Login

U21 BLIVER TIL U23 - LIVERPOOL SATSER FORTSAT UNGT
  • Skrevet: 03 august 2016

Når den nye Premier League-sæson efter en frustrerende lang fodboldpause går i luften, er det med en markant anden reserveholdsstruktur end den U21-liga, der har været benyttet de seneste fire år.

Den vigtigste ændring er, at holdene i reserveholdsligaen - nu kaldet Premier League 2 - nu er U23-hold, hvor der som før må udtages en målmand og tre markspillere, der er over aldersgrænsen.

Dermed kan reserveholdsturneringen fortsat bruges til at give spilletid til førsteholdsspillere, der på grund af skader eller andet mangler kampform.

 

DELTAGER I FIRE TURNERINGER

 

U23-turneringen er inddelt i to divisioner med to hold i hver - Liverpool er i Division 1 sammen med Arsenal, Chelsea, Derby County, Everton, Leicester City, Manchester City, Manchester United, Reading, Southampton, Sunderland og Tottenham Hotspur. Vinderen af ligaen bliver kronet som mestre - det hold, der slutter sidst, rykker ned i Division 2.

Som noget nyt skal minimum tre af U23-holdets hjemmekampe i denne sæson spilles på seniorholdets hjemmebane - i Liverpools tilfælde altså på Anfield.

 

Sideløbende med U23-turneringen er der en pokalturnering for reservehold (Premier League Cup), som med det nye system går fra at være rene knockout-kampe til at have samme struktur som Champions League med gruppespil.

Desuden er der Premier League International Cup, hvor de 12 bedste engelske U23-mandskaber dyster mod 12 udenlandske akademihold. Denne turnering har eksisteret siden 2014/15, men udvides i denne sæson fra 16 til 24 hold. Her er Liverpools unge løver i gruppe med Porto, Wolfsburg og Leicester. Liverpool takkede nej til at være med i turneringen i 14/15, da man deltog i Champions League for ungdomshold, men var tilbage i turneringen sidste sæson.

Som noget helt nyt bliver 16 klubber, hvis akademi har øverste rating, inviteret til at være med i pokalturneringen EFL Trophy (Johnstone's Paint Trophy), som er en pokalturnering for klubberne fra League 1 og League 2, der har været afholdt siden 1983.

Her skal de dyste mod 48 seniorhold fra League 1 og League 2. Klubberne fra League 1 og League 2 skal stille med minimum fem førsteholdsspillere - U23-holdene skal stille med minimum seks spillere under 21 år.

 

FLERE KAMPE MOD FYSISK STÆRKERE MODSTANDERE

 

Ændringen af strukturen kommer i halen på en langvarig debat om, hvilken struktur der vil give optimale udviklingsbetingelser for Premier League-klubbernes unge spillere af egen avl - i sidste ende til gavn for landsholdet.

Her har det blandt andet fra fordboldforbundets side været foreslået, at man skulle indføre deciderede B-hold, der kan deltage i ligastrukturen og rykke så højt op som en nystartet række under League 2 - et format man kender fra blandt andre steder Danmark og Tyskland og naturligvis Spanien, hvor klubbernes B-hold kan rykke helt op i Liga Adelante. Modtagelsen af ideen var blandet.

 

 

Med den nye struktur mener FA at have fundet et kompromis, hvor ungdomsholdene får flere betydende kampe mod seniorhold i EFL Trophy samt kampe på større stadions, hvilket skal være med til at lette overgangen fra U- til førstehold.

Med hævelsen af aldersgrænsen fra 21 til 23 år får ligaen flere fysisk stærke spillere - samtidig med at 'late bloomers' får en ekstra chance. FA har lavet en undersøgelse, der viser, at de fleste 'home grown' engelske spillere får førsteholddebut i en alder mellem 22 og 23 år.

 

LIVERPOOL SIGER NEJ TAK

 

Som udgangspunkt ser det ikke ud til, at ændringerne får den store betydning for strategien på Liverpools akademi.

Ironisk nok havde Jürgen Klopp nok håbet, at B-holds-strukturen havde vundet indpas i England. Den er han vant til fra Tyskland, hvor den nuværende Huddersfield-manager, David Wagner, stod i spidsen for Dortmund II.

Her var der en meget flydende overgang fra det ene til det andet hold, hvor Klopp ofte trænede andenholdet og Wagner førsteholdet, og de lavede mange træningspas sammen.

 

Mens ændringen til en U23-struktur i princippet ville give spillere som Andre Wisdom, Kevin Stewart, Jack Dunn og Danny Ward en chance mere for at udvikle sig hjemme i klubben, er der ikke meget, der tyder på, at Liverpool ændrer kurs.

U23-manager Michael Beale har i hvert fald udtalt til Liverpool Echo, at holdet skal bygges op omkring de spillere, der de seneste sæsoner har haft stor succes med U18-holdet - som Ovie Ejaria, Trent Alexander-Arnold og Ben Woodburn, der alle har vist sig fint frem for førsteholdet i preseason - og at man forventer en gennemsnitsalder på blot 19 år på 'reserveholdet'.

 

TILBAGEKØBSKLAUSULER I STEDET FOR UDLÅN?

 

Interessant skal det blive at følge, hvad der så bliver af de spillere, der falder i mellemgruppen - for gamle til talentholdet, ikke helt gode nok til førsteholdet endnu.

