer +100 højintense løb i en kamp, men til gengæld ikke ville kunne stave til pasningstrekant, om deres liv så afhang af det. Typer som Kevin Grosskreutz, Marcel Schmeltzer og Julian Scheiber har - fortjent - stået i en CL-finale.

 

Klopp elsker fart og hjerte. Begge dele har Oxlade-Chamberlain i overflod. Slutproduktet skal bygges på - eller rettere: fremprovokeres med bjørnekrammere, skideballer og færre valgmuligheder på banen. For det er et sted derinde. Han vil gøre både Klopp, Liverpool og sig selv en kæmpe tjeneste ved i Manés fravær at vise, at læringskurven allerede nu peger i den rigtige retning.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere