Login

TROEN PÅ PROJEKTET TIL FORSKEL
  • Skrevet: 28 august 2017

Hvert år er der i starten af sæsonen kampe, man først ti runder senere kan sætte i rette kontekst. Kampen mod Arsenal var præcis sådan en kamp. Var det reelt første styrkeprøve mod et top 6-hold? Var det en sjælden off day af London-holdet?

Eller var det en forventelig nedsabling af et Arsenal-hold i så heftigt forfald, at de skal kigge væsentligt længere nedad i tabellen end først antaget? Det vil tiden vise.

Alligevel er der nogle punkter, hvor man – med lidt god vilje – kan sammenligne de to hold meget direkte. Og de tegner alle et billede af, at der er en tro på projektet til forskel i Liverpools favør.

 

SYDAMERIKANSK STJERNESPILLER MED UDLÆNGSEL

Både Liverpool og Arsenal står med en stjernespiller, der meget gerne vil væk fra klubben. Alexis Sanchez drømmer om en sidste stor kontrakt og nogle flere trofæer på CV'et, og han har tilsyneladende set skriften på væggen i Arsenal.

I Liverpool danser man med Coutinho til tonerne af 'Should I Stay Or Should I Go?', efter Barcelona tilsyneladende har fået ham overbevist om, at hvis han ikke skifter nu, så sætter Gerard Deulofeu sig tungt på pladsen inden næste sommer.

Og hvordan håndterer man så den situation? Arsene Wenger sendte Alexis Sanchez på banen i troen på, at han er professionel nok til at kunne håndtere situationen og gøre sit arbejde.

Nu fik han sandt for dyden ikke meget hjælp af sine holdkammerater med at komme til fadet rent offensivt, men der var intet i chilenerens spil, der tydede på, at han havde hovedet med på banen på Anfield.

Han forlod da også grønsværen – ifølge nogle øjenvidner efter eget ønske – inden ydmygelsen blev total. Og først der kom nyindkøbte Alexander Lacazette på banen.

Til sammenligning var Coutinho ikke engang at finde på Anfield. Den officielle forklaring hedder rygskade og sygdom. Om det er rigtigt skal jeg lade være usagt men blot konstatere, at han er udtaget til Brasiliens landskampe i løbet af den næste uge.

 

EN TYSKER PÅ SIDSTE ÅR AF KONTRAKTEN

De er begge sønner af tysk-tyrkiske forældre. De har begge et år tilbage af kontrakten, og det er omgærdet af masser af spekulation, om de forlænger. Og så var de begge på banen i går.

Og dog. Mesut Özil var vel knapt på bolden for Arsenal, og hans luddovne tilbageløb var en stor del af forklaringen på, at Liverpools tremandsmidtbane relativt let fik lov at dominere Arsenals fejlmeldte maskinrum i form af Aaron Ramsey og Granit Xhaka.

Det forhindrede dog ikke Arsene Wenger i at beholde ham på banen i samfulde 90 minutter plus overtid, hvor arbejdsomme Aaron Ramsey og Alex Oxlade-Chamberlain i stedet blev ofret på det taktiske alter, da der først skulle skiftes til firebackkæde, og senere da rambukken Olivier Giroud skulle ind.

Til sammenligning lod Emre Can Juventus-rygter være Juventus-rygter og leverede sæsonens indtil videre mest helstøbte indsats, der i flere medier gav ham Man of The Match-titlen, indtil han med seks minutter tilbage af kampen blev hevet ud til ovationer fra hjemmepublikummet og en kæmpekrammer af Jürgen Klopp.

Og mon ikke 'vi har brug for dig' var blandt de ord, der blev hvisket på tysk i øret fra træneren til sin midtbanedynamo?

 

DEN UNGE ENGELSKE FORSVARSVIKAR

Sidste år stod stakkels Rob Holding sammen med Gabriel Paulista som vikar i det midterforsvar, der inkasserede fire mål til Liverpool på åbningsdagen af Premier League-sæsonen 2016/17. Det må have været med en vis følelse af deja vu, han gik fra banen i går aftes.

Den unge mand var i flere situationer fuldstændig overladt til Manés nåde, og da senegaleseren efter 40 minutter fik bolden én mod én med forsvarsvikaren var det som om, at alle vidste, hvad der nu skulle ske.

Mané vidste det, Holding vidste det, publikum og tv-seere vidste det, samtlige andre Arsenal-spillere og Arsene Wenger vidste det, og den eneste reaktion var stille resignation.

Arsenals franske træner har mere eller mindre ordret udtalt i pressen, at 'man betaler for udvikling af unge spillere med point', og jeg forestiller mig ikke, at Holding er sendt på banen med andre instruktioner end 'gør dit bedste, tag dine egne beslutninger og lær af dine fejl'.

Også i Liverpool-supporterlejren var der dybe panderynker, da startopstillingen blev offentliggjort. De skyldtes ikke bare en vikar men en vikar for en vikar.

Clyne er skadet, Trent Alexander-Arnold er skadet, og så var der pludselig spilletid til Joe Gomez, der efter et års skadespause vendte alt andet end overbevisende tilbage i slutningen af sidste sæson.

Hvis Alexis Sanchez mod forventning skulle være i hopla, var det et match, der stod defensiv katastrofe malet med store fede bogstaver ud over.

Men den unge mand kom flyvende fra start med flere gode aktioner og en assist til Firminos mål efter 17 minutter. Var han et par gange overmatchet? You bet. Men det var meget tydeligt, at Liverpool-spillerne var sendt på banen med instruktioner om at bakke op om den unge mand defensivt og give ham lette muligheder for at skille sig af med bolden offensivt.

Budskabet til de unge Liverpool-højrebacks i denne sæson indtil videre har lydt: Du skal løse denne her opgave. Den er svær, men til gengæld får du masser af hjælp af holdet til at løfte den.

Husk: Du får ikke lov at gemme dig bag undskyldninger om manglende rutine. Selvom du er ung, får du et møgfald af den anden verden af forsvarsstyrmanden, hvis du lader en Hoffenheim-spiller løbe, fordi du vinker for en offside, der ikke er der. Kun sådan tror vi på, du bliver bedre.

 

DEFENSIV MIDTBANESTYRMAND UNDER PRES

Da Arsenal sidste sommer skrev kontrakt med Granit Xhaka kom han med store forventninger til, at han kunne være den midtbanestyrmand, The Gunners har manglet siden Patrick Viera.

Han kom med et ry som en aggressiv spiller, der på trods af dumme røde kort var moden af sin alder og elsker at tage ansvar – hvilket anførerbindet i Gladbach da også vidnede om.

Her et år efter er de fleste skuffede. Granit Xhaka ligner en hund i et spil kegler på Arsenal-midtbanen, og har mere eller mindre åbent sagt i pressen, at han savner tiden i Tyskland, hvor han rent faktisk fik af vide af sin træner, hvad han skulle gøre på banen.

Arsene Wengers løsning. Giv ham evigt flakkende Aaron Ramsey som midtbanemakker med Alexis Sanchez og Mesut Özil foran sig og overlad dermed alt defensivt ansvar på midtbanen til ham.

I Liverpool overtog Jordan Henderson 6'er-pladsen på midtbanen sidste sæson, og mens pasningsspillet til tider er uovertruffent, og tacklingerne ofte er syngende, møder han kritik for ikke at beskytte sin bagkæde godt nok.

Placeringsevnen er ikke overvældende, og spillet går for ofte forbi ham, så han skal dække op med front mod eget mål, hvilket sjældent er ønskværdigt.

Desuden har han her i starten af sæsonen virket 'off the pace' efter en lang skadespause, hvorfor han ofte er blevet fanget på bolden i farlige situationer, når Liverpool skal bygge spillet op. Det er intet mindre end en dødssynd som 6'er.

Begge dele skete til tider i kampen i går, men det blev gradvist tydeligt, at Hendo havde fået en instruktion: I stedet for at blive fanget på hælene mellem forsvar og midtbane, så udnyt dit intelligente presspil og gode tacklinger til at støde meget højere op i presspillet.

Ofte var Hendo forreste mand på midtbanen – inklusiv fløjene - i presspillet, mens især Gini Wijnaldum lagde et hestearbejde i intelligent at dække farlige områder bag kaptajnen af.

Resultat: Det er stadig ikke perfekt, men Hendo spillede sin bedste kamp i denne sæson på ryggen af et hold, der er klar til at bære selv kaptajnen, hvis han har brug for det.

 

TROEN TIL FORSKEL

Nu lovede jeg indledningsvist, at der var en eller anden konklusion at hente i ovenstående sammenligninger.

Og den skulle i så fald være, at mens problemerne langt fra er løst i Liverpool efter en sommer med flere skuffelser end successer på transfermarkedet, så arbejdes der benhårdt på at løse dem i fællesskab.

Er den hellige grav velforvaret i Liverpool efter dette resultat? Det tror jeg ikke. Det kan vise sig at være kommet på en vanvittigt billig baggrund, og Liverpools problemer i defensiven og i trupbredden skal nok blive udstillet af bedre hold og et knaldhårdt kampprogram.

Men det lader – bedømt på denne kamp – ikke til at gå ud over troen på projektet og viljen til at tænke nyt for at finde løsninger.

Liverpool skiftede fuldstændig strategi i forhold til kampen mod Hoffenheim, hvor bolden død og pine skulle tvinges ned gennem midten. Her blev Arsenals svage bagkæde bombarderet med indlæg, uden tvivl efter videostudier af kampen mod Leicester, der havde stor succes med det samme.

Til sammenligning syntes Arsene Wengers gameplan at være at spille med høj bagkæde, spille den ud bagfra og så håbe på, at umotiverede Mesut Özil ville få nok tid på bolden til at sætte ligeledes motivationsramte Alexis Sanchez i scene – sådan som vi plejer. Undskyld, Arsene, men har du nogensinde set Liverpool spille fodbold før?

Arsene Wenger er kendt for sin grundfæstede tro på, at spillerne selv skal løse problemerne på banen. Han skal bare give dem rammerne at udfolde talentet i, så skal det hele nok gå. Luk øjnene for problemerne, spil favoritterne baseret på tidligere meritter og håb, at den gamle magi kommer tilbage. Han synes bare at være den eneste, der stadig tror på, at det projekt kan lykkes med det nuværende Arsenal-hold.

Liverpool udelader til sammenligning stjernespilleren men spiller kontraktrebellen ud fra en vurdering af, om de mentalt er i en tilstand til at levere 100% for holdet.

Udeladelsen af Simon Mignolet skal i mine øjne ses i samme lys, selvom det i min optik var et kæmpe sats at tage med meget mærkelig timing. Historien er rig på eksempler på, at Mignolet har mentale svagheder, der gør, at gode præstationer pludselig afløses af kæmpe koncentrationskollaps. Måske når han - som Klopp er inde på - er mentalt udmattet?

Er det optimalt af have en målmand, der har mentale svagheder? Nej. Men der afsøges en løsning (som man så kan være enig med eller ej), så de kan afhjælpes, samtidig med at Loris Karius bliver holdt varm og til ilden.

Var det det rigtige valg? Det er jeg ikke sikker på. Men hvor vil jeg meget hellere have en manager, der tør tage valget, og får holdet til at rykke sammen om det, end jeg vil have en, der ikke tør droppe spillere, der ikke er mentalt klar, og det får lov at forplante sig til resten af holdet.

At resten af holdet i øvrigt reagerer ved at beskytte hans mål så godt, at han intet havde at lave, er kun en yderligere bonus og endnu et vidnesbyrd om den holdånd, der på trods af en indtil videre skuffende sommer eksisterer på Liverpool-holdet - fra træneren til tredjevalget på højreback.

Hvor langt den kan bære, vil tiden vise.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere