Login

BUSKELYSEN:  ‘VAR’ DET FOR MEGET AF DET GODE?
  • Skrevet: 28 januar 2018

Jeg er (jo) ansat i en fodboldklub. 

 

I denne har vi et Ungdomsudvalg. 

 

Udvalget har i begyndelsen af hvert år en weekend, hvori de sammen med mig, drager udenbys på et såkaldt seminar, hvor det kommende kalenderårs aktiviteter, nye tiltag, strategier osv. planlægges. 

 

Sådan en weekend, samtidig med en Liverpool-kamp, er sjældent en god kombi. 

 

Som på sidste års weekendseminar, hvor Swansea var bødlen, som på forrige års, hvor West Ham var bødlen, blev det heller ikke denne gang til sejr i selskab med udvalget. Det er egentlig lidt synd for dem, for jeg er ikke hverken rar eller behagelig at være sammen med, når Liverpool taber en fodboldkamp. 

 

Jeg prøver det bedste jeg har lært, på efterfølgende at være ‘normal’ og ‘lade som om’, men det er tæt på umuligt for mig - og særligt når der som i går, var tale om en decideret underpræstation. Det gør ikke noget godt for hverken mig eller mine omgivelser. 

 

Det er så pissetungt her dagen derpå. 

 

Øv øv øv. Lige nu bider det mig lidt i røven, at jeg forud for denne sæson, satte mig et mål om at skulle kommentere på samtlige af sæsonens Liverpool-kampe. For jeg har lært, at har jeg ikke noget godt at sige, så skal jeg bare klappe i. 

 

Men det er også svært. 

 

For helt ærligt, så har jeg bare lyst til at være helt vildt unuanceret og usaglig. Jeg har lyst til bare at bande, svovle og svine alt og alle til. 

 

Jeg får noget deja-vu tilbage til sidste januar: 

 

Nederlag til Swansea efterfulgt af FA Cup exit, dengang dog til Wolverhampton. 

 

For tredje år i træk, drøner Liverpool mere eller mindre småpinligt ud i fjerde runde af den mest traditionsrige pokalturnering på hele kloden. 

 

Af to årsager, er nederlaget ekstra smerteligt. 

 

Første årsag: Det virkede (endelig) som om, at Jürgen Klopp tog den store pokalturnering seriøst. 

 

Han stillede med et ganske konkurrencedygtigt mandskab, der 98 ud af 100 gange bør kunne slå WBA. Vi så også i 3. runde opgøret mod Everton, hvordan han var villig til at satse på Emirates FA Cup i år. 

 

Den anden årsag er indlysende: Liverpool trænger i den grad til at løfte en pokal og vejen så ud til godt at kunne være banet, i en hidtidig ‘jubelsæson’ hvor LFC med den rette indstilling og vilje, kunne - og stadig kan - slå alle hold. 

 

Men ak nej. Ikke engang et video-system, der ellers gav mine røde helte en stor fordel, kunne sørge for avancement til 1/8-finalen - og nu skal vi igen glo på en finale mellem øvrige top 4-hold henne i maj måned. 

 

Smerteligt! 

 

Ros til WBA, for at være rigtig godt organiseret, præcis som vi i øvrigt så det i Premier League-kampen i december, hvor det endte 0-0, også på Anfield. 

 

Særligt bed jeg mærke i deres evne til at komme retur over stok og sten, efter at de havde mistet bolden, når de havde været fremme på banen. Liverpools velkendte kontramaskine fik Alan Pardews mænd dermed ødelagt, eller rettere slået i stykker. 

 

Hvor belastende er det i øvrigt lige, at de der oldgamle britiske ‘novicer’ som Pardew, Sam Allardyce, Roy Hodgson, David Moyes og Paul Lambert, skal returnere til nye klubber og opnå succes, særligt i kampe mod os? Yderst belastende! 

 

Det var et mærkeligt opgør. Noget nær perfekt LFC-start, lige indtil det kort efter blev mast til jorden af en hurtig udligning og et næsten ligeså hurtigt føringsmål. Forsvarsspil der igen viste, at man tilsyneladende ikke bare kan hive en mastodont ind og på så kort tid forandre de defensive udfordringer. 

 

Vores genpres var også sløjt i går. Vi kom hele tiden et skridt for sent i timingen og dermed fik WBA lov til at se vildt stærke ud og i perioder overmatchede de os nærmest, ved at spille flot fodbold mellem vores kæder. 

 

Havde det ikke været for Video Assistent Referee systemet, altså VAR - ja så havde det endda stået 1-3 og den kunne også have sendt Liverpool på 2-2, hvis Roberto Firmino ellers havde udnyttet det Mo Salah-tildelte straffespark. 

 

Der var mange VAR-meninger undervejs og ovenpå kampen i går. Det er jo med rette, at man har meninger om noget nyt der skal indføres. 

 

Min personlige holdning har altid været, at jeg mener at dommerne skal så tæt på den fejlfrie præstation som muligt. Kræver det video-hjælp, ja så må det være sådan. Nogle mener, at det ødelægger charmen ved fodbold. Det gør jeg ikke. Jeg synes faktisk det er charmerende at VAR indføres. 

 

Statistikkerne viser, at dommerne i gennemsnit dømmer korrekt i 96 procent af alle kampe. Men vi skal da havde de sidste 3-4 procent med også. Det er da klart mest retfærdigt for de involverede aktører og fans. 

 

Det skal dog også bruges som skitseret. Altså retningslinjerne skal overholdes. 

 

Som jeg har forstået det, så sidder der en slags femte udpeget dommer, altså en VAR-dommer. Denne sidder i Uxbridge i London. Det er alene VAR-dommeren der kan bringe VAR i spil. Altså det er ikke dommeren - i går Craig Pawson - der kan kalde VAR, hvis han er i tvivl. 

 

Det betyder også, at i gårsdagens konkrete tilfælde, var det PL-dommer Andre Marriner, der sad i London og brød ind ved de fire gange som VAR kom i spil. Dvs. både da Gareth Barry var offside på Craig Dawsons hovedstødscoring til 3-1, da Jake Livermore rev Mo Salah ned i feltet, da Joël Matip skovlede bolden i eget net og der opstod tvivl om en mulig offside, samt da Simon Mignolet boksede ud i den tomme luft, hvor 5-6 WBA-spillere blev trukket offside. 

 

Teknologien viste i alle fire tilfælde, at understøtte spillets retfærdighed, nemlig to annullerede scoringer, et straffespark og et korrekt tilkendt mål. 

 

Som jeg videre har forstået det, så kan kampens hoveddommer godt ‘over-rule’ sin VAR-dommer og jeg har faktisk fin forståelse for, at Craig Pawson, efter Marriners kaldte straffespark til Salah, selv ønskede at se hændelsen inde i feltet igennem på monitoren, før han kunne bakke op om kaldet fra London. Pawson var tilsyneladende i første omgang sikker på, at der IKKE var straffespark til Liverpool. 

 

Det hele blev dog til en tidsmæssig faktor. 

 

Der var VAR-stop i omkring 10 minutter af kampen. Alene straffesparkssituationen tog det meste af 5 minutter. Det kan jeg godt se ødelægger billedet og måske især rytmen af en fodboldkamp. Men jeg vil hellere have at de manglende kendelser er korrekte, eller at de forkerte kan omgøres. Det skal blot tage kortere tid og det må være muligt at effektivisere den proces. 

 

VAR er kommet for at blive. Lad det gå stærkere. Så bliver det en succes og en gode for alle på banen. Vi har som fans i årevis skreget på, at vi ønsker korrekte kendelser. Det får vi så nu! 

 

Lad mig i den forbindelse understrege, at jeg er tilhænger af systemet, også når det ‘går ud over’ Liverpool, som det ligeledes VIL komme til i fremtiden. Ja, vi kommer som fans til at vente. Det synes jeg faktisk er ret fedt. Hvis så VAR-kendelsen går med os, kan vi eksplodere i jubel fx. ved et straffespark, men vi kan også blive voldsomt kede af det og triste. Det har sgu da også sin charme, i en i forvejen yderst følelsesmæssig sport. 

 

Exit i FA Cuppen betyder nu FULD fokus på Premier League og til dels også Champions League. 

 

Et par nederlag i træk til ligaens dårligste og næstdårligste, hvis man ser på tabellen, er en stor streg i regningen. 

 

Men den slår mig altså ikke ud. 

 

Faktisk er jeg kun glad for, at næste kamp allerede er på tirsdag, når turen går til Huddersfield. Det er ikke en kamp jeg på forhånd er overbevist om, vil give en sejr. 

 

Men vi får muligheden for at svare hurtigt igen og det er vigtigt. Glipper det (også), så kan man sige at hjemmekampen næste søndag mod Tottenham kommer som kaldet. En storkamp er lige hvad vi trænger til. Den kommer på det jeg kalder et psykologisk godt tidspunkt. 

 

Så er der jo Transferdeadline Day på onsdag. Sker der noget i Liverpool? Hiver Jürgen Klopp noget op af hatten i sidste time, eller bliver det blot et vindue hvor van Dijk kom til og Philippe Coutinho røg ud? 

 

Jeg er desværre ikke optimistisk i forhold til at der kommer en Coutinho-afløser. Jeg tror der arbejdes på ‘noget’, men jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre. Handlekraften og viljen rent økonomisk, selvom pengene er der, tror jeg mangler. 

 

Jeg siger stadig, at det er at gå på kompromis med sæsonen, at sælge holdets bedste, uden at erstatte ham. 

 

Den overbevisning er kun blevet større igennem de seneste par kampe, hvor vi virkelig har set beviser på, at der mangler folk med de rette værktøjer til at låse op for en kompakt defensiv.

Seneste nyheder

BEN WOODBURN: NEXT STOP - UDLÅN

BEN WOODBURN: NEXT STOP - UDLÅN

Den unge waliser Ben Woodburn bragede ind på scenen i sidste sæson, hvor han efter at have imponeret stort i en meget ung alder på U23-holdet fik først uofficiel førsteholdsdebut i pre-season,...

Skrevet af Andreas Brøns Riise

Læs mere


#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

#KOPCAST (24) - NEDSABLINGEN AF PORTO, EUROPEAN TRAVELLING KOP & LFC HER OG NU

Så kan du godt kaste dig over weekendens opvask, rengøringen eller en anden aktivitet der tager dig næsten 2 timer. For i denne uge har vi både udvidet panelet, men også udvidet...

Skrevet af Daniel Sichlau
Clark James
Flemming Rasmussen

Læs mere


KARAKTERER: VS. FC PORTO

KARAKTERER: VS. FC PORTO

Af Patrick Pilov   ’We’re back!’   Vi er tilbage i knockout-fasen i Champions League, efter ni års fravær… og hvilken genopstandelse det var! 0-5 på...

Skrevet af LFC Denmark Family

Læs mere


BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

BUSKELYSEN: EUROPÆISK MAGTDEMONSTRATION

  Happy Valentines Day, siger jeg bare! ❤️     Før kampen havde jeg et lille håb om en spinkel udesejr, hvis ellers det hele flaskede sig.      Jeg...

Skrevet af Martin Busk

Læs mere