Login

TO LUKSUS- OG TO RIGTIGE PROBLEMER
  • Skrevet: 11 september 2016

Vi har endnu til gode at se, hvordan Jürgen Klopp har tænkt sig at blande kortene, når han har alle mand til rådighed i denne sæson.

I de tre første kampe har skader og restitution efter landsholdopgaver gjort, at vi har set 19 spillere i aktion og ikke endnu en start-11’er gå igen to kampe i streg.

Det må ellers formodes, at manageren i denne sæson – uden europæiske distraktioner – vil koncentrere sig om at få etableret den stamme på holdet, der skal spille uge ind og uge ud, og som hans Liverpool-hold på længere sigt skal bygges op omkring.

Som jeg ser det, skal en del af forklaringen på Liverpools inaktive transfervindue - som af mange er blevet udlagt som et tegn på, at ejerne går med salgstanker - findes i, at Jürgen Klopp nu har (mindst) to mand på hver position, han mener har den rette indstilling, og som han vil se, hvor langt han kan udvikle. Køber man ind til positionen efterlades en potentielt brugbar og hårdtarbejdende spiller derfor på perronen. Klopp slår mig som en mand, der har mareridt ved tanken.

målmandsposten skal Mignolet og Karius kæmpe om pladsen, mens Manninger er hentet ind som forholdsvis pålidelig nødplan, der nok skal bruge mere tid som målmandstræner end målmand.

I centerforsvaret er Matip og Lovren sandsynligvis udsat som foretrukkent makkerpar i midterforsvaret med Klavan og Lucas som backups, der kan leve med deres rolle. Hertil kommer unge Gomez og endelig Sakho, som har valgt at blive og kæmpe sin chance frem for at følge klubben og managerens ønske om at lade sig udleje.

backs er der en lidt præker situation. Clyne og Moreno er de eneste fuldblods-backs i truppen. Her skal Milner og Gomez (og i en meget snæver vending Klavan) agere backups, hvis altså ikke Milner ligefrem ender som førstevalg på venstrebacken.

Det kan synes satset af Klopp at udleje Flanagan, der ellers var den eneste back-backup tilbage i truppen, ligesom det har givet anledning til betænkelighed i fanbasen, at man har valgt ikke at købe en ny venstreback som konkurrence til Moreno. Spanieren har i høj grad indstillingen, hurtigheden, arbejdsmoralen og de offensive kvaliteter til at spille heavy metal-fodbold, men han har til gengæld har set overtændt og skidt ud defensivt ved flere lejligheder i løbet af det seneste halve år.

Mit bud er, at analysen har været, at man med ingen europæisk fodbold kommer til at rotere meget lidt på de to pladser. Ingen af de to førstevalg har traditionelt set nævneværdige skadesproblemer, og har ingen problemer med at spille mange kampe i løbet af en sæson.

Køber man en ny venstreback, der ikke kan spille andre pladser, er der en vis sandsynlighed for, at enten han eller Moreno kommer til at spille meget få kampe i 2016/17. Står den på europæisk bold igen i næste sæson, vil jeg næsten garantere for, at det er den første position, der bliver forstærket på i næste sommers transfervindue. I øvrigt er det en Klopp Classic ™ fra tiden i Dortmund at omskole fløje til backs og omvendt.

På den centrale midtbane er Can, Henderson, Wijnaldum og Lallana tilsyneladende udset til at skulle være stammen, mens Lucas, Milner, Grujic og Stewart også kan gøre sig gældende.

Pladserne bagved angriberen (på kanterne eller centralt) dækkes af Coutinho, Mané og Firmino, som de klokkeklare førstevalg. Slår det ikke til, er der unge Ojo som backup samtidig med at både Milner, Lallana og Wijnaldum kan rykkes længere frem på banen. Endelig har Sturridge vikarieret på højrekanten i Manés første – af forhåbentlig meget få – skadesfravær.

topangriberposten ligner Firmino – ligesom sidste sæson – førstevalget, når presspil og bevægelighed er i højsæde, mens Sturridge er Liverpools bedste klassiske 9’er. Origi og Ings (som man afslog et yderst attraktivt tilbud på i sommer) kommer også til at spille en rolle.

SÅRBARHED PÅ VENSTRE BACK OG DEFENSIV MIDT

Alt i alt står Liverpool altså med en trup, der synes bred nok til de tre turneringer, man skal deltage i i 2016/17, samtidig med at den ikke er så bred, at der ikke bliver mulighed for at give unge spillere som Ojo, Grujic og Origi de kampe, der skal til for at de udvikler sig, fordi man skal holde et andetvalg tilfreds.