Jürgen Klopp har tidligere udtalt, at han ikke er så stor en fan af at låne spillere ud. Det var dog før, han for alvor havde fået en chance for at finde ud af, hvordan engelsk fodbold fungerer i detaljen (han var for eksempel ganske overrasket over returkampsystemet i pokalturneringerne).

Der er næppe nogen tvivl om, at Klopp helst så et B-holds-system som i Tyskland, men når det nu ikke er tilfældet, hvad gør man så - især i en sæson, hvor manglende europæisk deltagelse alt andet lige reducerer behovet for bredde i truppen?

Liverpool har i denne sæson lånt fire spillere ud - Adam Bogdan (Wigan), Danny Ward (Huddersfield), Ryan Fulton (Chesterfield) og Ryan Kent (Barnsley).

Manageren har desuden udtalt, at han endnu ikke har besluttet, om Sheyi Ojo - der de seneste sæsoner har haft fornuftige udlånsperioder til Wigan og Wolves i Championship - skal udlejes i denne sæson.

Helt sikkert er det nok, at vi ikke kommer til at se Liverpool låne i omegnen af 20 spillere ud, som det har været tilfældet i flere af de senere sæsoner, hvor det har været en decideret strategi fra akademiets side at få givet så mange spillere som muligt betydende kampe i Championship, League 1 eller League 2. Også for at øge kendskabet til dem og dermed også prisen ved videresalg.

Det er stadig 'early days', men jeg vil dog gerne lægge hovedet på blokken og sige, at to ting, vi allerede har set udspille sig angående unge spillere i denne sæson, vil gentage sig under Klopp.

(1) For det første var Danny Wards udlejning til Huddersfield mildest talt ikke overraskende. Sidste sæson kæmpede flere af Liverpools udlånte spillere med at få spilletid i de klubber, de var udlånt til. Det er ærlig talt fjollet. Så kunne de lige så godt være blevet hjemme.

 

Klopp har som tidligere nævnt et fremragende forhold til Huddersfield-manager David Wagner, så der er tingene omkring spilletid og udviklingsområder ganske givet klappet af. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis Huddersfield blev en klub, vi sendte flere spillere i aldersgruppen 22-23 år på lån i.

(2) Til meget blandet reaktion i fanbasen er Jordon Ibe og Brad Smith blevet solgt til varmere himmelstrøg i Bournemouth. Begge med både videresalgs- og tilbagekøbsklausuler i kontrakten.

Det er en strategi, som man blandt andet ser tyske og spanske klubber forfølge i ganske stor stil.

Fordelen ved den strategi er, at både spiller og aftager klub har større incitament til at spilleren udvikler sig og bliver brugt.

En ulempe kan være, at spilleren nok på et eller andet niveau føler sig vraget af klubben, hvorfor viljen til at vende tilbage - alt efter personlighed - kan reduceres, hvis det skulle blive aktuelt. Samtidig vil det som regel nok altid skabe større omtale blandt både medier og supportere hvis man henter nye ansigter i stedet for gamle kendinge - og omtale er en meget værdifuld valuta i Premier League.

I Tyskland fungerer det dog udmærket, og mon ikke Chelsea for eksempel meget gerne så, at en sådan klausul var taget i brug i tilfældene Matic, de Bruyne og måske snart Lukaku?

---

Klopp er uden tvivl (også) hentet til Liverpool på baggrund af sin fremragende track record i forhold til at udvikle unge spillere. Noget som både klubben og fanbasen vægter meget højt.

For undertegnede skal det blive utrolig interessant at følge, hvilken strategi han ender med at forfølge i et land med en helt anden fodbold- og talentkultur end i Tyskland. Det bliver næppe i denne sæson, vi får alle svarene.

Seneste nyheder

KARAKTERER: WATFORD

KARAKTERER: WATFORD

Liverpool fik besøg af Watford, der ikke har scoret på udebane i de seneste 4 kampe, og har tabt 7 ud af deres sidste 8 udekampe. Omvendt står Liverpool rigtigt godt på hjemmebane for tiden, og...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

BUSKELYSEN: VÆRDIGT GENBRUG

“Snow is falling, all around me, players playing, having fun - It's the season for love and understanding - Salah four, Watford none…”   Kort før jul, helt nøjagtig den 20....

Skrevet af Martin Busk

Læs mere


NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

NEDTAKT: MO SALAH & LIVERPOOLS FANTASTISKE KOLLEKTIV

Når selv garvede fodboldfolk som Stevie G mangler ord til at beskrive Salah’s præstationer, så tilkommer det heller ikke mig at forsøge, men alligevel er der kun én passende ting at...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

THE EUROPEAN REDS TRIVES SOM UNDERDOG

Da City røg op af bowlen, føltes det for mange som et jordskælv, og de fleste rødes humør røg ned omkring nul. Hvis der findes nogen, som skal graves frem fra de mentale murbrokker,...

Skrevet af Thorsten Kjeldsen

Læs mere


#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

#KOPCAST (26) - SKUFFELSEN MOD UNITED & CL-LODTRÆKNING TIL 1/4-FINALERNE

Av. Weekendens derby var ikke noget sjovt nederlag at sluge, men vi kan ikke komme udenom kampen, selvom vi helst gerne vil glemme alt om den. Til at hjælpe os med at komme ovenpå, har vi inviteret Mikkel Lund...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James

Læs mere