Ganske mange spillere som Milner, Lallana og Wijnaldum er yderst alsidige, hvilket også hjælper til at sørge for, at truppen bliver mindre sårbar over for skader.

Mest sårbar er uden tvivl venstre back og defensiv midt. Førstnævnte tror jeg som sagt, der bliver købt ind til næste sommer, og Klopp var efter sigende også ude at sondere markedet på sidstnævnte position i sommer. Det forlyder sig, at han meget gerne ville have Mahoud Dahoud fra Gladbach, men at den tyske klub ikke ønskede at sælge både ham og Granit Xhaka i samme vindue.

Det kunne altså tyde på, at Klopp har forstærkning på positionen i kikkerten, men ikke kunne få den rigtige spiller i år, hvorfor det i denne sæson bliver op til Can og Henderson (med Lucas og Stewart som gardering) at dække den. Begge er dog i mine øjne bedre som 8’ere end deciderede defensivt orienterede midtbanespillere.

Her mener jeg faktisk, at Liverpool kan ende med at stå med et større problem end på venstre back i løbet af sæsonen. Mens vi har en venstreback i truppen (hvis niveau godt nok kan diskuteres), er vi afhængige af, at enten Can eller Henderson lægger på deres spil som skraldemænd, hvis det skal blive rigtig godt.

Vi har desværre i alt for vidt omfang set beviser på, at Lucas ikke har hurtigheden til at spille på en tomands-midtbane. Stewart er efter min mening ikke en spiller, der har niveau til at være Liverpool-spiller på andet end yderste mandat i truppen. Dermed står vi tilbage uden et førstevalg med beviste defensive spidskompetencer på midtbanen. De første tegn på, at vores midtbane er til at tale med i modstandernes kontrafase, har vist sig.

På resten af pladserne kan man diskutere, om niveauet for nuværende er til toppen af ligaen, men alle pladser er besat med etablerede Premier League/Bundesliga-spillere med løbepensum og mentalitet til at opfylde Klopps visioner for heavy metal-presspil og med kun Lallana, Milner, Klavan, Mignolet og Lucas på mere end 27 år. Udviklingspotentialet er der. Og ellers er der penge i banken.

TO LUKSUSPROBLEMER

Jürgen Klopps taktik er ganske flydende og bortset fra firebackkæden bagtil, kan det til tider være svært at definere, om Liverpool på et givent tidspunkt spiller 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2, 4-3-1-2 eller en helt femte formation.

Overordnet set kan man dog sige, at vi i Jürgen Klopps tid som Liverpool-træner for det meste har set ham bruge to formationer:

  1. 4-3-3 med flad tremands-midtbane og flydende fronttrio. Denne formation har primært været i spil på udebane – især mod hold fra den øverste halvdel af tabellen – og her har vi ofte set Firmino blive foretrukket på toppen på grund af sine evner i pres- og i link-up-spillet.
  1. 4-2-3-1 med tomandsmidtbane og 10’er/hængende angriber. Denne formation har primært været foretrukket på hjemmebane mod hold fra nederste halvdel af tabellen, og her den fordel, at der bliver plads til Firmino bag Sturridge, der derfor skal deltage mindre i det opbyggende spil. Samtidig får Liverpool fire mand med offensivt udgangspunkt, hvorfor presset i teorien kan lægges højere og man har flere spillere tættere på modstandernes mål, når bolden brydes.

I denne sæson har vi endnu ikke set 4-2-3-1 i aktion – dels fordi vi primært har været på udebane, dels fordi vi endnu ikke har haft Coutinho, Firmino og Mané, der må forventes at skulle agere de tre mand bag angriberen, til rådighed på samme tid. Muligvis også fordi Klopp er klar over, at Liverpool ikke for nuværende har to spillere, der kan kontrollere en central midtbane i Premier League.

Hvis man kigger på bredden i truppen i forhold til de to formationer, må man formode, at den vil se nogenlunde således ud, når vi har alle mand klar:

 

Mange spillere i truppen kan dække flere pladser, hvorfor back-up-navnene er særdeles vejledende. For eksempel tyder de første kampe på, at Sturridge bliver foretrukket på højrekanten, når Mané ikke er tilgængelig. Sandsynligvis fordi han ganske enkelt bliver anset for at være det tætteste truppen har på en 1:1-erstatning. Hvis det taktiske oplæg er, at højrefløjen skal sendes i dybden, så er Sturridge et bedre valg end Milner eller Lallana.

Det skal blive rigtig interessant at se, hvordan start-11’eren kommer til at se ud fra midtbanen og frem, når alle mand er skadesfri og klar til et run på 10-15 kampe med en uges pause mellem hver af dem.

På midtbanen er det næsten uundgåeligt, at enten Wijnaldum, Henderson eller Lallana taber startpladsen, når Can vender tilbage. Der er brug for den fysik, den tyske machomand byder ind med, og mit bud er, at han er udset til at skulle varetage pladsen som den mest defensive midtbanespiller, hvad enten Liverpool stiller op i 4-2-3-1 eller 4-3-3.

Lallana er startet som lyn og torden, og ligner en mand, der er klar til det endelige gennembrud i Liverpool-trøjen i en mere tilbagetrukken rolle, der klæder han bedre end den fremskudte fløjspiller-rolle, han tidligere har fået som lod at udfylde, men som han ikke har hurtigheden til.

Med en hurtig spiller som Mané foran sig får den engelske landsholdsspiller dels nogen at kreere til – dels nogen, der presser modstandernes forsvar tilbage, så der bliver plads i det rum, han udnyttede til at score både mod Arsenal og Leicester.

Jeg har dog mine tvivl om, hvorvidt han er at finde på den centrale midtbane, hvis der skal spilles 4-2-3-1. Det tror jeg ganske enkelt ikke, han har de defensive kvaliteter til. Han vinder ikke en kamp om 10’er-pladsen mod Firmino og på fløjen får vi slet ikke det bedste ud af ham.

Fortsætter Lallana den gode stime, tror jeg derfor, at Klopp fortsætter i sin 4-3-3 for at akkommodere ham. Selv om mange nok vil pege på (alt for) udskældte kaptajn Henderson, er mit bud, at den foreløbige taber i startplads-kabalen snildt kunne blive Wijnaldum, der endnu ikke har imponeret, og som vel har måtte se Lallana udfylde den rolle som primære måltrussel fra den centrale midtbane, som han var udset til at skulle have.

En £23m dyr hamrende alsidig hollandsk landsholdsspiller på bænken? Det er vist det, man kalder et luksusproblem.

I 4-3-3 vil der dog ikke være plads til både Coutinho, Firmino, Sturridge og Mané. Med mindre man rykker Coutinho ned på en midtbane, der i forvejen mangler defensiv tyngde. Klopp slap for at tage stilling til den hovedpine mod Leicester, da Coutinho ikke var klar til at starte kampen på grund af landsholdsfodbold på den Vestlige Halvkugle i midtugen.

Skulle han have taget valget har flere skudt på, at det var Firmino - der slet ikke har lignet en mand, som endnu er i form efter en sommerferie med lidt for mange Caipirinhaer på Copacabana - som var blevet ofret. Nu blev han i stedet den store helt med to mål.

Mané har været den lysende offensiv-stjerne i den spæde start af sæsonen og har bibragt Liverpool-offensiven noget meget tiltrængt speed, Coutinho har tendens til udfald men er det kreative omdrejningspunkt på holdet, og Daniel Sturridge nærmer sig 100 PL-kampe for Liverpool med knap 0,6 mål i snit per kamp.

Her er mit bud, at der bliver roteret mere og udvalgt spillere efter modstanderen. Nogle modstandere vil Firminos evner stå bedst til - andre vil Sturridge være gift for. Endelig er der Origi, der nok skal få sine kampe, og som bidrager med noget helt tredje i forhold til de to andre.

Fortsætter Mané som han har startet bliver han den eneste spiller i Liverpool-offensiven med garanteret startplads. Hans våben er brugbart mod en hvilken som helst type modstander, og vi har ikke andre, der kan det, som han kan.

Ellers må det - hvis alle mand er klar - være op til en vurdering af dagsform og modstander om Firmino, Coutinho eller Sturridge må sidde over - især vores 10'er må fra bænken med en vis bekymring have set Firmino vikariere med stor overbevisning på den venstrekant, han ellers har set selvskrevet ud på. Skal de alle fire spille, er det i 4-2-3-1 og dermed på bekostning af Lallana.

Det kan man vist rolig kalde luksusproblem nummer to.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere